Niinhän se yskä-lämmönnousu–tauti sai vallan minustakin. Yöt on mennyt yskiessä ja olo on vetämätön. Mukava on pureutua joululahjakirjan sivuille. Kirja onkin kiinnostava ja pitää lukea täällä Suomessa. Kirja nimittäin koskee Tiibetin kohtaloa XIV:n Dalai-laman näkövinkkelistä. Aihe kiinnostaa tietenkin senkin vuoksi, että olen taas pyrkimässä Tiibetiin, kun se viime kevään rajujen mielenosoitusten vuoksi evättiin.

Neljätoista Dalai Laman inkarnaatiota, jälleensyntymää, on löytynyt 2 vuoden sisällä edellisen kuoltua. Niinpä nykyinenkin Dalai Lama tuotiin Lhasaan Tiibetin pääkaupunkiin jo 4-vuotiaana 21.2.40 ja virallisesti hänen löytymisestään ilmoitettiin 10.3.40. Ja jo 15-vuotiaana hänet julistettiin Tiibetin viralliseksi hallitsijaksi. Kiinan julistaessa Tiibetin kuuluvaksi omaan valtakuntaansa ja lähettäessään 3000 ”vapauttajaa” ottamaan Lhasan kaupungin haltuunsa. Samana vuonna Dalai lama joutui salaa pakenemaan maastaan ja maanpako Intiassa jatkuu edelleen, kuten tiedämme.


Opettelin leipomaan gluteenigttomia muffinsseja Seija-tädilleni.

Samaan aikaan, kun levottomuudet Tiananmen´in aukiolla Pekingissä 1989 kesällä alkoivat ja mm. suomalaiset, kuten Onnikin joutui palaamaan Suomeen. (Meillä oli silloin Xian`n pesti meneillään) sai XIV Dalai Lama Nobelin Rauhanpalkinnon. Kiina oli julistanut poikkeustilan maahan täsmälleen 50 vuotta Dalai laman löytymisestä ja sen virallisesta ilmoittamisesta.

Villasukkiakin syntyi monet kappaleet - pitkästä aikaa. Pitääköhän ottaa sukkapuikot Kiinaan mukaan?

Nyt kun nykyinen Dalai-lama täyttää tänä vuonna jo 74 vuotta, on tullut aiheelliseksi pohtia, kuinka seuraava Dalai-laman jällensyntymä voidaan löytää. Kiinahan on ilmaissut mielipiteensä, ettei se anna suostumustaan etsiä tulevaa lamaa nykyisestä Tiibetistä. Han-kiinalaiset ovat valloittaneet ja hallinneet Tiibetiä jo monet vuosikymmenet ja nuoret Tiibetiläiset eivät edes tiedä aikaa, jolloin heillä oli oma valtionsa.
Kunhan Onni ehtii Suomeen lähdemme katsastamaan näitä Aunen ja Erkin Saariselän Kaunispäältä ottamia maisemia.

Nykyinen Dalai-lama on saanut kovasti henkistä tukea pitäessään Tiibetin asiaa esillä ja koettaessaan rauhanomaisin keinoin ratkaista konfliktia. Kiina ei ole suosiollisesti seurannut nykyisen Dalai-laman puhujamatkoja ympäri maapallon. Kaikkeen Dalai-laman esityksiin ja sanoihin vastataan kovalla kädellä. Monia sopimuksia on myös Tiibet pakotettu allekirjoittamaan. Mielenkiinnolla maailma ja minäkin nyt seuraan Tiibetin tapahtumia. Innokkaana myös odotan pääseväni ennen kesää vielä Lhasaan.

Tulipa asiaa kerrakseen. Eilen täällä oli oikein mahtava keli. Ystävättäreni soitteli Tuomijärven jäältä, että jos taivas on maan päällä, sen täytyy olla juuri tällainen ja yhdyin tietenkin samaan.

Lounastettuani Albassa Pian ja poikien kanssa, riensimme viemään Jarkkoa Jyväsjärven jäädytetylle luistinradalle. Tänään ilma onkin jo harmaa ja huomenna on odotettavissa vesisateita.