Matka antiikkikauppaa kesti hyvinkin puolitoistatuntia, oli siis aivan Shanghain kaupungin toisella puolen. Samassa korttelissa näkyi olevan muitakin antiikkiliikkeitä, mutta tämä liike oli erikoistunut palvelemaan juuri länsimaisia asiakkaita. Kaikki myyjät olivat esim. englanninkieltä osaavia.

261708.jpg

Vanha ooppium-laatikko. Päältä kupera, koska sitä käytettiin pääalusena ooppiumjuhlissa.

Päällimmäisenä ajatuksena päivästä jäi se, kuinka monella eri tavalla sinua voidaan huijata antiikin suhteen. Pitää olla tosiaankin asiantuntija, jos aikoo saada oikeaa tavaraa. Lisäksi kävi ilmi, että kiinalainen kauppias ei edes myy tuntemattomalle hyvää tavaraa. Ensin pitää olla pitkäaikainen asiakassuhde, ennen kuin hän tarjoaa aitoa tavaraa. Toisaalta tällainen "mattimeikäläinen" ei pysty oikeaa antiikkia edes ostamaan. Se on jo niin hinnakasta. Jotkut esim. Ming dynastian aikaiset esineet maksavat jo maltaita.

261709.jpg

Nämä ovat kunnostettuja ns. apteekkikaappeja, joissa on säilytetty kaikenlaisia yrttejä. Nykyisin uusiin vanhoihin kaappeihin tehdään laatikot sopiviksi cd-levyille.

Tämäkin kauppa, missä nyt olimme ja monet muut, tarjoavat 50-100 vuotta vanhaa tavaraa, jota kutsutaan jo antiikiksi ja siihen on jo monella varaa. Nämä kauppiaat koluavat kaikki Kiinan maaseudut ja keräävät huonokuntoiset käyttötavarat pois. Kunnostavat ne vanhoista, puretuista rakennuksista saaduilla vanhoilla puilla. Sen jälkeen ne ovat tosi kauniita.

261710.jpg

Näistä vanhoista ikkunaritilöistä kunnostetaan kauniita seinäkoristeita ja huoneenjakajia.

Näissä kiinalaisissa huonekaluissa on vaan se vika, että ovat todella suurikokoisia, eikä meidän pieniin huusholleihimme Suomessa niitä voi yleensä sijoittaa. Monet ovat myöskin niin erikoisesti koristeltuja ja väritettyjä, että niitä on hankala sijoittaa pohjoismaisen kalustuksen joukkoon. Jotkut yksinkertaisemmat mallit ovatkin suosituimpia.

261711.jpg

Punainen väri kaapissa kielii siitä, että se on varmaankin Hääkaappi. Ne ovat kuulema aina punaisia. Punainen  väri on onnen ja menestyksen symboli. Siksi kiinalaisille annetaan punaisia kukkia, ei missään tapauksessa valkoisia.

Kansallisaarteita ei täältäkään saa viedä pois. Siksi muuttofirmat tarkistettuaan muutettavan asunnon, ottavat yhteyttä antiikkikauppiaisiin, jos epäilevät kyseessä olevan kielletyn tavaran.

Moni antiikkinen tavara ei kuitenkaan ole kansallisaarteisiin verrattavaa tavaraa ja näin ollen voidaan viedä maasta.

Vanhan tavaran hinta määräytyy myöskin siitä, miten se on entisöity; miten maalaukset ja muu pintakäsittely on tehty, miten kaappien ja laatikoiden sisäpinnat on käsitelty, mitä maaleja, vahoja on käytetty ja mitä puuta kyseinen esine on.

261712.jpg

Yleensä esineet olivat täynnä mitä hienoimpia yksityiskohtia. Tämäkin on pieni pala isoa kaappinovea.

Lisäksi täältä ostetuissa esineissä on se vaara, että ne halkeilevat lämpimiin länsimaalaisiin koteihin tuotuina. Siinä mielessä esim. Pekingistä ostetut huonekalut kestävät paremmin, koska siellä on kuivempi ilmasto kuin täällä Shanghaissa.

Joka tapauksessa. Ihmiset teettävät ja ostavat täältä paljon huonekaluja Suomeen tuomiseksi. Varsinkin perheet, jotka ovat myyneet kaiken tänne lähtiessään. Onhan täällä halvempaa ja saa varmasti kokopuuta eikä mitään lastulevytavaraa. Samat liikkeet tekevät myös omien mittojesi ja malliesi mukaisia huonekaluja edullisesti.