Ihan selvästi ilmat ovat viilenneet. Mutta juuri ja juuri niihin lukemiin, että täällä voidaan sanoa syksyn alkaneen. Päivisin on vielä yli 22 astetta lämmintä, mutta yöllä jo alle 20. Siellä Suomessa kesä olisi vielä parhaimmillaan. Täällä ihmiset pukeutuvat jo pitkähihaisiin ja saapikkaitakin alkaa ilmestyä ihmisten jalkoihin. Itse kuljen vielä sandaaleissa enkä viitsi millään vielä laittaa pitkähihaista. Tunnen joskus itseni liian vähäpukeiseksi t-paidassani ja cabri-housuissani.

Kangasmarkkinoillekin on aivan selvästi tulleet talviset, paksummat kankaat jo muutama viikko sitten. Ihmiset teettävät tweed pukuja, cashmir-villavaatteita ja kaikenlaista vähän paksumpaa; talvitakkeja, ulstereita, turkkeja. Täällä näyttää kaudet vaihtuvan aivan totaalisesti, niin kaupoissa kuin kangasmarkkinoillakin. Nyt on turha etsiä kaupasta hyttyskarkotteita, vaikka niitä jossain paikoin vielä tarvitsisikin.

239900.jpg

Jokikalastusta läheisellä kanavalla

Satanut ei ole, täällä Sanghaissa ainakaan, viikkokausiin. Tuntuu, että koko Kiinassa on tänä vuonna ollut todella kuiva ja pitkä kesä. Merestä on noussut jo kaksi suolavesiaaltoa jokiin ja jokikaloja on kuollut valtavat määrät. Shanghain pohjoispuolella juomavedestäkin voi tulla pulaa ensi talvena. Tavallisesti suolainen merivesi nousee vasta joskus joulu-tammikuun tienoilla ja nyt on jo kolmas suolavesiaalto tulossa, sen odotetaan tulevan 9.lokakuuta. Vähäisestä sateesta johtuen pohjavedet ovat todella ennätysalhaiset ja se tuo suolavettä merestä aikaisemmin kuin tavallista. Yangtze-joen vesikin on alhaalla ja se voi aiheuttaa vesipulaa Shanghain seudulla. En oikein ymmärrä näitä suolavesiaaltoja ja muita vesijuttuja, mutta tuntuvat olevan vakava uhka kaupungille ja sen vesihuollolle.

239901.jpg

Tämä hai uiskentelee turvallisesti Ocean Aquariumissa

Syksyn tulon huomaa siitäkin, että aurinko ei ole enää kohtisuoraan yläpuolella , vaan paistaa jo aika vinosti. Parvekkeemmekin on jälleen aurinkoinen. Iltakin alkaa pimentyä hieman aikaisemmin. Hirveän suuria eroja ei pimeän tulossa ilmeisesti ole, ehkä tunti puoleen ja toiseen.

Lattiankiillotusjutusta taitaa tulla gatastrofi. Aine ei toimikaan meidän lattioilla niin kuin muualla, missä ayi´mme on sitä käyttänyt. Lattiasta tuli harmaa ja läikikäs. Hän paineli Carrefouriin ostamaan vahanpoistoainetta ja yritämme uudelleen toisella aineella. Onneksi ehdimme käsitellä vasta pienen osan lattiasta. Huonekalut on kylläkin sikin sokin olohuoneessa. Toivottavasti hän löytää kaupasta apua. Ei ainakaan luottanut minun ostokykyyni, halusi itse mennä katsomaan valikoiman.