Varpaat ja kynnet on nyt rantakunnossa. Tavallista pidempää nsai varpaankynsien lakkauksen jälkeen istua kuivattelemassa, ennen kuin sain sukat ja kengät jalkaani. Onneksi kynsilakka ei ollut kasassa kotiin tullessa.

1268269.jpg

Ala-aulan viherkasvit on koristeltu punaisin Uuden Vuoden koristein.

Kiinalainen Rotan vuosi lähestyy. Huomenna on aatto. Taru kertoo, että Buddha aikoinaan kutsui kaikki eläimet luokseen uutena vuotena ja kaksitoista noudatti kutsua. Jokainen elän sai oman nimikkovuotensa ja ajatellaan, että tietyn eläimen vuonna syntyneet saavat tämän eläimen ominaisuuksia. Rotan vuonna syntyneiden uskotaan olevaan johtajia, pioneerejä ja valloittajia. Heidän ajatellaan olevan viehättäviä, intohimoisia, karismaattisia, käytännöllisiä ja kovia työntekijöitä. Olenko tällainen? Rottia ovat kaikki vuosina

…1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020syntyneet. Rotan vuosi aloittaa kiinalaisen vuoden 4706.

Kiinalaiset noudattavat kuukalenteria ja vuosi alkaa kuun ollessa pimeimmillään (7.2.)ja uuden vuoden juhlinta jatkuu aina 15. päivään eli täydenkuun päivään (21.2.). 15. päivää kutsutaan lyhtyjuhlaksi, jolloin lapset kulkevat lyhtyjen kanssa pimeällä ulkona.

Uuden vuoden juhlinnassa kaikkein tärkein päivä kiinalaisille on aattopäivä (6.2.). Silloin suvut kokoontuvat yhdessä syömään ja ruoasta ei pidä oleman puutetta. Pöydässä on kaikkea mahdollista, nuudeleita (pitkää ikää) kokonainen kala (yhteenkuuluvuutta), dumblingit (vaurautta) kokonainen kana, erilaisia vihanneksi ym. Lisäksi on tärkeää, että lapset valvovat yli puolenyön, jotta se tuottaisi pitkää ikää heidän vanhemmilleen

.

Uuden vuoden ensimmäisenä päivänä, torstaina 7.2

. pitäisi pukeutua punaisiin, ei ainakaan valkoiseen tai mustaan, hautajaisväreihin. Tänä päivänä syödään ja tarjotaan vieraille paljon makeaa, myös keittiön Jumalalle, joka on perheen "tuli".

Toisena päivänä, perjantaina 8.2. perheen äidit vierailevat vanhempiensa kotona, rukoilevat esi-isiään ja Jumalaa. Erityisen kilttejä ollaan koirille, koska ajatellaan tällöin olevan kaikkien koirien syntymäpäivä.

Kolmantena ja neljäntenä päivänä, lauantaina 9.2. ja sunnuntaina 10.2. alkaa juhlat. Ystäviä kutsutaan juhliin ja heille tarjotaan makeisia, appelsiineja ja ruokia, joita he eivät tavallisesti saa syödäkseen.

Viidentenä päivänä, maanantaina 11.2. on ns. Poo Woo päivä, jolloin kutsutaan hyvää onnea tuovaa Jumalaa kotiin suuren ilotulituksen voimin. Varmistaaksesi onnekkaan vuoden, jäät kotiin, syöt vaatimatonta ruokaa, varot satuttamasta itseäsi, pahoittamasta mieltäsi kyyneliin. Pukeudut punaisiin, ei ainakaan mustiin vaatteisiin. Siivoustakin pitää välttää. Tarjoilet teetä vanhemmille ihmisille ja syöt tahmeita kakkuja, joita myös syötettiin keittiön Jumalalle ensimmäisenä päivänä estämään pahoja puheita tulemasta suusta ulos.

Kuudennesta aina neljänteentoista päivään, tiistaista 12.2. keskiviikkoon 20.2. vietetään päivää ystävien ja sukulaisten kanssa. Annetaan lahjoja: hedelmiä, makeisia, kukkia. Silloin vieraillaan temppeleissä rukoilemassa hyvää terveyttä ja menestystä elämään.

Uuden vuoden juhlat loppuvat viidentenätoista päivän iltana lyhtyjuhlaan ja silloin loppuu myös ilotukset ja saamme taas nukkua rauhassa.

Kiitokset Irjalle ja Oonalle yksityiskohtaisista tiedoista. Toivottavasti ymmärsin edes jotenkuten englanninkielisen tekstin.

Cao näytti todellä hämmästyneeltä, kun ojensin hänelle punaisen rahakuoren ja osasin sano Xin nian kuai le! (Hyvää Uutta Vuotta ja Gong xi fa cai (Rikastumisen toivotukset)! Kiitos taasen Irjan.