Takasivulla onkin kuva formuloista ja siitä tulikin mieleeni, että kukaan ei täällä tiedä kenestä puhutaan, jos kysyt Kimi Räikköstä. Mutta, jos kysyt Kimi Laikkoista, niin kaikki tietävät, että kyseessä on kuuluisa formulakuski Suomesta.

Ovet ovat auki keskusteluille Dalai Laman henkilökohtaisesta tulevaisuudesta, sanoo lehdistölle Kiinan pääministeri Wen Jiabao. Ehtona on vain että Dalai Lama peruu vaatimuksensa Tiibetin itsenäistymisestä ja kiinalaisten poistumisesta maasta. Taitaa olla mahdoton yhtälö. Hän väittää Dalai Laman vaativan, että kaikkien Han ihmisten, samoin kuin muitten etnisten ryhmien on poistuttava maasta. Tiedä häntä. Kiina on kovasti edistänyt kiinalaisten matkailua Tiibettiin. Avattiinhan vuosi sitten uusi junarata suoraan Shanghaista Lhasaan. Täällä on erityinen matkatoimisto, joka järjestää vain matkoja Tiibettiin.

456822.jpg

Ramada hotelli esittelee tällaista saksalaista vanhaa pyörää, jonka voi tilata itselleen.

Samoin Kiina seuraa erityisen tarkasta Taiwanin itsenäistymisvaatimuksia. Wen´in mukaansa mikään ei muuta sitä tosiasiaa, että Taiwan on ollut osa Kiinaa jo muinaisista ajoista lähtien. Tuntuu olevan arka asia tuo Taiwan täällä. Mitenkähän sekin ratkeaa?

Shaghai Dailyn säätiedotus ilmoittaa nykyisin myös Helsingin tiedot: minimi- ja maksimi lämpötilat Celsius ja Fahrenheit asteina sekä onko pilvistä, sateista yms. Kiinalainen tietokoneviruksen tekijä ja levittäjä on vangittu, eräässä koulussa lapset ovat saaneet huonoa ruokaa, joka on aiheuttanut vatsakipuja lapsille, lapsia on sidottu lakanoilla sänkyyn Moskovan liepeillä olevassa sairaalassa ja kuuluisa talk show tähti Oprah Winfrey on perustanut jo toisen koulun etelä-Afrikan lapsille, tulliviranomaiset ovat saaneet saaliikseen 2500 merihevosta Bangkokissa. Että sillai.

456807.jpg

Eräs malli Shaghaikaisen poliisin kulkuvälinneestä.

Kuriirifirmat menestyvät täällä. Jos haluaa, että lähetys menee turvallisesti ja nopeasti perille, niin jokainen, myös yksityishenkilöt käyttävät kuriiri-firmaa. Postiin ei voi täällä luottaa. Kaupungissa pyöräilee koko ajan kuriirifirmojen edustajia ja firmat omistavat lentokoneita sun muita nopeita kuljetusvälineitä toimittaakseen postilähetyksiä maan joka kolkkaan. Meilläkin on käynyt rahanhaussa kuriireja, yleensä vanhoja miehiä. He toimittavat kuitin rahoja vastaan, toimittavat tilattuja pääsylippuja erilaisiin tapahtumiin jne. Systeemi tuntuu toimivan. Ensin tuntui hurjalta antaa jollekin vieraalle oudolle ihmiselle yli 10000 Rmb, mutta siihenkin näköjään tottuu.

Yhdeksännet Shanghain asuntomarkkinat avattiin eilen. Siellä esitellään investoijille ja muille asunnontarvitsijoille uusia kohteita. Lehden mukaan tuntuu siltä, että miljoona Rmb 3:n makuuhuoneen ja 100m2 asunnosta alkaa olla mahdoton yhtälä Shanghain ulomman kehätien sisäpuolella. Asuntojen hinnat vaihtelevat 8000-10000 Rmb/m2. Täytyy muistaa, että asunto täällä ostettaessa tarkoittaa vain betonipintoja, ilman sähkö-, vesi- ja viemäröinti vetoja sekä ilman keittiö- ja kylpyhuonekalusteita. Jokainen siis sisustaa alusta alkaen kaiken itse, jopa huonejärjestyksiä myöten. Lämmityskin on asuntokohtainen. Tuo miljoona Rmb tuntuu olevan katto monelle hyvin palkatulle kiinalaisellekin. Asuntoihin investointi on ollut, ja on edelleen täällä hyvää bisnestä. Monet pitävätkin sijoitusasuntojaan tyhjillään, eivätkä aiokaan vuokrata niitä, siinä toivossa, että saavat niistä aikanaan paremman hinnan, jos niissä ei ole kukaan asunut. Minä kyllä kuvittelen päinvastoin. Kun ne ovat tyhjillään ja kylminä, ne kostuvat ja ovat jo kohta täynnä kosteusvaurioita. Täällä näkee kuitenkin joko kokonaan tai osittain asumattomia korkeita taloja hurjasti. Asuntoja ulkomaalaiset saavat täällä ostaa vasta vuoden asumisen jälkeen. Me saisimme siis nyt investoida täällä asuntoon.

456835.jpg

Näitä omalla laiturilla varustettuja järvenranta-pientaloja on tyhjillään tässä meidänkin pihapiirissä.

Shanghai Daily ilmestyy kuusi kertaa viikossa, ei siis sunnuntaisin. Joka päivä teen siitä Sudokun. Harmittaa, kun en osaa ratkaista ristisanatehtävää englanninkielellä. Länsimainen horoskooppikin löytyy jokaisesta lehdestä, niin ettei täällä tarvitse ihan oman onnensa nojalla seikkailla.