Itsenäisyyspäivää on juhlitti niin täällä kuin Suomessakin. Naisten juhlapukuja Linnan juhlista, sain katsella iltalehden nettisivuilta. Komeaa näytti olevan.

1118787.jpg

Itsenäisyyspäivän buffet-illallinen konsulaatissa odottaa.

Talvi täällä alkoi virallisesti perjantaina. Silloin nimittäin oli viides päivä peräkkäin keskilämpötila +10astetta tai alle. Nyt viikonloppuna on taas välillä hieman lämpimämpää, mutta periaatteessa viileys jo tuntuu. Keskimäärin talvi saapuu tänne kuulemma joulukuun 1. ja 10. päivän välisenä aikana.

Virallisesti Shanghaissa on n. 18,5 miljoonaa asukasta ja lukematon määrä niitä, jotka eivät ole kirjoissa eikä kansissa. Joten 20 milj. on varmaankin aika lähellä todellista lukua. Vauvoja syntyy tänä vuonna baby-boomin ansiosta 160000, onhan kultaisen sian vuosi, joka on erityisen onnekas alku lapselle. Sian vuosi vaihtuu rotan vuodeksi 7. helmikuuta 2008. Alkaa oikein meidän perheen vuosi: kolme rottaa ja yksi käärme. Kiinalaisen tai oikeammin Shanghailaisen odotettavissa oleva elinikä on n.81.

1118790.jpg

Tähän käsin lihojen valkkaamiseen ei oikein tahdo tottua vieläkään.

Shanghain kaupunkiin, Pudongin alueelle on tulossa neljä uutta kaupunkia: Waigaoqiao, asukkaita 110 000, Caolu Town 200 000, Chuansha 250 000 ja Tangzhen 150 000 asukasta. Chuansha´ssa on 450 vuotta vanhoja turistikohteita, mm. Ming Dynastian aikainen vanha muuri ja Song Dynastian aikainen Paviljonki. Tangzen´n kaupungin rakentaminen on jo tänä vuonna käynnistynyt ja se valmistuu kymmenessä vuodessa. Se sijaitsee aivan tulevan Pudongin alueen sydämessä lentokentälle menevän tien molemmin puolin. Caolu:n uusi kaupunki tulee sijaitsemaan nykyisellä Jingqiaon alueella eli siinä missä me nyt asumme. Neljänneksi kaupungiksi tulee nykyinen vapaakauppa- ja tullivapaa-alue Waigaoqiao. Pudongin suurin viher- ja tekojärvialue ovat jo nyt työn alla. Taisimmepa osua sinne hautausmaan-etsintä reissullamme.

1118796.jpg

Pudongin korkeita taloja.

Näiden kaupunkien valmistumista tuskin tulemme näkemään paikanpäällä. Kaupunki kyllä muuttuu sellaisella vauhdilla, että joka päivä havaitsee jonkin kohdan muuttuneen.

Ensi vuoden alusta tulee voimaan uusi työsuhdelaki, joka turvaa työntekijöiden aseman paremmin. Tulossa on mm. uudistuksia irtisamomissuojaan, jota nykyisellään kai ei juuri ole. Tulee olemaan kolmenlaisia sopimuksia: Fixed term. Open term ja Job-based sopimuksia. Samaten tulee säädöksi minipalkasta ym. asioita, joista en oikein tiedä mitään.

1118797.jpg

Mihinkähän tämä uusi lohikäärmesilta Vanhassa kaupungissa oikein vie?

Virallinen taho tulee myöhässä monessa asiassa, kuten gps-paikantimissa. Virallisen tahon mukaan järjestelmä, joka käyttää hyväkseen Amerikan GBS´ää, Euroopan Galileo projektia sekä Kiinalaista paikallista systeemiä (Beidou tai Compass) tulee voimaan Expo´oon mennessä eli vuoteen 2010. Käytännössä täällä on jo toimivia järjestelmiä. Sama koskee satelliittiantenneja. Virallisesti niitä ei ole olemassa, eikä niille saa asennuslupaa, mutta käytännössä joka talossa ja huoneistossa on jo satelliittiantenni. Joskus nekin luultavasti "jälkijunassa" virallistetaan.

Thaimaan ohjelmamme kiinalaiselle uuden vuoden lomallemme vihdoinkin varmistui. Olemme Pattayalla 5 päivää. Siellä vietämme eräällä saarella venematkan päässä yhden päivän, käymme krokotiilipuistossa, näemme elefanttien esityksia ja ilmeisesti ratsastammekin niillä, näemme thaimaalaisia musiikki ja tanssiesityksiä ja paljon paljon muuta. Oikein hengästyttää jo ohjelmaa lukiessa. Parin päivän oleskelumme Bankokissa sisältää tutustumisen "vesimarkkinoille" ja elämään siellä, Grand Palacen, jonka parvekkeelta 80-vuotias Thaimaan kuningas Bhumibol vaimoineen ja kruununprinsseineen vilkutteli kansalle. Näemme smaragdi puddhan temppelin, käymme kantotuolimuseossa. Ehdimme käydä vielä Vinanmekín suuressa palatsissa ennen Shanghaihin paluutamme.

1118798.jpg

Ovatkohan krokotiilit Thaimaassa suurempia kuin nämä Pudongin Villieläinpuistossa olevat?

Saamme hyvän kuvan Thaimaalaisesta kulttuurista ja elämästä viikon aikana. Ensimmäinen Thaimaan matkamme on hyvässä järjestyksessä. Opas ja autonkuljettaja pitävät meistä huolen koko matkamme ajan. Seuraavan reissun voimmekin tehdä aivan kaksin ja vain lepäillä auringon lammösä ja nauttia rantaelämästä, tarvitsematta säntäillä turistikohteissa.