Eilen iltapäivällä syödessämme lounasta Vizcayassa tulivat ensimmäiset tiedot taifuunista. Lasten kouluista tuli kiireelliset tiedotteet, että lapsilla ei ole koulua keskiviikkona eikä torstaina, koska Shanghaita lähestyy pahin taifuuni sitten 10 vuoteen. Koska aamulla jo satoi hiljalleen olin varannut sentään sateensuojan mukaan, mutta liikkeellä olin kesäsandaaleissa, jotka jättäisivät vastalakatut varpaankynnet paljaaksi tuhriintumisen estämiseksi.

Saatuani kasvohoidon ja pedikyyrin olimme valmiit kotiin tai kuka minnekin vähän vaille yksi. Innostuin vielä suoraan Vizcayasta jalkojen akuhierontaa, sillä laskin, että juuri ja juuri ehtisin käydä siinä ennen klo 14:sta kynsihuoltoa. Vettä tuli jo aika lailla, kaikilla kiinalaisilla oli sadeviitat ja länkkäreilläkin pitkähihaista. Itse olin liikkeellä valkoisessa pitsipuserossani ja niissä kevyissä sandaaleissa eikä taksia näkynyt tietenkään missään. Kengät litskuivat jalassa rasvasta ja sateesta kosteina. Saavuin myöhässä kynsihuoltoon. Koko ajan jännitin lisääntyykö tuuli ja sade ja miten pääsen kotiin. Välillä tuli vettä kunnollakin oikein tuulen kanssa, mutta kotiinlähtöni hetkellä sade hieman vaimeni ja niin kuin arvasin, jouduin edelleen kävelemään kotiin. Ostin matkallani muutaman elokuvan, jos joutuisin olemaan kotona päivän pari. Illan fitballia ei oltu peruttu, opettaja ei vain saapunut ja jostain tuli sijainen.

Onni tuli Jiadingista ja kertoi ettei hänen tarvitse mennä ainakaan sinne huomenna.

914217.jpg

Jos taifuuni Wipha saapuu Shanghaihin, niin tämän Yangpu-sillan ylittäminen autolla on vaarallista.

Tänä aamuna heräsin jo aikaisin itse asiassa jo yöllä kurkin ikkunasta ulos. Ei satanut, ei tuullut ja oli kuin tyyntä myrskyn edellä. Onni tekee lähtöä Waiqaoqiaoon. Katsomme lehdestä ja tietsikalta eri ennusteita taifuunista. Näyttää siltä, että se on iskeytynyt maihin Kiinassa juuri alueella, jossa olimme vuoristoretkellä. Yhden ennusteen mukaan taifuuni kiertää Shanghain kaupungin sisämaan puolelta ja toisen mukaan se tulee kohti kaupunkia.

Klo on yli 9 aamulla eikä vieläkään sada tippaakaan. Tuuli on yltynyt, mutta vieläkään ei tuule minusta erikoisen lujaa. Olen kuitenkin nostanut parvekkeelta jo illalla kaiken sisälle. Näyttäisi siltä, että tämän päivän aikana taifuuni Wipha tulee Shanghain seutuville, mutta miten ja mihin aikaan.

914230.jpg

Eilisestä lähtien on taifuuni Wiphasta varoittava ilmoitustaulu ollut hissiemme tienoilla.

Eilen illalla on kokonaan peruttu tai myöhässä Hongqiaon lentokentälle 43 saapuvaa konetta ja 19 lähtevää ja Pudongin kansainvälisellä kentälle 28.

Yli 500 matkustaja- ja rahtilaivaa sekä ferryt on kutsuttu Yangtze joen suulta Shanghain syvävesisatamaan turvaan. 500 työntekijän ryhmä on eilen valjastettu ympäri kaupunkia ympärivuorokautiseen hälytystilaan kaupungin Metrolinjoille. Sähköiset linja-autot otetaan käytöstä heti, jos kaduille tulee vettä. Ylimääräisiä busseja on pantu varuillaolotilaan auttamaan avun tarpeessa olevia ihmisiä. Joen varren puistot on suljettu. Vuoden 2000 taifuuni nosti Pudong-joen pintaa 4,82 metriä. Jo eiliset sateet nostivat vettä kaupungin kaduille paikoin 10 – 30 cm. Sairaaloita on kehotettu olemaan täydessä valmiustilassa pahimman varalta. Samoin yksistään Pudongin alueella on 400 työntekijää kutsuttu turvaamaan alueen energiansaanti. Alavilta mailta meren tuntumasta on miljoonia ihmisiä evakuoitu turvaan

Olo on jotenkin odottava. Tuulen suunta vaihtelee tuossa pihassa koko ajan, muutoin ei mitään kummallista. En osaa kuvitella mitään pahaa. Kiinalaiset kyllä ovat varuillaan. Heillä on ehkä kokemusta aikaisemmista taifuuneista ja sen vaaroista. Me länkkärit jotenkin odottelemme pelkäämättä jotain tapahtuvaksi.

Kirjoittelen lisää, jos ja kun alkaa tapahtua. Nyt tuntuu, että olemme ihan turvassa täällä.

914229.jpg

Ihmiset ovat näköjään tyhjentäneet kiltisti parvekkeensa. jotka muutoin olisivat täynnä pyykkiä ja muuta tuuletettavaa.

Kävin välillä oman pihapiirimme "Siwassa" ostamassa juomia ja hedelmiä. Piha oli kumman autio, samoin kadut ovat tyhjät. Onni soitteli, että hänen työpaikkansa suljetaan tänään klo 14 eli paikalliset uskovat, siihen ennustukseen jonka mukaan myrsky on pahimmillaan klo 15- 20 tietämillä. Talomme aukkopaikoissa tuuli jo oikein kunnolla, mutta ilma on lämmin; +29 näyttää parvekkeen mittarimme. Sadetta ei vielä tule.