Illalla myöhään kuulimme uutisista, että Jokelan Koulussa Tuusulassa on nuorukainen, 18 v. ampunut opettajan ja seitsemän lukiolaista ja lopuksi itsensä. Yli kymmenen on haavoittunut. Täälläkin uutisissa ihmetellään, kuinka Suomessa voi tällaista tapahtua. Me suomalaiset täällä sytytämme illalla klo 18 kynttilät surmansa saaneiden muistoksi.

1045717.jpg

Shanghain metro-verkosto näyttää jo aikamoiselta "kudelmalta".

Täällä Shanghaissa kauniit syyspäivät jatkuvat. Metrolinjoja rakennetaan vauhdilla. Kun yli 1,5 vuotta sitten saavuimme tänne, käytössä oli 3 metrolinjaa ja nyt niitä on jo 9. Seuraavat 2 metrolinjaa valmistuvat heti Expon jälkeen. Nyt Xujiahuin metroasema joutuu työmaan alle ja kaikki liikkeet joutuvat evakkoon vuoden 2009 loppuun asti

20 uutta kauppakeskusta, hotelleineen, business centereineen ja liikkeineen avataan vielä ennen Shanghain Expoa vuonna 2010. Shanghai pysyy siis edelleen vahvana kaupan ja rahamaailman keskuksena, siitä ei ole epäilystäkään.

Sitä ihmettelen, miten Harley-Davidson avasi Shanghaihin jo toisen Kiinan mantereella olevan liikkeensä. Liike sijaitsee Outer–ringin tuntumassa. Täällä Shanghaissa, kun saa ajaa korkeintaan 250 kuutioisella moottoripyörällä, eikä niitä voi edes täällä rekisteröidä. Pyörät pitää rekisteröidä Pekingissä ja ajo on sallittu Shanghain kaupungin ulkopuolella. Pekingissä Harley-Davidson on ollut vuoden ja myytyjä pyöriä on kuulemma yli 100 kpl. Pyörien hinnat vaihtelevat täällä 80 000 – 300 000 Rmb eli 8000- 30 000e. Liikkeessä on tarjolla myöskin pyöräilyyn liittyviä asusteita kuten nahkatakkeja. Ilmeisesti satsaus Kiinan markkinoille kannattaa.

595114.jpg

Vaikka Onni tässä ihaileekin Harley-Davidson´ia HongKong´ssa, hän ajelee Suomessa Suzukilla.

Kukkien loistoa on nähtävissä Gonging Forest Parkissa kuukauden ajan. Valtavat määrät kukkivia krysanteemeja ym. kukkia käsittävässä näyttelyssä. Pitäisi etsiä tämä puisto ja käydä kuvaamassa siellä.

Aamun kuntoalisession, suihkun ja hiusten pesun jälkeen menemme Irjan kanssa lounaalle johonkin lähiravintolaan. Otan pyörän, että saan tuotua kaupasta tuoremehuja ja hedelmiä. Kumma, kun tänä vuonna ei ole mangoja. Muistan, että viime vuonna söimme niitä lähes ympäri vuoden.

1045730.jpg

Mahtuukohan kaikki samaan kuormaan?

Huomenna aamulla pyysin Jenniferin tulemaan jo puoli kahdeksaan. Lähden Mian ja Endanin kanssa Gangfeng Wang´n, opastetulle kävelylle kujilla, joiden shikumen tyyliset talot puretaan joulukuussa. Vanhaa Shanghaita häviää Bundilta ja sen välittömästä läheisyydestä vauhdilla. Expoon mennessä kaikki on matalana ja täynnä uusia kerrostaloja.

Joka paikka on hirveän kipeänä tiistain, keskiviikon ja tämän aamun kuntosalin jäljiltä. Viisi viikkoa jäi väliin flunssan ja matkan vuoksi. Pitää aloittaa taas alusta.