Vanha tapani ostaa matot kuten muutkin tarvikkeet kotiini on loppujen lopuksi se paras. Eli ostan sitä mistä tykkään, värit, design, koko, sopivuus kotiini ja muuhun kalustukseen ym. seikat huomioiden. Vähät väliä kuinka monta solmua siinä on tuumalla tai onko se yksinkertaisilla vai kaksinkertaisilla solmuilla tehty ja millä solmimistekniikalla yleensäkin. Pääasia, että se on käsinkudottu ja sen voi todeta helposti katsomalla mattoa molemmista suunnista. Värin pitää vaihtua.

389653.jpg

Kiinalaisia silkkimattoja.

Uusi tieto tänään oli se, että kaikki kiinalaiset silkkimatot ovat kuosiltaan kopiota persialaisista matoista. Persialaiset matot ovat siis alkuperäisiä ja mallit ovat sieltä kotoisin. Matot nimetään yleensä sen paikkakunnan mukaan, missä se malli on tehty. Käsin tehdyissä malleissa on paljon virheitä, siinä on saattanut kutoja vaihtua kesken kaiken, jolloin "käsiala" on erilainen. Mies on kutonut aamupäivän ja talon emäntä iltapäivän tai kutojan ote on hetkeksi herpaantunut ja on tullut sekaannus malliin. Näistä kaikesta tuntee käsin solmitun maton.

Mattoja valmistetaan eri materiaaleista." Silk on silk", kokonaan silkkinen: "silk on cotton", "wool on wool and cotton " jne. Sekin on makuasia mistä tykkää ja mikä on miellyttävin materiaali. Ainoastaan sijoittajien ja keräilijöitten on tiedettävä tarkemmin, jos haluavat, että maton hinta nousee vuosien ja vanhenemisen myötä. Aitoja persialaisia mattoja ei kuulemma enää voi ostaa muuta kuin keräilijöiltä ja hinnat liikkuvat 10-20 milj. US$.

Olisihan se tietysti hieno sanoa, että omistaa persialaisen Nain –maton, joka on valmistettu Pakistanissa. Niiden tunnusmerkkinä on beige tai sinisen ja vihreän sävyinen pohja.

389652.jpg

Kazak-maton terrakottan sävy.

Kahl Mahammedy-matot tunnistaa kiinanpunaisesta väristä ja Kazak-matot taas eri terrakottan väreistä. Kabbeh matot ovat paljon yhden värin eri sävyistä tehtyjä, saattaa olla pieni kuvioita siellä täällä. Nämä matot on tehty toisten mattojen leikkausjätteistä, mutta ei se tee niistä yhtään sen arvottomampia.

389651.jpg

Tässä esimerkki Cabbehs´sta.

Itse huomasin nyt etten välitä persialaisista matoista, olkoonkin arvokkaita ja aitoja. Kiinassa kun olen, jos ostan lisää mattoja, ostan silkkimattoja. Kotona on liikaakin jo mattoja, joten todellista tarvetta ei ole minkäänlaiseen mattoon, mutta jonkun pienikokoisen silti voisi ostaa.

KPSI (Knots Per Square Inch) luku ilmoittaa siis solmujen määrän neliötuumalla. Oikein ohuella silkkilangalla solmitusta matosta ei kyllä solmuja pysty edes laskemaan. Paksummassa villamatossa se on jo helpompaa.

Ai niin. Kun ostatte ruokapöydän alle mattoa. Pitää maton koko mitata "tuolit ulkona" siis, kun niissä istutaan. Tähän mittaan lisätään vielä 45 cm uloimmasta tuolinjalasta ulospäin. Harvalla meistä Suomessa on edes niin isoa ruokailutilaa. Täällä se ei ole mitenkään harvinaista, päinvastoin hyvinkin yleistä.