Tänään siis sataa. Ei kovin kovasti, mutta kuitenkin. En viitsi lähteä pyörällä kauppaan. On niin hankalaa. Matka on sen vertainen, että juuri ehtii kastumaan. Odotan iltaa ja toivon, että Onni jaksaa lähteä käyttämään minua illalla kaupassa. Jääkaappi näyttä tosi tyhjältä. Rahaakin pitäisi taas nostaa ja laskuja käydä maksamassa. Opin täällä olevilta suomalaisilta, että voin käyttää Onnin pankkikorttia automaatilla; sehän kysyy vain salasanan. Onni itse käyttää pankkikirjaa. Kätevää asioitten hoidon kannalta. Täytyy varata rahaa ayi`n kahden kuukauden palkkoihin ja autopaikkavuokraan ynnä muihin laskuihin. Täällä maksetaan kaikki käteisellä.

Paketoin tänään ayi`n joululahjan valmiiksi. Kirjoitin siihen joulukortin ja laitoin korukaappiin. Täytyy Suomesta sitten muistuttaa Onnia, että antaa sen sieltä Joan´lle ennen kuin lähtee. Onneksi olin ostanut Lapista kauniin valkoisen kaulahuivin, jossa on tikkuporoja ja kirjoitus Arctic Circle. Lisäksi laitoin pari korua mukaan. Aina pitäisi olla täällä ostettuna ja tänne tuotuna jotain pientä suomalaista juttua.

340796.jpg

Muistelen kaunista kesäpäivää terasilla Huang Pu joen varrella.

Koko päivän olen istunut koneella, vastaillut sähköposteihin ja hoidellut asioita. Aloin myös kerätä Suomeen lähtevää tavaraa kasaan tuonne vierashuoneen sängynpäälle. Pitää toimia sitä mukaan, kun asioita muistuu mieleen. Miten se onkin taas niin hankalaa muistaa, mitä vaatteita tarvitsee esim. töissä. Kuitenkin tulee käytettyä taas niitä samoja vanhoja, hyväksi havaittuja. Olen huomannut, että täällä käytän eri tyylisiä vaatteita ja kun tulen Suomeen, ne eivät sovikaan sinne.

Huomasin juuri, ettei minulla ole täällä kuin kävelykengät. Niillä täytyy palata. Toivottavasti ei ole hankea pihassa, että pääsen sisälle kuivin jaloin. Talvella matkustaminen on paljon hankalampaa, kun täytyy ulkovaatteitakin raahata mukana.

263257.jpg

Tyypillinen näkymä kiinalaisten asuttamasta talosta.

Yrittäjänaisten matka Shanghaihin alkaa myös hahmottua. Heidän on tarkoitus tulla ensi huhtikuussa, pääsiäisen jälkeen. Olen luvannut olla heidän mukanaan myös Suzhoussa ja Hangzhoussa. Mielenkiinnolla odottelen heitä tänne. Varmaan tule mukava reissu, kuten kaikki reissut yleensäkin siinä porukassa.

Sitä ennen on muita vieraita tiedossa, joten säpinää riittää täällä ensi vuonnakin. Talvella tuleville vieraille tiedoksi, että täällä on tosi kylmät lattiat talvella. Villasukat siis mukaan.  Toivottavasti huone sentään lämpiää kunnolla. Siitä ei ole vielä kokemusta. Lisätään peittoja tarpeen tullen.

Sunnuntai-iltana tapaamme vielä tämän oman alueemme suomalaisten kanssa yhteisessä kokouksessa Blue Frogissa. Minna on kutsunut kokoon ihmiset miettimään, miten hoitaisimme kanssakäymistämme täällä ja mitä yhteistä keksisimme. Tulossa on lähes joka perheestä ainakin joku paikalle.

Itsekin tapaan siellä varmaan muutaman suomalaisen, joita en ole vielä aiemmin nähnytkään. Mielenkiintoista tutustua uusiin ihmisiin.