Tänään Virvan ryhmä käy Jade Buddhan temppelissä. Me kävimme siellä viime viikolla. Kaikki viisi, autonkuljettajamme lisäksi, ahtauduimme Passattiimme. Minulla oli etupenkillä hyvin tilaa, mutta takapenkkiläiset saivat vuorotella penkin etu- ja takareunan välillä. Jotenkin oli kuitenkin mukava mennä samalla autolla. Matkakin oli sen verran lyhyt, etteivät paikat ehtineet puutua pahemmin.

222117.jpg

Kadulta ei paljon huomaa, että tästä avautuu temppelialue

Jade Buddhan temppeli näyttä jääneen asutuksen puristuksiin. Kun temppelialueen keltaiset seinät tulivat näkyviin, muistin heti paikan. Olinhan käynyt siellä jo aiemminkin.

Pääsyliput, 10 Rmb, ostettuamme pääsimme porttien sisäpuolelle ja heti nenäämme tuoksuivat kaikenlaiset suitsukkeet ja savunhajut. Kullan ja punaisen värit löivät vasten kasvojamme. Katot "paholaisenkarkoitusreunuksineen" käänsivät katseemme kohti taivaita. Tiedättehän nämä kiinalaiset ylöspäin kaareutuvat katonliepeet.

222145.jpg

Punaisia rukousnauhoja roikkuu kaikkialla

222123.jpg

Tässä makaava Buddha valkoista jadea.

Alussa seuraamme liittyi opastyttö, joka kertoili temppelin olevan Shanghain kuuluisin ja suosituin, mutta ei suinkaan vanhin buddhalainen temppeli. Sinne kiinalaiset rientävät rukoilemaan ja jättämään rukouspyyntönsä punaisiin nauhoihin. Välillä tuntui vaikealta/nololta kulkea siellä buddhankuvien edessä kumartelevien ihmisten seassa valokuvaten tapahtumien kulkua. Näytti kuitenkin siltä, etteivät turistit juuri häirinneet rukoilevia ihmisiä eikä munkkejakaan.

Temppelialue käsittää muutaman temppelin, matkamuistomyymälöitä ja oman hotellin.

Kävimme kurkistamassa hotellia ja päädyimme isoon saliin, ilmeisesti joku meditaatiosali, jonka seinät oli koristeltu pienillä lokeroilla, jossa jokaisessa oli pieni kultainen buddha-patsas.

222122.jpg

Varsinaisen Jade Buddha olikin valkoisesta jadesta valmistettu buddha-nuorukainen, jota ei saanut valokuvata, vaikka kaikkialla muualla se oli sallittua. Sitä saimme ihailla muutaman metrin päästä aidan takaa. Sinne piti vielä maksaa erikseen 10 Rmb/hlö.

Jade Buddhan temppelissä on myös arvokas silkkilangoin kirjoiltu työ, joka on täysin samanlainen sekä etu- että takapuolelta. Sitä on useampi mestari tehnyt viisi vuotta, jollain kahden käden tekniikalla. Siitä syntyy tämä molemminpuolinen täydellinen kuva. He ovat lahjoittaneet tämän arvokkaan työn temppelille.

222125.jpg

Arvokas silkkilangoin kirjoiltu työ Jade Buddhan temppelissä.

Temppelissä on myöskin Tea House, jossa tarjoillaan ja myydään munkkien valmistamaa teetä.

Teelaatuja on kymmentä erilaista ja jokaisella teellä on erilainen tervehdyttävä vaikutuksensa.

On teetä sokeritautiin, korkeaan verenpaineeseen, painonpudotukseen, maksan puhdistamiseen, vatsasairauksiin, ihottumiin, unettomuuteen, virkistymiseen ja jopa syöpään. Teeseremoniassa meille opetettiin, kuinka valmistaa tätä teetä ja miten eri teelaatuja tulisi nauttia.

Kaiken tämän tarkoituksena oli tietenkin saada meille myytyä tätä kallista teetä. Niinpä meilläkin oli teetä kotiin tuotavaksi.

222148.jpg

Tällaisen hyväntuulisen Buddhan kuvan minäkin haluaisin kotiini, tosin pienemmän.

Temppelin ulkopuolinen katu on täynnä myymälöitä, jossa on kaikenlaista buddhismiin liittyvää tavaraa.