Jennifer tuli arastellen töihin, luulikohan ettei tarvitse tulla. Kävin makselemassa postissa reissun aikana tulleet laskut. Samalla poikkesin ruokaostoksilla Carrefourissa. Söin lounaan kotona, koska olin sopinut kangasmarkkinoille menosta. Minnan auto olikin täysi; mukana olivat myös Irja ja Endan. Kiirehdin kotiin, koska tv-satelliitiboksi oli viety korjattavaksi jo edellisviikolla ja illalla hätyyttelimme landlordia ja hän lupasi sen takaisin tänään viiden maissa. Kello on nyt melkein seitsemän, eikä boksia ole kuulunut. Menen Irjan kanssa vielä Fittballiin.

Intian matkamme jatkui 235 km:n päässä Jaipur´sta etelään sijaitsevaan Agra´n kaupunkiin, jossa yksi pääkohteistamme sijaitsee.

1040622.jpg

Matkalla tapasimme kamelikaravaanin,

1040628.jpg

elrilaisia ylisuuria kuormia,

1040632.jpg

muita matkustavaisia,ym.

Matkallamme poikkesimme myös Fatehur Sikrissä entisessä palatsikaupungissa, joka on 400 vuoden ajan ollut aavekaupunkina.

1040670.jpg

Vierailimme siellä Salem Christi Mosque´n portilla.

Matkallamme Agraan, jouduimme mielenosoittajien liikenneseisaukseen, jossa harmiksemme ja kellon tikittäessä eteenpäin jouduimme melkein tunnin odottelemaan, ennen kuin päästivät automme jatkamaan matkaa. Muuten meillä ei olisi ollutkaan mitään hätää, mutta kun tarkoituksemme oli ehtiä Taj Mahal´iin ennen pimeä tuloa. Mielenosoittajien asia kun oli tärkeä: yrittivät tempauksellaan saada päättäjiä toimittamaan puhdasta vettä vedenpuutteesta kärsiville ihmisille.

1040635.jpg

Nopea hotellipyrähdyksen ja pikapika lounaan jälkeen ajoimme Taj Mahal´in portille, jossa jouduimme kunnon tungokseen ja ruumiintarkastukseen.  Naisten jono vasemmalla ja miesten oikealla.

Tarkastuksiin olimme jo tottuneet. Valtava ihmismassa liikkui suurella palatsialueella joka, ihmeekseni käsittikin monta erillistä rakennusta.

Taj Mahal ´in rakennutti Shah Jahan muistoksi ja hautapaikaksi lempivaimolleen, joka oli hänen kolmas vaimonsa. Kaksi edellistä olivat järjestettyjä avioliittoja. He olivat pari kymppisiä mennessään naimisiin ja ehtivät olla 19 vuotta avioliitossa ja saada 14 lasta. Viimeisen lapsen syntymän jälkeen rakastettu vaimo sairastui. Vielä ennen kuolemaansa hän ehti pyytää puolisoaan täyttämään kolme ehtoa : 1. Hänen tuli huolehtia lapsista 2. Rakennuttaa muistomerkki, josta hänet muistettaisiin 3. Mies ei saisi avioitua enää uudelleen.

Palatsia siis rakennettiin 20000 miehen voimin 23 vuotta ja se valmistui v.1653 ja keskellä Taj Mahalia lepää arkussaan tämä rakastettu puoliso. Ja nyt myös hänen puolisonsa.

Taj Mahal sijaitsee Agra´n kaupunkia halkovan Yamuna-joen eteläpuolella. Shah Jahan´n tarkoituksena oli rakentaa vastakkaiselle rannalle mustasta marmorista vastaavanlainen palatsi, mutta hänen poikansa kaappasi vallan ja vangitsi isänsä, pitäen häntä vankilassa 12 vuotta Taj Mahal´ssa. Vankeudessa hän vietti elämänsä viimeiset vuodet ja kuoli itse rakenuttamassaan palatsissa.

Kaikki lupaukset hän kuitenkin täytti edesmenneelle vaimolleen.

1040637.jpg

Illan jo pimetessä ja kameroittemme toimintakyvyn hiipuessa palasimme hotelliin, sulattelemaan näkemäämme kauneutta ja valmistauduimme seuraavan aamun junamatkaa varten.