Keltaisten Vuorten juurella on kuuluisa kuumien lähteiden kylpylä alue, joka on nyttemmin täydellisen restauroinnin alla ja siksi suljettuna. Alue kuulemma avataan vasta joskus toukokuun aikana, mutta tarkkaa päivämäärää emme tiedä.

Ensimmäisen matkapäivämme vietimme alhaalla vuoren juurella tutustuen pariin muinaiseen kylään, toinen 900 vuottaa vanha ja toinen 800 vuotta vanha.

1484953.jpg

Ensimmäinen kohteemme oli Xidi Villige, 54 km Tunxi´n kaupungista ja 8 km Yixian ´n maakunnan keskustasta. Kylä on rakennettu Song Dynastian aikana, siis 900v sitten ja siellä edelleenkin on yli 300 asuttua rakkennusta, osa hyvin säilyneitä. Talot ovat kauniisti koristellut edustavat hyvin muinaista kiinalaista rakennustaidetta ja -tapaa.

1484928.jpg

Mitä rikkaampi talo, sen komeammat ovi- ja muut koristeet. Yleensä taloissa on ulompi olohuone ja sisempi olohuone, josta päästään sekä ala- että yläkerran makuuhuoneisiin. Keittiö on yleensä ensimmäisessä kerroksessa, mutta palvelijoiden makuutilat usein kolmannessa kerroksessa. Siihen aikaan, miehet ja naiset eivät olleet samoissa tiloissa, heidät eristettiin toisistaan.

1484929.jpg

Hongcun kylä oli vielä tästä 11 km eteenpäin eli 65 km Tunxi ´n kaupungista, jonne olimme siis Shanghaista lentäneet. Tämä kylä oli myöskin rakennettu Song Dynastian aikana, mutta se on noin 800 vuotta vanha. Kylä on rakennettu Buffalon muotoon tai siis sen vesijohtojärjestelmä noudattaa buffalon ruoansulatusjärjestelmää. Yleensäkin näissä kylissä oli vesi johdettu kaikkiin talouksiin erityisiä vesikanavia pitkin. Tyypillinen vedenkiertosysteemi muinaisessa Kiinassa

1484964.jpg

Välillä olivat vedensuodattimet, joten saatettiin aamulla ennen kahdeksaa ottaa tee ja muukin juomavesi ja sen jälkeen oli sallittua esim. pyykätä veden ääressä.

Ming ja Qing dynastian aikaisia hyvin säilyneitä ja restauroituja taloja on runsaasti. Kylä on kuuluisa myöskin siitä, että sitä on kuvattu paljon kiinalaisissa maaluksissa.

1484931.jpg

Siksi kylän raitit olivat täynnä maalaus- ja piirustustaiteen opiskelijoita.

1484934.jpg

Sianlihat kuivumassa seinustoilla viestittävät ihmisten normaalista elämästä kylässä.

1484936.jpg

Kolmas muinainen kylä, Chengkan, jossa vielä sunnuntaina aamupäivällä vierailimme, antoi heti ymmärtää, että olimme saapuneet kiinalaisen lääketieteen ja FengShuin juurille.

Kylä esitteli näitä oppeja valitettavasti vain kiinan kielellä, eikä oppaamme pystynyt kovin yksityiskohtaisesti meille niistä kertomaan tai aika ei siihen olisi riittänyt. Valitettavasti kylän hyvä FengShui tuhottiin traagisen rakkaus/kosto-traaman seurauksena myöhäisellä Ming kaudella, jonka jälkeen epäonni seurasi kylää ja sen asukkaita, eikä sitä kuulemma voinut enää korjata.

1484940.jpg

Tämä 200 vuotta vanha parturin tuoli ja taustalla oleva peili on tuotu Saksasta ja se on edelleen käytössä. Vanha mies, joka parturoi kylän asukkaiden hiuksia veloittaa työstään peräti 2 Rmb.

Taidettiin yrittäjänaisten kanssa Sutzoussa viime keväänä maksaa huimasti ylihintaa, kun pulitimme jopa 10 Rmb per hlö.

1484943.jpg

Muinaisille kylille oli tärkeää, että oli joki, ei liian vuolas, mahdollisesti vuoret taustalla ja muutoinkin se, että hyvin tarkkaan noudatettiin fengshui oppeja kylän paikkaa valittaessa.

1484945.jpg

Perinteinen kiinalainen hattu, jota käytettiin ennen varsinkin riisipelloilla työskennellessä. Ajaa hyvin sateensuojan tehtävää.

1484949.jpg

Vielä ehdimme päiväkahvin ja jäätelöannosten syötyämme tutustumaan Tunxi´n kaupungin vanhalle kävelykadulle.

Siellä vihdoin pieni shoppailuinnostuksemme heräsi ja Minna löysi hienon maaluksen ja sai perusteellisen elämänkerran runoilijasta, jota kuva esitti sekä hyvälaatuisen silkkitäkin kotiin tuotavaksi. Illallisen nautimme siellä kiinalaisessa ravintolassa, ehkä parhaista ruoista nauttien koko matkamme aikana. Kiitos Minnan, joka ne kävi valitsemassa tiskiltä, minun vartioidessa ostoksiamme.

Se hyvä puoli täällä tavarapaljouden keskellä eläessä on, että nykyisin voi huoletta kulkea läpi kaikenlaisen turistikrääsän ilman, että pitää joka kojulla pysähtyä tavaroita hiplaamaan.

Kannatti maksaa Country Holidays´lle 6080 Rmb tästä matkasta. Halvemmallakin sen tietysti olisi voinut tehdä.