Päivä valkeni eilen erityisen harmaana ja sumuisena/usvaisena. Yläkerran asunnossa poraus jatkuu jo kolmatta viikkoa. Mitä ihmettä siellä tekevät, kun jurruuttavat koko päivän. Tekevät työtä kahdella poralla, niin ettei ajatuksiaan kuule. Onneksi lopettavat työt illaksi ja viikonlopuksi. Ääni ei ole haitannut, kun olemme vieraitten kanssa olleet päivisin menossa. Täällä kotona ollessa, se jotenkin jo ärsyttää, vaikka kuinka uskottelen, että se loppuu kohta? Onneksi ei ole pieniä lapsia, joitten pitäisi saada päivällä nukkua.

1089219.jpg

Villieläinpuiston sarvikuonot olivat asettautuneet mukavasti riviin.

Suomeen palaavat eivät taaskaan nähneet kaupunkia ilmasta käsin. Vain kerran on omalla kohdallani lentosää ollut niin kirkas, että pystyin näkemään Shanghain upeat pilvenpiirtäjät lentokoneen lähestyessä kaupunkia.

Taaskin oli pojilta livahtanut laukkuihin kiellettyjä tavaroita, jotka jouduttiin poistamaan ruumaan menevistä laukuista. Magneettinen leikkikalu varmaankin harmitti poikia ja mitä lie kaasupulloja olivat vielä ostaneet Carrefourista edellisiltana. Laukkujen pieni ylipaino ei kuitenkaan tuottanut ongelmia. Kaikki saivat runsaasti vaatteita täältä mukaansa, niin kuin Kiinan matkaajat yleensäkin.

Päivät kuluivat vauhdilla kaikkien must-kohteiden myötä. Lauantai-illan sirkus Era olikin yllättäen niin loppuunmyyty, että vain VIP-paikkoja oli saatavilla. Tavallisesti näytökseen on saanut lippuja luukulta, mihin tahansa katsomoon.

1089220.jpg

Norsut innostuivat kastelemaan meidät.

Villieläin puistossa oli mukavan rauhallista. Vain muutamia koululaisryhmiä tuli vastaan iloisine hello-huudahteluineen. Eläimet olivat ihmeen pirteitä, koska kuumuus ei nähtävästi heitäkään enää vaivannut. Vain krokotiilit makailivat liikkumattomana pienellä luodollaan. Pandat ja muut karhut sekä leijonat ja leopardit tulivat aivan bussimme viereen.

1089213.jpg

Vanhassa kaupungissa näyttää joulu jo olevan ovella. Suuret joulupukit ja muut jouluiset koristelut tulvivat eteemme.

Edelleen siellä rakennetaan katuja ja taloja restauroidaan vauhdilla. Uusi lohikäärmesiltakin luultavasti valmistuu vielä tänä vuonna.

1089215.jpg

Itä-kiinanmeren aallomurtajat.

Kiinanmeren rannalla ole "biitsi" oli autio ja tyhjä. Suuri plakaatti peitti merinäköalan ravintoloitten kohdalla, mutta kauempana rantavalleilta meren saattoi nähdä mainiosti. Vesi olikin nyt korkealla ja saatoimme seurata yhtenäistä laivojen virtaa etelästä pohjoiseen ja päinvastoin. Viime käynnistä olivat rakentaneet lisää parakkimaisia asuinrakennuksia, joista osassa näytti olevan jopa ilmastointi.

1089217.jpg

Näissä loma-asunnoissa ei tee mieli yöpyä.

1089218.jpg

Jade Buddhan temppelin puut olivat erityisen täynnä rukouspyyntöjä.

Muutoin huomasimme, että lippujen hinnat ovat joka paikassa roimasti nousset. Jade Buddhan temppelin sisäänpääsy on kaksinkertaistunut 10 Rmb:stä 20 Rmb:iin. Roimaa nousua oli myöskin TV-tornin ja Meri-akvaarion lipuissa. Kohta ei näissä paikoissa tavallisia kiinalaisperheitä näe.

Pakko lähteä jonnekin ulos vähäksi aikaa. Ei kestä enää kuunnella tuota porausta. Tiedättehän tuon äänen, joka menee luihin ja ytimiin asti.