Kiinan maataloustuotannosta vastaava miniteriö harkitsee vakavasti siirtymistä riisinviljelystä perunaan. Perusteluna on se, että peruna kestää paremmin kuivuutta, säästää yhä niukentuvia vesivaroja, koska peruna ei tarvitse niin paljoa vettä kuin riisinviljely. Lisäksi perunasta saadaan kuulemma monikertainen sato riisiin verrattuna. Ihmettelen vain miten Kiinan kansa voi sen jälkeen, kun se opetetaan ranskanperunoihin, perunalastuihin yms. Liikalihavuus on jo nyt nuorten keskuudessa vakava ongelma yläluokan kansalaisilla, joilla on varaa käydä "mäkkärissä".

Taas uusi katastrofi, nyt Mialla, uudessa talossa. Vedet tulvii yläkerran kylppäristä uusille nahkasohville alakertaan. Toivottavasti Mia on saanut heti apua ja tilanteen hallintaan eikä uusia "vuotoja" enää tapahdu. Täällä aina pelkää, että jotain kamalaa voi tapahtua. Aina, kun joku paikka menee rikki, ensimmäisenä ajattelee, kummasta tulee pienempi vahinko, siitä ettei korjaa vai siitä, että kutsuu paikalle kiinalaiset korjausmiehet.

Tänään pyöräilin sinne kiinalaiskadulle, missä Aunen, Erkin, Kaijan ja Veikon kanssa liikuimme. Kävin kakun tilaamasta siitä kulmaleipomosta. Matkallani ihmettelin muutamia kuljetuksia.

845609.jpg

Tuokin mies kuljettaa pitkiä lautoja "peräkärryssä", eikä kärry ole mitenkään kiinni edes pyörässä. Mies vain pitelee laudoista kiinni. Kävisiköhän moinen kuljetus Suomessa.

Aivan uudet kukat ovat ilmaantuneet myöskin kadunvarteen. Muistatko Aune kuvan, jonka otimme juuri tässä kohden sinusta kukkien keskellä.

845621.jpg

Nyt tässä on aivan eri kukat, komiat korkeat pensaat.

Kadullamme on parina päivänä ollut elävien lintujen kauppias. Toisella kauppareissullani otin kameran mukaan, mutta en tohtinut mennä lähemmäksi. Hän näytti katkaisseen kaulan yhdeltä linnulta ja kyni nyt sitä siinä kadunvarressa.

845630.jpg

Ihmettelin noita sorsia maassa; näyttivät eläviltä, mutta kyyköttivät vain paikoillaan.

845632.jpg

Kyllä tämä yrittäminen on täällä jotenkin helpompaan. Kauppatavara vain rattaille ja kadunvarteen. Ja jos kauppa ei oikein jossain käy, ei muuta kuin tavara toisen kadun varteen. Tuleekohan kaikki puhtaana käteen - luultavasti.

On se kumma, kun siirrytään tuon ison kadun Yanggao roudin toiselle puolelle, niin hinnat laskee alle puoleen ja enemmänkin. Siellä ei vain oikein yksin viitsi liikkua, vaikkei näitä kiinalaisia tarvitse pelätäkään. Siellä sitä tarvitaan kiinankieltä. Huomasin etteivät leipomossakaan osanneet yhtään englantia. Osasin tilata jopa kotiinkuljetuksen. Tuli sellainen tunne, että tänne pitää tulla välillä harjoittelemaan, kun minulta puuttuu kiinankielen harjoituskaveri.