1448376.jpg

Tämä yhseksän kulmainen siksak-silta estää paholaista pääsemästä puutarhan portille ja luikahtamasta siitä sisään.

Eilinen sade ja pienoinen ukkosmyrkyn uhka ei haitainnut meitä urheita, jotka olimme varustautuneet opastetulle YuYuan´in kierrokselle. Kyllä taas tuli tietoa puutarhasta ja vähän muustakin. Kaikki me olemme siellä puutarhassa käyneet useampaankin otteeseen aikaisemmin, mutta tuntui sieltä löytyvän paljon uusia asioita. Kiitos taas Minnalle suomenkielisestä selostuksesta. On se aina niin paljon helpompaa saada tieto omalla äidinkielellä.

1448377.jpg

Selvästi turistiryhmiä on saapunut jo kaupunkiin.

Puutarhan jälkeen suunnistimme vielä Vanhan kaupungin apteekkiin, joka muuten on Shanghain vanhin apteekki. Siellä käynnistäni olen aikaisemminkin maininnut. Nyt kävin taas ostamassa lisää kingseng-juuri tabletteja sekä pussillisen "Ketunmarjoja", joita pureskellaan päivittäin n. 10 kpl. Samalla joku tiesi kertoa kahdesta hyvästä yskänlääkkeestä, joita lääkärit määräävät, mutta joita voi siis ostaa ilman reseptiä ainakin siis vanhan kaupungin apteekista. Toinen yskänlääkkeistä on aivan kiinalainen ja toinen Hongkongilainen. Ihmeparantumisia on sillä saatu aikaan.

1448374.jpg

Ylempi on siis kiinalainen ja alempi se Hongkongilainen yskänlääke.

Apteekin jälkeen suunnistimme Marian autolla "isojen tyttöjen vaateliikkeeseen" tai "kuormasta pudonneiden liikkeeseen". Näitä kahta nimitystä olen kuullut siitä kaupasta käytettävän. Liike sijaitsee aivan vanhojen kangasmarkkinoitten vastapäätä DongJiaDulu´lla. Sieltä löytää tosiaankin aitoja merkkivaatteita, siis hyvälaatuisia, jos jaksaa penkoa ja myllätä. Vaatteet ovat usein ryppyisiä, niissä saattaa olla vääriä kokonumeroita jne. Monta hyvää puseroa, merkkifarkkua, kesäpukua on sieltä löytynyt.

Vaatekaupasta nyssäköinemme ajoimmekin Pudongin puolelle myöhäiselle lounaalle ja sieltä innostuinkin ostamaan MahJong-pelinappulat. Naiset lupasivat opettaa minut pelin saloihin. Olen usein nähnyt kiinalaisten miesten uppoutuvan kadunvarsilla ja toreilla pelin lumoihin, mutta itse en ole peliin millään lailla aikaisemmin tutustunut.

1448379.jpg

MahJong pelinappulalaatikko on sinänsä jo kaunis.

Kaupan yhteydessä peliin tuli mukana englanninkieliset ohjeet, mutta jo illalla sain Pirjolta suomenkieliset ohjeet. Tänään olen sen verran tutustunut peliin, että puhdistin pelinappulat liasta ja pölystä ja yritin katsoa, mikä mikin nappula on. Kiinalaisten kirjoitusmerkkien osaaminen varmaan helpottaisi nappuloiden eli tiilien, kuten niitä tässä pelissä kutsutaan, tunnistamista. Mielenkiinnolla odotan ensimmäistä harjoittelukertaa.

Peli perustuu neljään tuuleen ja ilmansuuntaan, jotka ovat itä, etelä, länsi ja pohjoinen. Sitten on erivärisiä lohikäärmeitä, valkoinen, punainen ja vihreä. Nämä ovat ns. kunniatiilet. Sen lisäksi ovat bambut, ympyrät ja merkit (1-9) ns. maatiilet. Lisäksi ovat vuodenajat (4kpl) ja kukat (4).

1448380.jpg

Laatikot ovat täynnä pelinappuloita eli tiilejä ja niitä on yhteensä 144 kpl.

Pelissä muodostetaan erilaisia käsiä ja niistä saadaan tietyistä yhdistelmistä erilaisia pisteitä. Täysi pelikierros käsittää 16 jakoa eli neljä jakoa jokaista pelituulta kohden.

Peliä pelataan joko avoimin tai suljetuin käsin. Suljetuin käsin pelataan varsinkin silloin, kun pelataan rahasta ja siihen liittyy taas erinäisiä perimis- ja maksusääntöjä. Varsinaiseen peliinkin löytyy sääntöjä varmaan useammanlaisia, mutta kunhan nyt oppisi edes tuon suomalaisen tyylin. Peli tuntuu olevan hyvin monipuolinen, mukaansatempaava ja aikaavievä. Tämä on kaikki, mitä tällä hetkellä pelistä tiedän.

1448381.jpg

Onni tuli eilen töistä valtavan kukkapuskan ja jäätelökakkurasian kanssa. Olivat juhlistaneet Jiading´issa Onnin 30-vuotista uraa yrityksen palveluksessa. Sain minäkin sitten kakkukahvit kotona.