Aina silloin tällöin saa lukea Shaghai Daily´stä, miten Expo 2010 järjestelyt ovat jo pitkällä. Exposta suunnitellaan kaikkien aikojen mahtavinta näyttelyä, niin kuin Kiinaan nyt hyvin voi kuvitellakin. Täällä on se erikoinen piirre expon järjetämisessä, että täällä ei ole tyhjää aluetta, mihin se voitaisiin rakentaa. Täällä täytyy alta purkaa ja siirtää rakennuksia, että saadaan tarpeeksi suuri alue tätä varten.

Expo 2010 alue tulee olemaan yli 5 km2 laaja ja sijaitsee molemmin puolin HuangPu jokea, Nanpu ja Lupu siltojen välisellä alueella. Kaikki vanhat kiinalaisten asuinkorttelit puretaan alta pois. Myös Shanghain vanhin laivanrakennus telakka siirretään Yangze-joen suulle. Yleensäkin koko joen ranta molemmin puolin aina Bund´ille asti rakennetaan uudelleen. Mainoksista päätellen mahtavat rakennukset tulevat koristamaan joen rantaa.

340786.jpg

Osa HuangPu joen Pudong`n puoleista aluetta onkin jo näyttelykunnossa.

Valtava haaste kaupungille on lisäksi 70 miljoonan vieraan trafiikki joen puolelta toiselle. Uusia metrolinjoja rakennetaan vauhdille. Metroverkko nostetaan 128 km:sta 400 km:iin ja metrolinjoja 4:stä 14:sta. Täällä käyneet ymmärtävät, että ennestäänkin tukkoiset sillat ja joen alittavat tunnelit ovat todella kovilla, vaikka suunnittelijat arvelevat 50% vieraista käyttävän uusia metrolinjoja. Niitä tulee 5 kpl aivan expo alueelle tai sen välittömään läheisyyteen.

Taatakseen mahdollisimman laajan osanottajien määrän, Shanghain kaupunki on jo ilmoittanut, että esim. Kehitysmaat voivat osallistua tapahtumaan ilmaiseksi. Samoin expossa työskenteleville eri maiden kansalaisille on myönnetty tuloverovapaus.

340813.jpg

Tässä noustaan oppaan johdattelemina Lupu sillan siltakaarelle 100 m korkeuteen , josta avauttu mahtavat näköalat joelle ja kaupunkiin. Aivan tuli mieleen nousu Kaunispään huipulle. Yhtä rankkaa nousua.

Eri maiden paviljonkien rakentaminen alkaa jo ensi vuonna ja kaikki tulee olla valmista vuoden 2009 vuoden loppuun. Lipunmyynti käynnistyy osittain myös ensi vuonna, mutta varsinaisesti v. 2008.

Täällä vierailulla käyneet ovat nähneet tämän valtavan rakennusbuumin. Kaikki tähtää tuohon vuoteen 2010. Yleisin lintu Shanghaissa onkin nostoKURKI. Eiköhän se maailman korkein rakennuskin nouse vielä siihen mennessä. Aikaisemmin olen kertonut, että se nousee Jin Mao Toweriin viereen ja on jo rakenteilla. Siitä tuleekin vain n. 500 m korkea. Siihen samalle alueelle on suunnitteilla kilometrin (!!!) korkuinen torni eli lähes 3 x Jin Mao. Liikenne ja hissiongelmat, kun on saatu ratkaistua, niin rakennustyöt alkavat. On tämä mahdotonta touhua täällä.

Jos Shanghaissa tohistaan Exposta, niin Peking touhuaa Olympialaisiaan. Nehän ovatkin jo pari vuotta aiemmin v. 2008. Koko Kiina on innoissaan näistä kahdesta maailmanlaajuisesta tapahtumasta ja haluaa kaiken olevan silloin kohdallaan. Nyt oli SD:ssä kirjoitus, että ovat valinneet valkoiset HIIRET maistamaan kaiken kilpailijoille tarjottavan ruoan 24 tuntia ennen kuin se tarjotaan urheilijoille. Tämä siksi, että laboratoriotulokset valmistuvat hitaammin kuin mitä hiiret reagoivat myrkkyihin. Hiiret kuulemma reagoivat jo 17 tunnissa. Muutoinkin ruoan hankintaan, kuljetuksiin, säilyttämiseen ja valmistamiseen myös länsimaisen ruoan, on paneuduttu oikein konsulttien voimin. Koko ketju on varmistettu ja taattu kylmäketjuista aina vartiointiin videokameroineen päivineen ja mitä kaikkea liekin. Kaikki järjestelyt ovat kuulemma jo niin pitkällä, ettei missään maassa olla oltu aikataulusta näin paljon edellä. Peking ehostaa kasvojaan samalla vauhdilla kuin Shanghai.

En ole käynyt Pekingissä moneen vuoteen. Kaupunki on varmaan kovasti muuttunut viime käynnistäni. Pilvenpiirtäjiä on sillekin noussut vauhdilla. Niitä ei silloin varsinkaan ensikäynnillä v. 89 ollut juuri ollenkaan. Joka kerta sinne tulessani en voi uskoa, miten kaikki on muuttunut. Täytyisi taas päästä käymään sielläkin. Eihän se ole kuin parin tunnin lento täältä.

340792.jpg

Päästäkseen lähellekäään Nanpu sillan korkeuksia, on kierrettävä kolme täyttä kierrosta spiraalia ylöspäin maanpinnasta lähtien.

Lämmintä on vielä päivisin melkein 18-20 oC, mutta palelee. Ulkona on jo pidettävä syystakkeja ja pitkiä housuja. Eilen ostin lisää villasukkia sisällä pidettäväksi. Onnikin haluasi pitkähihaisia paitoja ja pooloja. Lattiakin alkaa jo hohkamaan kylmää.

Monena päivänä on satanut ja pilvet roikkuvat alhaalla. Päivisin on pimeää, niin että saa valoja polttaa koko ajan. Niin äkkiä se syksy tuli. Ihmettelemme edelleen tätä ilmaa. Suomessa tällaiset lämpotilat olisivat vielä hyviä t-paitakelejä, mutta ei tosiaankaan täällä.