JinMao Tower ja Oriental Pearl Tower ovat ehkä Shanghain kuuluisimmat keulakuvat. Aina kun Shanghai mainitaan uutisissa, näytetään nämä tornit tai ainakin toinen niistä.

Ne ovatkin kaupungin ylpeys. Siellä käytetään vieraat. Itsekin olen nyt vieraitteni kanssa käynyt niissä useammankin kerran. Aina ei sää ole suosinut. Mutta, kun sattuu olemaan kirkas sää, näkymät ovat huikeat.

Molemmat tornit sijaitsevat Pudong´in puolella, siis Shanghain kaupungin uudella puolella, Huangpu joesta Itä-Kiinan merelle päin.

203474.jpg

Yleiskuvaa kaupungista Pudong´in puolelta otettuna

JinMao tower avattiin yleisölle vuonna 1999. Ennen tornin avajaisia, kutsuttiin paikalle Feng Shui mestari siunaamaan torni. Feng Shui opeilla on edelleen vahva vaikutus valittaessa mm. minkä tahansa tärkeän rakennuksen sijaintia.

Samoin muilla kiinalaisilla uskomuksella on edelleen vahva jalansija kaikessa. Siksipä JinMao tornissa on 88 kerrosta, koska 8 on kiinalaisten onnen luku. Torni kuvaa bambua buddhalaisen kuvakielen mukaan; siinä on mm. 13 kohoumaa, joiden sijoitus tihenee ylöspäin mentäessä.

Tornin nimi kuvastaa kultaa, vaurautta ja menestystä.

Tornissa sijaitsee Grand Hyatt hotelli sen 54. – 87. kerroksissa. Varsinainen näköala ravintola sijaitsee 340 metrin korkeudessa 88. kerroksessa. Tornin sisälläkin on huikea 33 kerroksen näkymä alkaen 55. kerroksesta ylöspäin.

203468.jpg

Tässä kuvassa viereen tuleva maailman korkein torni on alkuvaiheessaan

Tornista voi lähettää tuttaville kortin maailman korkeimmasta postitoimistosta. JinMao torni on nykyisin maailman 2. korkein ja Kiinan korkein rakennus, 420m. Nyt parhaillaan tornin viereen rakennetaan uutta tornia, josta tulee maailman korkein. Kiinalaisetkaan eivät tunnu tarkkaan tietävän kuinka korkea. Tärkeää vain tuntuu olevan, että se on maailman korkein. Torni näyttää olevan kohta JinMao tornin korkuinen.

Kaikki rakennukset joudutaan täällä paaluttamaan teräspaaluin. Onhan tämä tosiaan merenpohjaa. Niinpä JinMao tornikin lepää 429 teräspaalun päällä, jotka on upotettu 65 metrin syvyyteen. Taifuunin sattuessa saa pitää kupeistaan kiinni, sillä tornin huippu on suunniteltu taipumaan 75 cm.

Kaikkiaan tornissa on 61 hissiä. Päästäkseen huipulle täytyy käyttää niistä vähintään kolmea.

203473.jpg

Oriental Pearl Tower yhdestä näkövinkkelistä

Oriental Pearl Tower, lyhyemmin Tv-torni on 468 metriä korkea. Siinä on kaikkiaan 11 erikokoista värikästä "palloa", joista kolmeen yleisö pääsee ja joissa on näköalakerrokset: 90 metrissä, 263 metrissä ja 350 metrissä. Valitettavasti en nyt tähän hätään löytänyt Tv-tornin valmistumisen vuotta, mutta uskoisin sen olleen tuossa 90-luvun loppupuolella. Ainakin se on ollut jo paikoillaan täällä muutamia vuosia sitten käydessämme.

Tv- tornin alakerrassa on upea kokemisen arvoinen, Shanghai historiasta kertova museo, joista mainitsinkin aiemmin.

344105.jpg

Kuva ooppiumin poltosta museosta. Vuonna 1823 brittiläiset toimittivat ooppiumiumia jo tarpeeksi miljoonalle huumeiden käyttäjälle. 1839 kiinalaiset hävittivät lopulta 3 milj. naulaa (naula n 454 g) ooppiumia, sillä seurauksella, että alkoi kuuluisa Oppiumsota v. 1842.