Kuulin juuri, että lähelle Nanpu siltaa Puxi´n puolelle nousee 580m korkea torni, joka valmistuessaan on maailman toiseksi korkein rakennus Dupain rakenteille olevan tornin jälkeen. Shanghain tornin pitäisi olla valmis vuoteen 2010 eli Expoon mennessä. Mitenkähän käy, kun suunnitelmatkaan eivät ole vielä valmiit eli ei tiedetä minkä näköinen tornista tulisi. Rakennusaikaa ei kyllä kovasti jää.

Viime viikolla uutisoitiin Shainghai Daily´ssä, että Kiinan PINYIN kirjoitusjärjestelmä eli se jolla me länsimaalaiset pystymme kiinan kieltä opettelemaan, täytti 50 vuotta. Pinyin kirjoitusjärjestelmästä on kovasti ollut apua, myöskin kiinalaisille itselleen. Sen avulla moni vanhus ja nuorempikin on oppinut kirjoittamaan ja lukemaan. Joka tapauksessa se on pelastus meille länsimaalaisille selvitä täällä Kiinassa.

1307367.jpg

Edelleen uuden vuoden koristelut ovat paikoillaan. Kuva portilta lyhtyjen alta.

Ilma osoittaa jo lämpenemisen merkkejä. Tällä viikolla ylejään on jo varjossa yli +10 astetta ja loppuviikolle luvataan jo +19 astetta. Sehän tietää, että auringossa on jo ihan hellettä. Tämä kevät aika on muutoinkin hankalaa pukeutumisen kanssa. Jos kuljet aurinkoon päin, etupuolella on hiki, mutta selkää palelee.

Meidän suomalaisten JinQiaon alueella asuvien yhteiset lounaat saatiin käynnistettyä joulu ja uuden vuoden lomien jälkeen. Kokoonnuimme taas Flying Foxíin yhdessä syömään koko perheen voimin. Mukava oli taas nähdä tuttuja ja päivitellä kuulumisia.

1307375.jpg

Flying Fox ravintola.

Me naiset olemme päässet päivisin lounastamaan yhdessä ja shoppailemaan. Tänään kävimme Minnan ja Katan kanssa ensin Pergamossa, italialainen ravintola, lounaalla ja sieltä jatkoimme kangasmarkkinoille. Tein viimeiset ostokset ennen torstaista Suomeen lähtöäni . Sieltä pikapikaa haastattelemaan kiinalaista ayi:ta, joka olisikin ollut varsin mielenkiintoista kuultavaa ulkopuolisille. Ayi osasi vielä vähemmän englantia kuin mitä minä kiinaa. Selväksi kuitenkin tuli, että hän aloittaa meillä ensi viikolla tiistaisin ja torstaisin 8-16 ja Minnalla loput kolme päivää. Luotan siihen, että Minna saa selvitettyä hommat hänelle ja meillähän kelpaa samanlainen siivous. Toivotaan, että ei tule mitään esteitä. Onnin ei siis tarvitse siivota täällä minun Suomen lomani aikana.

1307381.jpg

Kiinalaista autojen parkkeerausta. Molimmin puolin autot parkkeerattu suojatielle, toisella takaosa jalkakäytävällä.

Huomenna aamusta lähdemme vielä toisen Minnan kanssa Puxi puolelle Carrefouriin, jonka alakerrassa on matkatoimisto. Sitä ovat jotkut suomalaiset käyttäneet Tiibetin matkaansa. Hintakin on ollut paljon edullisempi kuin mitä me olemme saaneet. Toivottavasti löydämme sen toimiston. Matkamme ilmeisesti siirtyy toukokuulle. Kata ja Jan ovat saanet asuntonsa Suomessa myytyä ja Katan on mentävä huhtikuussa sitä tyhjentämään. Heitähän odottaa syksyllä uusi omakotitalo Hyvinkäällä, vaikka vielä on epäselvää, muuttavatko sinne syksyllä vai johonkin muuhun maahan tai jopa jäävätkö vielä tänne.

Atella ja Minnalla on myöskin talokaupat tehtynä Suomessa ja näillä molemmilla perheille alkaa kova huonekalujen, verhojen ym. tavaroitten shoppailu. Osa porukoista siis palaa Suomeen, mutta uusiakin olemme tänne saaneet, jopa tähän meidän omaan taloomme. Odotamme tätä perhettä paraillaan iltakahveille. Perhe on kylläkin vasta talvilomalla täällä ja Timo yksinään asustaa Kiinan huushollia. Odotellaan, muuttaako perhe tänne kesällä/syksyllä.