Tuntuu, että taas on kaikenlaista tässä muutaman päivän aikana tapahtunut. Ihan piti ottaa kalenteri ja muistella, missä kaikessa on ollut taas mukana.

389589.jpg

Meitä, pääasiassa naisia oli varmaankin paikanpäällä lähes sata.

Viime perjantaina tosiaan olin Community Centerissä kahvitilaisuudessa. Saimme maistella kiinalaisia uudenvuoden tarjoamisia ja kuulimme erilasista tavoista koskien Kiinalaista Uutta Vuotta. Tuntuu, että tämä uuden vuoden juhla on kiinalaisille vähän sama kuin meillä joulu. Perheet kokontuvat yhteiselle aterialle, vieraillaan sukulaisissa ja annetaan lahjoja ja punaisia rahakirjekuoria. Koti koristellaan jo ulko-ovelta käsin kaikenlaisilla onnenamuleteilla, joiden merkitys kyllä jää yhä hämärän peittoon. Kaikki on kuitenkin punaista ja kultaa ja eri symboleilla on erilaista onnea ja menestystä ja pitkää ikää tuova vaikutus.

Meidänkin talon hissinovenpieliin on ilmestynyt tekstein koristellut plakaatit: yksi hissioven yläpuolelle ja sekä vasemmalle että oikealle puolelle omat tekstit. Ilmeisesti niissä toivotaan talon asukkaille menestystä, onnea ja vaurautta.

Punaisia rahakirjekuoria annetaan kiinalaisille työntekijöille, kuten me autonkuljettajallemme. Siinä onkin oltava erityisen tarkkana, minkä summan sinne sisään sujauttaa. Se ei saa olla pariton eikä missään tapauksessa 4:llä (kuolemaa tarkoittava luku) alkava summa. Yritykset yleensä maksavat työntekijöille 3. kuukauden palkan.

389587.jpg

Nämä pieniä mandariineja kasvat puut ovat oikein suosittuja vaurauden tuojia kiinalaisessa Uuden Vuoden juhlinnassa.

Naisten kanssa keskustellessamme olimme päätyneet antamaan autokuljettajillemme 300-500Rmb. Nyt kuitenkin tuli selväksi, ettei mikään niistä käy; 300 ja 500 ei käy koska ovat parittomilla alkavia lukuja ja 400 ei missään tapauksessa käy, joten ainut seuraava vaihtoehto on siis 600Rmb. Joten Caolle siis 600 Rmb punaiseen pussiin. Toivottavasti omassa pussissani lukee jotain Uuteen Vuoteen liittyvää, ettei vahingossa ole esimerkiksi Hääseremonioihin liittyvä punaisen pussi. Olivat Carrefourissa aivan vierekkäin.

Vanhan kiinalaisen KUUkalenterin mukaan on alkamassa Sian vuosi. Sika on viimeisin 12 kiinalaisesta merkistä. Nyt 18.2. alkava Sian vuosi on erityinen Kultaisen Sian vuosi, joka toistuu joka 60. vuosi. Tänä vuonna syntyneille lapsille se povaa hyvää tulevaisuutta ja pitkää ikää. Niinpä tulossa onkin oikea baby-buumi. Shanghai Dayly´ssä kirjoitettiin yksi päivä, että jotkut koulut ovat jo helisemässä, kun nuoret naisopettajat ovat kaikki raskaana ja opettajista tulee olemaan pulaa joissakin kouluissa. Raskaana olevia naisopettajia on siirretty pois tärkeiltä graduate-luokilta, jotta koulutyö mahdollisimman vähän häiriintyisi.

389590.jpg

Centerissä on kaunis piha-alue. Saakohan sinne mennä vapaasti uimaan kesällä?

Community Center on pääosin lahjoitus- ja tuki varoin toimiva ulkomaalaisille tarkoitettu keskus. Se järjestää täällä oleville ulkopaikkakuntalaisille monenlaista toimintaa, erilaisia maksullisia kursseja yms. Se on tässä aivan meidän kadulla, korttelin päässä meidän talostamme.

Tänään jatkamme siellä tutustumalla Persialaisiin mattoihin. Meille kai kerrotaan miten tunnistaa aidon käsinsolmitun maton. Ilmeisesti siellä on mattokauppias paikan päällä, jotta halukkaat voivat tehdä vaikka mattokauppoja.

389588.jpg

Banan Leafín sisäänkäynnin edessä.

Eilinen päivä menikin Eskon 60-vuotis synttäreiden merkeissä. Olimme lounaalla Super Brand Mall´in Banana Leaf ravintolassa lounaalla. Meitä taisi olla siellä 15 henkilöä. Lounaan jälkeen yritimme saada liput Puccini´n Turandot-oopperaan, mutta eihän se enää onnistunut. Kadulta olisi mustanpörssin lippuja löytynyt pari kappaletta yli kaksinkertaiseen hintaan. Jatkoimme siis juhlintaa Eskon ja Marjan kotona. Itselläni oli aamulla kurkku tullut kipeäksi ja tuntui pahenevan siinä päivän mittaan ja olo paheni koko ajan lämmön alkaessa nousta, joten lähdimme kotiin ajoissa.

Rohtoja sisään ja nukkumaan ja nyt aamulla olo onkin taas paljon parempi. Oikein täytyy ihmetellä menikö se kurkkukipu nyt ohi kokonaan. Ehkä uskallan kuitenkin lähteä kuuntelemaan sitä mattoasiaa.