Juuri olemme selvinneet Hainaniin Sanyan kaupunkiin iskeneestä taifuuni Lekimasta, kun jo uusi taifuuni on tulossa kohti Shanghaita Taivanin suunnalta.

965610.jpg

Lokakuun lomaviikon kunniaksi on pihamme taas upeasti värivalaistu iltaisin.

Tämä Krosaksi nimetty taifuuni tuntuu ja näkyy tässä meidän asuinalueellamme pahemmin kuin edellinen Shanghaita kohti tullut Wipha-taifuuni. Kova tuuli ja sade alkoi eilen iltapäivällä. Tänä aamuna tuuli puhaltelee oikein kunnolla ja sade pieksää edelleen ikkunoita, niin että ulos ei tee mieli mennä. Onneksi eilen kävimme kaupassa ruokaostoksilla, niin että pari päivää sisällä menee mukavasti. Lisäksi itse olen saanut oikein mojovan hengitystietulehduksen, joka kääntyi lisäksi kunnon yskäksi. Toivottavasti tästä selvitään ilman lääkärin apua. Sen verran tämä tauti vaikuttaa, että peruin lähtöni Xian´iin, jonne minun piti keskiviikkona lähteä Onnin työmatkalle mukaan. Toisen kerran sitten.

965613.jpg

Tosiaankin tämä taifuuni Krosa näkyy ja tuntuu tässä meillä huomattavasti pahemmin kuin se aikaisempi taifuuni Wipha, jonka piti iskeä suoraan Shanghain kaupunkiin. Lämpötila laski yht´äkkiä +30 asteesta +20 asteeseen.

Samanlaisia varotoimenpiteitä kuitenkaan nyt ei ole, ainakaan täällä Shanghaissa. Uutisista olen kuullut että Kiinan itärannikolla on 1,4 milj. ihmisiä evakuoitu taifuunin tieltä. Ihmiset täällä lähtivät töihin aivan normaalisti ja koululaiset kouluihinsa. Ihme kyllä. Minä en menisi tuonne ulos, kyllä nyt kuin pakon edessä.

Saattaa olla, että säätieteilijät tietävät, ettei tuulen voimakkuus tuosta enää kasva ja sen vuoksi suuremmat varotoimenpiteet ovat turhia. Shanghain kekustassa tuuli puhalteli illalla 74 km tunnissa, kertoo Shanghai Daily tänään.

Seuraan mielenkiinnolla tilannetta. Yhtään ei ole vielä pelottavaa, sen verran korkealla ollaan ja talomme tuntuu vakaalta. Aivan maanpinnassa tuo tuuli tuntuukin voimakkaammin. Kaikki pyörät, jotka eivät ole katoksessa, näyttävät kaatuneen pihassa ja kuten arvata saattaa, yhtään taksia ei ole portillamme. Muutama ihminen yrittää siellä taiteilla sateenvarjonsa kanssa. Uutisissa juuri kerrottiin myrskytuhoista Kiinan rannikolla, vähän Shanghaista etelään. Myrsky on jo laantunut normaaliksi trooppiseksi myrskyksi, mutta rannikolla johon se osui, tuhoa on taas syntynyt.

Shanghaissa parhaillaan käynnissä olevat Special olympialaiset kyllä kärsivät myrskystä. Monia lajeja voidaan muuttaa sisätiloihin, mutta ei kaikkia. Eiliset formulat onneksi pystyttiin vielä pitämään. Onnea Kimille voitosta. Myrsky tuuli alkoi puhaltaa juuri niiden loputtua.

Nyt tuntuu hyvältä, että emme lähteneet viettämään tätä lokakuun lomaa Hainanille. Sinne tiistaina iskenyt Lekima on varmasti pilannut monen lomaviikon. Hainanilta Vietnamiin iskenyt myrsky on tehnyt kovasti tuhojaan myös siellä.

965612.jpg

Tuuli puhaltaa juuri taloamme suuntaisesti eli ikkunoihin ei kohdistu kovaa painetta. Mutta pienessä pihalammikossamme on kuohupäitä!