1013014.jpg

HuangPu-joella on vilkas lautta- ja laivaliikenne.

Myrkyllinen vesihyasintti on lisääntynyt massiivisiksi lautoiksi Huangpu - joessa Bundin edustalla. Työntekijät keräävät kasvia joesta 24 tuntia vuorokaudessa, mutta kasvi leviää sitäkin nopeammin. Jo 64000 tonnia on tähän mennessä kerätty, kun koko viime vuonna sitä kerättiin yhteensä 80000 tonnia. Vesihyasintin kasvu on tänä vuonna voimakasta ja vasta kuukauden kuluttua odotetaan sen massiivista kasvua. Vesihyasintin esiintymisaika on normaalisti marraskuusta tammikuun alkuun. Se pilaa veden, vähentämällä happipitoisuutta, jonka seurauksena kalat kuolevat, se tukkii myös normaaleja vesireittejä ja tekee haittaa ympäristölle. Se voi jopa haitata kaupungin puhtaan veden saantia.Vesihyasintti tulee pääosin Huangpu- joen yläjuoksun provinsseista. Ainoa keino päästä tästä kasvista, on kerätä se pois vedestä. Vesihyasinttia toimitetaan huonekalujen raaka-aineeksi ja esim. 3-istuttavaan sohvaan tarvitaan noin tonni vesihyasinttia.

Pekingin lähestyvät olympialaiset alkavat tuntua jo muuallakin maassa kuin vain Pekingissä. Meidänkin talossa tarkastetaan tänä syksynä asukkaat, ettei täällä majaile luvattomia ihmisiä. Monenlaista uutta teknologiaa otetaan siellä käyttöön. Olympialaisten kustannuksella on kehitetty mm. kaasumoottori, joka hyödyntää kanaloitten ja sikaloitten kasvatuksessa syntynyttä hukkaenergiaa. Miten??? Kaikenlainen teollisuus ja kehitystyö nettoaa olympialaisista. 56 uutta tuulimylly aluetta otetaan käyttöön Pekingissä ja sen liepeillä. 90% kaikista katuvaloista kisojen lähettyvillä saa energiansa auringosta. Kaiken kaikkiaan olympialaisia mainostetaan "vihreinä" kisoina.

Kaupunki on kiillottanut kuvaansa vauhdilla. Tie ja rataverkkoja on paranneltu ja rakennettu uusia metrolinjoja. Aivan uusia liikennejärjestelyjä kokeillaan; mm. sitä että autojen parilliset ja parittomat rekisterinumerot saavat ajaa kaupungissa eri päivinä. No sitäkin kierretään vaihtamalla rekisterikilpiä päivittäin. Kaupunkikuvaa on valtavasti siistitty, kertovat ne jotka ovat lähiaikoina käyneet Pekingissä. Kaupungin hotellit alkavat olla täyteen buukattuja kisapäivinä, joten mattimyöhäisillä alkaa olla kiire, jos aikovat päästä olympialaisiin. Täällä Shanghaissa vasta pidetyt Special olympialaiset antavat pienoisen kuvan siitä, mitä ne ovat Pekingissä. Upeat!

1013026.jpg

Shanghain maamerkki on edelleen tv-torni.

Shanghain vuoden 2010 Expo valmistelut ovat olleet jo pitkään käynnissä. Expon tämänkertainen teema on "Parempi kaupunki - parempi elämä". Expoon mennessä odotetaan myöskin uuden nopean 450 km/h:ssa kulkevan Maclev-junan olevan käytössä Shanghai - Hangzhou välillä, kertoi Shanghai Daily 28.syyskuuta. Shanghai on edelleen Kiinan kaupan ja rahamarkkinoiden keskus. Shanghain kasvu alkoi pienestä kalastajakylästä 800 vuotta sitten Yuan Dynastian (1271-1368) aikana, jolloin Kiinaa hallitsi mongolialainen johtaja Kublai Khan. Näihin samoihin aikoihin Marco Polo teki 24 vuotta kestävän matkansa Kiinaan. Ja n. 300 vuotta aiemmin Kolumbus rantautui Amerikkaan. Shanghai on suurin piirtein yhtä vanha kuin Sidney ja Los Angeles. Shanghain historiaan ja kulttuuriin ovat vaikuttaneet monet ulkomaiset suuntaukset. Mm. brittiläinen, ranskalainen, intialainen, italialainen kulttuuri näkyvät vieläkin kaupunkikuvassa.

1013017.jpg

Täällä noihin korkeisiin rakennuksiin silmä tottuu. Korkeimmatkaan pilvenpiirtäjät eivät huimaa päätä, kun vieressä olevat rakennukset ovat melkein yhtä korkeita.

Shanghain ja koko manner – Kiinan korkein rakennus World Financial Center 492 metrillään on tällä hetkellä maailman kolmanneksi korkein Burj Dubain 818 m ja Taipein 508 m tornien jälkeen. Jin Mao Tower on vain 420,5 m ja on kuudenneksi korkein maailmassa Kuala Lumpurin kaksoistornien ja Chicagon Sears Tower´in jälkeen.