Dongling temppeli Zhuijing´in kaupungissa Jianshan´in alueella on ollut pari vuotta restauroinnin alla ja on nyt avattu yleisölle uudessa loistossaan. Temppeli on eteleläisen Kiinan laajin ja vaikuttavin pyhä paikka ja se on kuin muinainen kuningaskunta ikään. Temppeli rakennettiin 1308 Yuan Dynastian (1271-1368) aikana. Muinoin siellä eli noin 1000 munkkia, mutta se on edelleen lukuisin munkkien jumalanpalvelus ja hiljentymispaikka. Temppeli oli suljettuna kulttuurivallankumouksen aikana (1966-76). Suojelua kesti itse asiassa aina vuoteen 1987 asti. Temppelin ainoa Qing Dynastian (1644-1911) aikainen buddhalaistyylinen halli on Guanyin Hall, joka rakennettu vuonna 1829.

1555774.jpg

Temppelialue on jo ulospäin vaikuttava näky. Pääsimme aivan tuonne ylös pronssisen "kruunun" juurelle.

Aamulla jo puoli kymmenen aikoihin Minna, Kata , Irja ja minä suuntaamme Mr. Shang´n kyydissä kohti määränpäätä, jonka sijainnin autonkuljettaja on etukäteen selvittänyt. Perille saavuimme mukavassa kesäisessä säässä noin klo 11.

Pääsylippu maksoi 30Rmb ja sillä pääsi kolmeen eri maksulliseen kohteeseen.

Vasta 2002 vuodesta lähtien temppeli on avattu yleisölle ja se on suosittu varsinkin buddhalaisten vierailukohde. Esim. viime vuonna kiinalaisen Uuden vuoden aattona siellä oli yli 80000 ihmistä rukoilemassa ja hartaudenharjoituksissa.

Siellä voi levähtää ja rauhoittua Shanghain melusta ja pölystä.

1555849.jpg

Viime vuonna siis uudelleen avattu temppelialue käsittää 1,36 hehtaaria ja siellä on 5 rakennusta.: 1)Guanyin Hall 37 metriä, 2) a Sakyamuni Hall, 3) a Heavenly Hall, 4) a King Hall and 5) a Hall for the Buddhas of the Tree Worlds (kolmen maailman Buddhan rakennus).

1555829.jpg

Aivan aukion keskellä, pääportin edessä on the Jinyuan Bridge, kiinalaisittain Kultainen Toivomussilta-Golden Wish Bridge, joka on ylitettävä temppeliin mentäessä. Bronssisella sillalla on monta myyttistä kertomusta, mutta sen pitäisi rauhoittaa huolestuneet ihmiset.

1555812.jpg

Upea temppelin ovi on tehty 60 tonnia painavasta valkoisesta marmorista joka on tuotu Shangdong provinssista. Oveen on tehty 48 pyhää Amitagha Buddhaa, joiden kerrotaan kuljettavan ihmiset maasta taivaaseen (Pure Land).

Portin jälkeen tulee Jinlian Pond eli kultainen lootuslammikko. Lammikon keskellä on rakastettu Money Boy (Shancai Tongzi), joka antaa rahaa tarvitseville kiinalaisen uskomuksen mukaan. Money Boy seisoo bronssisen lootuksen keskellä jalustalla. Vanhan uskomuksen mukaan lammikkoon heitetään kolikko, jotta rukoukset käyvät toteen.

1555789.jpg

Vaikuttava ja mahtava Guanoin Hall on temppelin tunnusmerkki. Sen kultainen ovi on koristeltu 999 pronssisella mini Buddhan kuvalla, jotka muodostavat kiinalaisen karaktäärin fo, tarkoittaen buddhalaisuutta. Tämä halli on keskuspaikka, missä munkit suorittavat palveluksiaan ja ottavat osaa suora lauluihin.

1555794.jpg

Sisällä rakennuksessa on valtava Buddha veistos. Veistos on 26 metriä korkea ja suurin maailmassa sisätiloissa oleva Buddha-patsas, patsas, jolla on 42 kättä.

1555802.jpg

Hallin erikoisuus on kuitenkin 500 kultaista, häkellyttävällä ammattitaidolla tehtyä Arhat´n (luohan) veistosta, jotka ovat sisääntulon molemmin puolin. Athan patsaat kuvaavat buddhismin yliluonnollisia voimia. Arhat on valaistunut olento Buddhalaisuudessa., jossa tavoitteena on saavuttaa henkilökohtainen nirvana eli arhat-tila. Meniköhän se juuri noin?

1555843.jpg

Temppelikierroksen jälkeen poikkesimme paikalliseen DD Holiday Coffee-kahvilaan lounaalle.

Erinäisten kommervenkkien jälkeen saimme vihdoin kaksi hedelmäpitsaa ja 2 klubi-voileipäannosta. Meille yritettiin tuoda ja maksattaa vielä kaksi kiinalaista annosta, joita emme olleet tilanneet. Lopulta kaikki meni hyvin.

1555855.jpg

Päätimme tulomatkalla poiketa vielä Longhua Pagodan luona olevalla temppelialueella. Pagoda jökötti porttien ulkopuolella on rakennettu jo 1200 luvulla. Pääsymaksu tänne temppeliin oli 10Rmb. Itse temppelialue muistutti hyvin paljon Jade Buddhan temppeliä. Alue oli mukavasti rauhallinen ja kaunis vanhoine puineen ja kylpi lämpöisessä auringonpaisteessa. Tulipahan tämäkin kohde nyt nähtyä. Tuli kulttuuria nyt oikein kunnon pläjäys tälle päivälle.

Huomenna voikin taas vähän shoppailla.