Sunnuntain lehdestä sain lukea, että pahin myrsky 100 vuoteen on iskenyt juuri Shanghain Pudongin uudelle alueelle lauantaina iltapäivällä 14-17 välillä.

Lauantaina olimme juuri tulleet Minnan kanssa akuhoidosta ja menimme yhdessä, Onni myös, Elementary Fressiin syömään. Huomasimme kyllä, että yht´äkkiä alkoi tuulemaan aivan valtavasti ja taivas synkkeni. Ennen kuin autolla pääsimme kotiin, alkoi myös salamointi. Eteläinen taivas oli aivan tumma. Ajattelin aivan tavallisen ukkosmyräkän alkaneen, koska ilma oli tosi hiostavaa, +34 astetta. Kuulin ja näin kyllä, kun sade piiskasi ikkunaa hetken, mutta en millään lailla reagoinut, että olisi jokin suurempi myrsky. Vasta lehdestä saimme lukea yhden miehen kuolleen ja muutamia loukkaantuneen sortumien alle.

1926918.jpg

Tänään on pitkästä aikaa tyypillinen Shanghain ilma: ei tiedä paistaako vai onko aurinko pilvessä.

Matto-Peter laittoi viestiä, että hän on jälleen kaupungissa ja hänellä olisi minulle näyttää silkkimattoa. En edes nyt tarkkaan muista, mitä olen häneltä pyytänyt. Jos hän on nyt kudotuttanut maton, jonka aiemmin pyysin beige/ruskeana Silloin matto oli liian punainen. Katsotaan nyt. Hän tulee tänään näyttämään sitä minulle. Jos se on hyvä, voisin tilata häneltä toisen samanlaisen. Hän edustaa ja myy Nan Zhao Handmade Pure Silk Carpet Factory`n silkkimattoja. Tehdas sijaitsee HeNan´n provinssissa. Heillä ei ole täällä Shanghaissa mattoliikettä, vaan hän käy ihmisten kotona niitä esittelemässä. Useimmissa hänen matoissaan on 380-400 solmua tuumalla ja ne ovat yleensä kudottu myös silkkiloimeen. Ostin jo häneltä sängynvierusmatot 2,5" x 4 " á 1500 Rmb. Nyt hän tuo minulle nähtäväksi kokoa 4" x 6 " (120x180 cm), hinta varmaan on n. 3800Rmb. Iso matto kokoa 5" x 8" (150cm x 240cm)maksaa noin 6000 Rmb.Jos joku kaipaa häntä kotiinsa, minulta löytyy yhteystiedot. Peter puhuu sujuvaa englantia.

Kävin pikapikaa pyörällä kaupassa ja Peter tulikin mattokuormansa kanssa jo puoli 12 ja Irjakin heti perään. Niinhän siinä kävi tai käy, että minulle yksi matto jää. Tilasin Petereiltä toisen samanlaisen.

1926838.jpg

Mattoni on 120cm x 180 cm ja yksi henkilö on sitä solminut käsin 10 kk ja siinä on 360 solmua ja maksaa 3600Rmb.Joten toisen maton saanti kestää muutaman kuukauden. Mattoja solmimassa on yleensä useampi henkilö kerrallaan.

Viikonloppuna varailimme hotellit Kiotoon ja Osakaan. Sunnuntainahan meillä jo on lähtö. Osakan hotelliin ei vielä ole tullut varmistusta. Ensin minusta tuntui, että mitä siellä oikein tekee, mutta nyt, kun olen perehtynyt vähän näiden kahden kaupungin nähtävyystarjontaan, tuntuu että aika ei kerta kaikkiaan riitä. On vain karsittava kovasti varsinkin temppeleitä, joita siellä tuntuu olevan pilvin pimein. Tästä tuleekin nyt erilainen matka kuin aiemmin, sellainen omatoimimatka. Pelkästään junalla matkustaminen on meille jo seikkailu, että yleensä osaamme siellä oikeaan junaan.

1926879.jpg

Nyt tuli uutinen: Metson henkilökuntaretki tapahtuu tänä vuonna Keltaisille Vuorille, vaikka luulimme koko reissujen jo loppuvan. Ensi kuussa siis tehdään tämä vuoristoretki ja sanoin lähteväni mukaan, jos vain sopii. Minähän kävin siellä jo viime huhtikuussa, mutta tuleepahan kuntoiluviikonloppu vuorenseinämiä kuljeskellessa. Luultavasti myöskin kuljemme eri reittejä mitä me Minnan kanssa yksityisoppaan johdolla kuljimme. Lisäksi näen vuoret nyt toiseen vuodenaikaan. Mielenkiinnolla odotan tuota retkeä.