Keskellä Kiinaa maa järisee 7,8 Richterin asteikolla mitattuna, mutta vaikutukset tuntuvat jopa täällä Shanghaissa 1600 km päässä järistyksen keskuksesta. Ihmiset alkoivat paeta ulos avarammille paikoille Shaghain korkeista toimistorakennuksista sekä Pudongin, että Puxin puolella. Puhelinlinjat menivät tukkoon, kun ihmiset yrittivät soitella läheisilleen ja varoitella vaarasta. Varsinkin tornien ylimmissä kerroksissa tuntui tornit heiluvan oikein kunnolla ja sieltä kiinattaret pakenivat korkokengät kainalossaan ulos mahdollisimman nopeasti.

1552824.jpg

En olisi halunnut olla Jin Mao ta TV-tornissa, jotka muutoinkin kovalla tuulella huojuvat.

1552827.jpg

Enkä myöskään tunnelissa Huangpu-joen alla.

Sain kuulla asiasta kampaamoon, kun Kata laitteli viestiä, että Jan oli evakuoitu työpaikastaan heti huojunna alkaessa. Torni on sama, missä me yrittäjänaisten kanssa vierailimme ja missä myös Suomen konsulaatti sijaitsee.

Täällä lehdessä, Sganghai Daily, mainitaan, että 7800 ihmistä olisi saanut surmansa, mutta pelastushenkilöstö ei ole vielä päässyt kaikkialle, missä tuhoja on syntynyt, koska teille on kasaantunut kivenlohkareita ym. ja puhelinyhteydet ovat paikoin poikki.

Täällä Shanghain alueella rakennukset on tehty kestämän 5,5 asteen järistyksiä. Shanghain pahin järistys on ollut vuonna 1624, eli Ming Dynastian (1368-1644) kaudella, jolloin järistyksen voimakkuus oli 4,7.

1552850.jpg

Mitähän namä korkeat sillat kestävätkään?

Vuonna 1996 Shanghaissa koettiin myös järistys, mutta sen keskus oli tuolloin 170 km kaupungista ja voimakkuus 6,2 Richterin asteikolla.

Voi sitä siis joutua täälläkin kokemaan järistyksiä. Nyt arvellaan kuitenkin etteivät jälkijäristykset juurikaan vaikuta enää täällä näin kaukana keskuksesta.

Samaan aikaan Pekingissä 130000 virkailijaa lähtee kuukauden mittaiselle koulutukselle, että osaavat sitten kohdata mahdolliset terrori-iskut kisojen aikana. Saavat oppia ihmisten pelastamisessa, ensiapukoulutusta ja muuta lääketieteellistä koulutusta. Kursseja pitävä sotilaalliset lääkintähenkilöt.

Pekingin puistoihin istutetaan 1 biljoona puuta. Paljonkohan nollia ykkösen perään noin isoon lukuun tuleekaan.

Maailman pelastamis-suunitelma käynnistyi. Ensimmäiset 5800 puuta istutetaan Pekingin Olympic Memorial Forest Park´iin.

Ketähän yritetään pelastaa, kun kompaudimme alueelle on tullut uusi sääntö, että koirilla tulee olla kuonokoppa niitä ulkoilutettaessa??