Ei tarvitse kuin ottaa Shanghai Daily lehti käteensä, niin tietää montako päivää Pekingin olympialaisiin on aikaa. Samalla tietää montako päivää on kesähäihin. Olympiahuuma käy kuumana varmaankin Pekingissä, jossa kortteleita edelleen pistetään matalaksi, kaupunki on saanut uuden lentokentän ja monia monia uusia urheilusuorituspaikkoja, jotka ovat nähtävyyksiä jo sinällänsä. Mitenkähän järjestävät ilmansaasteongelman? Tehtaita on jo 5 kk ennen kisoja suljettu ilman laadun parantamiseksi . Ei kävisi Suomessa päinsä moinen touhu: businekset seis puoleksi vuodeksi.

1536566.jpg

Tällainen sähköpyörä on kuulema laillinen ajoväline, siis joku malli niistä, Suomessa. Pitääpä muistaa Minnalta pyytää laillisuus tiedot. 

Tekisi mieli lähteä Onnin matkaan ensi viikolla Pekingiin, mutta olen kuullut, että siellä hinnat ovat jo nousseet "pilviin". Matka muutoin sopisi minulle, kun nyt lopullisesti on haudattu mahdollisuus päästä Tiibetiin tänä keväänä. Samalla varasuunnitelmamme Yunnanin maakuntaan näyttää karisevan. Matkatoimistosta emme saa oikein mitään irti. Pompottavat asiaa kuin kuumaa perunaa ja nyt tulkitsimme, että se on kiinalaisten tapa kertoa, ettei matka sinnekään onnistu. Päätimme siis toteuttaa erinäisiä päivän mittaisia retkiä lähiympäristöä tutkien.

1536565.jpg

Kanan saa valmiiksi kynittynä kadultamme. On varmasti tuoretta, koska se vielä hetkeä aiemmin räpyttelee pyörän päällä.

Täällä Shanghaissa on tällä viikolla aloitettu myös Metro asiakkaiden matkatavaroiden turvatarkastukset. Lieneekö olympialaisilla vai Shanghain Expolla tai sitten molemmilla siihen syynsä.

Suuria saavutuksia saa täällä lukea lehdistä yhtämittaa. Nyt on täällä otettu käyttöön maailman pisin riippusilta. 36 km pitkä silta Hangzhoun lahdella lyhentää matkaa Shanghaista Hangzhouhun huomattavasti.

Maailman uutisia täällä saamme lukea lehdistä. Myanmarin ja Burman hirmumyrkyt kuten Itävällan insesti-isänkin tekoset ovat olleet lehden palstoilla. Viime päivinä on huolestuttanut täällä myöskin ruoan hinnannousu. Sen olemme myös me länsimaalaiset kahden vuoden aikana huomanneet. Hinnat ovat täällä nousset huomattavasti ja varsinkin ruoan hinta vaikuttaa juuri köyhimpiin kansanosiin maaseusuilla, jotka hilautuvat suurkaupunkeihin paremman elämän toivossa. Toivottavasti ei tule mellakoita sen vuoksi.

1536567.jpg

Nämä lapset asettuivat äidin luvalla mielellään kuvattavaksi B&Q:n edessä viime lauantaina.

Nyt täällä riehuu pikkulasten keskuudessa enteroviruksen aiheuttama "suu-ja sorkkatauti" epidemia, johon on jo kuollut useampia 2-6 vuotiaita lapsia. Epidemia on lähtöisin etelämmästä ja varsinkin Anhuin maakunta, Keltaisten Vuorten maakunta, on siitä kärsinyt. Eilen annettiin täällä Shanghaissa ohjeita lastentarhojen ja koulujen vanhemmille tarkkailla lasten vointia ja huolehtia erityisesti käsienpesusta ja muustakin hygieniasta. Samalla pyydettiin välttämään ihmismassoja, mutta miten sen täällä teet? Tautiin ei kuulemma ole lääkitystä. Kumma tauti, jota ei minun lapsuudessani ollut ollenkaan. Toivottavasti ei tule mitään matkustus ym. rajoituksia.

1536564.jpg

Ensi kuun alusta loppuu siis tuo muovikassihässäkkä Carrefourissakin. Kiinalaiset ei ainakaan maksa muovikasseistaan. Meikäläisenkin on ostettava roskapussit tulevaisuudessa.

Tänään satelee vettä ja ukkonen jyrähtelee. Tulee siis ihan kotipäivä. Ei viitsi edes kauppaan lähteä. Pyörällä kastuu ja sateella taksit ovat kiven alla. Caokin on Jiangdingissa, enkä viitsi häntä sieltä kutsua. Huomenna sitten Caon kanssa menemme hammaslääkäriin ja ehkä Community Centerin kevätmarkkinoille, josta mahdollisesti lounastamaan naisten kanssa.

Täällä odottelemme suomalais-indonesialaista vauvaa syntyväksi hetkenä minä hyvänsä, vaikka laskettu aika on vasta 25. toukokuuta. Poikavauva, sen jo tiedämme, on kyllä jo niin tulollaan ja suomea hyvin puhuvan Engdangin olo käy yhä tukalammaksi. Toiveikkaana hänellekin on lippu varattuna vielä Abba-konserttiin 20. päivä.

1536568.jpg

Tämä hääpari bongattiin aivan Shanghain keskustasta nanjinLu:lta.

Perjantai-iltana olisi taas kutsu häihin. Hääparia en tunne laisinkaan, ovat Onnin tuttuja. Ainakin yksi tuttava suomalaispariskunta on sinne lähdössä, joten olisi joku tuttu paikalla. Ehkä muitakin on.

Hyvää ja kaunista äitienpäivää!