Ihana palata taas kotiin ja kokonainen pitkä viikonloppu vielä edessä. Viime sunnuntaiaamuna aikaisin suuntasimme kohti Osakaa ja sieltä lentokentän infotiskiltä saamiemme ohjetten mukaan kohti Kiotoa, pikajunalla. Heti junan ikkunasta havaitsimme maan puhtauden ja vielä tiheämmän rakentamisen kuin täällä Shanghaissa.

1958445.jpg

Jo 17 kerrosta korkea Kioton rautatieasemarakennus on nähtävyys sinänsä kattopuutarhoineen.

Olimme varanneet hotellit molempiin kaupunkeihin etukäteen internetissä ja onneksemme olimme päätyneet keskustan hotelleihin, josta oli kätevä kulkea vaikka jalan aivan cityn sydämeen. Kioton hotelli Aranvert´in huone oli todellakin pieni, kuten asiakkaiden kommenteista olimme lukenee. Hotelli kuitenkin tarjosi ilmaisen internetyhteyden huoneissa ja mukavan aamiaisen omassa ravintolassaan eri maksua vastaan.

1958474.jpg

Kioto näytti meille vain sateiset kasvonsa, niinpä jouduimme heti ensimmäisenä päivänä lisäämään sadevarustuksiamme kauppakujilla. Muutoin tihkusade ei meitä enemmälti haitannut. Kävimme temppeleissä, joita Kiotossa riittää.

1958454.jpg

Poikkesimme myös parille keskustan hautausmaalla, jotka sijaitsivat nekin pienten temppelien yhteydessä.

1958459.jpg

Näimme Geishojen kiiruhtavan työhönsä.

1958464.jpg

Parkkipaikoista kuten muustakin maasta on huutava pula, joten näimme monenlaisia autojen ja pyörienkin parkkeerausvempeleitä.

Japanilainen kumartelu alkoi jo lentokoneessa, jossa kiinalaiset lentoemännät taivuttivat itsensä melkein kaksinkerroin tervehtiessään. Sama jatkui junassa. Konduktööri kumarsi 90 asteen kulmaan heti vaunuun saapuessaan ja myös sieltä lähtiessään. Sitä samaa kumartelua jatkui koko matkamme ajan, niin että itsellä melkein selkä tuli kipeäksi sitä katsellessa.

1958479.jpg

Kioton keskustan ostoskadut olivat fiksusti katettuja, niin että sade ei siellä juuri haitannut.

Osakaan matkustimme taas junalla. Matka kestikin vain puolisen tuntia. Matka asemalta East-hotelliin taittui taas taksin perusmaksulla 660 jeniä.  Jo lähtöpäivänä Kiotossa ilma selkeni ja Osakassa saimme jo nauttia hellesäästä.

1958477.jpg

Nautimme Japanilaisesta puhtaasta hyvin valmistetusta ruoasta.

Etsimme käsiimme Den Den kaupungin eli elektroniikkaan erikoistuneen kaupunginosan. Osakassahan on kaikki erikoistuotteet keskittyneet aina tietyille alueille.

1958461.jpg

Vierailimme Osaka Castle linnassa joka alun perin on jo 1585 rakennettu. Se on kuuluisa valtavista kivimuureistaan jossa isoin kivi on jopa 60m3.n kokoinen.

1958467.jpg

Varsinainen linna on Osakan symboli ja se olisi tietysti pitänyt nähdä keväällä kirsikankukkien aikaan.

Linnan alue oli näköjään suosittu koululaisten retkeilykohde, koska linnan alueelle oli vapaa pääsy. Vain varsinaiseen linnaan mentäessä joutui vasta maksamaan.

1958458.jpg

Aivan hotellimme lähettyvilla virtasivat Dojimagawa ja Tosaborigawa joet ja niitä tietysti piti käydä ihailemassa.

Osakassa näimme business-miesten aamuisin kiiruhtavain töihin mustissa puvuissaan ja valkoisissa paidoissaan, musta salkku kädessään. Iltaisin samat liikemiehet kiiruhtivat kuka mihinkin ravintolaan, karaokebaariin tai geisha-paikkaan ja muutamien tuntien kuluttua he poistuivat juopuneina ilmeisesti koteihinsa.

Kaiken kaikkiaan Japanista jäi kuva siistinä ja järjestelmällisenä maana, jossa kaikki toimii; ihmiset osaavat jonottaa, liikenteessä kunnioitetaan myös jalankulkijoita, ruoka on hyvää ja hintataso yllättävästi Suomea halvempi.