Onni lähti WaiGaoQiaohon, pitkästä aikaa. Tuntui aivan luksukselta tunti ylimääräistä yhteistä aikaa 7-8:aan aamulla. Odottelen Jenniferiä. Hän tulee siinä yhdeksän maissa. Laitoin lakanoita jo pesukoneeseen, tavallisesti hän tekee kaiken alusta asti itse. Tänään odottelen, milloin Onni on ehtinyt käydä pankissa vaihtamassa euroja rempuloiksi. Tänään odottelen myöskin huonekalujani, niitä kahta jakkaraa ja vaatepuuta. Samoin odottelen kuriiria, joka noutaisi Intian matkarahat. Ilmoitin sinne matkatoimistoon, että olen kotosalla iltapäivästä kolmen jälkeen. Vastausta en viestiini ole saanut, joten nyt en tiedä mitä tapahtuu. Tänään siis odottelen ja odottavan aika pitkä, niin…

Olisi pitänyt lähteä kangasmarkkinoille. Kopioivat taas kerran housuni niin, että ovat 4-5 cm kapeammat kuin alkuperäiset, siis liian tiukat. Pitää viedä takaisin. Edellisellä kerralla kopio oli 5 cm liian iso ja housuissahan se tuntuu. Toisiin housuihin oivat lisännet 5 cm lahkeeseen pituutta kutistumisen varalta. Nyt pesin ne ja eivät kutistuneet yhtään, joten takaisin lyhennettäväksi. Suututtaa, kun eivät edes kopiota tee kunnolla.

994680.jpg

Taustalla The Bund Hotelli, jonka kolmannessa kerroksessa sijaitsee venäläinen ravintola Flying Elephant.

Keskiviikon Shanghain suomalaisten lounaalla venäläisessä Flying Elephant´issa meitä oli 14 hengen porukka. Mukaan mahtui yksi mies ja pikkupoika, muutoinhan porukka onkin yleensä täysin naisvaltaista. Konsulaattiin on vaihtunut varakonsuli, joka on nainen ja hänen miehensä ja poikansa ovat kotiporukoita. Uuden konsulinkin olemme myös saaneet ja hän osallistui lounaalle. Nyt on täällä konsulin viroissa kolme naista.

994679.jpg

Miehet ovat levittäneet pelilautansa kadulle. Muu liikenne kiertää heidät sujuvasti.

Shanghain suomalaisten yhdistyksen kotisivuilta löytyi mielenkiintoista. Myöskin suomalaisten viisumeita on tarkisteltu täällä Shanghaissa; ei siis ainoastaan filippiiniläisten. Nyt kehotetaan kaikkia maahan tulevia, siis niitä sukulaisia ja tuttavia, jotka eivät asu hotellissa, ilmoittautumaan paikalliselle poliisilaitokselle heti maahantulonsa jälkeen. Muutoin voi olla tiedossa päiväsakkoa 500 Rmb per päivä. Täytyypä yrittää selvittää, miten ihmiset käytännössä toimivat. Tämä on kuulema Pekingin olympialaisten turvallisuuden vuoksi. Tietääkseni tämä ilmoitusvelvollisuus on ollut aina olemassa, mutta nyt sitä vielä korostetaan. Ainakaan meidän vieraita ei ole ketään ilmoitettu poliisille, enkä tiedä, että muutkaan suomalaiset olisivat sitä tehneet.

Kävin avaamassa oven Jenniferille.

994685.jpg

Jennifer tekee puhdasta jälkeä. Hän on tosi fiksu tyttö. Huomaa, että on käynyt kouluja, osaa keskutella aiheesta kuin aiheesta.

Eilen kävin ensimmäisen kerran täällä permanentissa. Vähän arvelutti, miten se onnistuu. Hyvin kaikki meni. Siitä miten se loppujen lopuksi onnistui, saan tietoa vasta tässä lähiviikkoina. Tukka ei ainakaan palanut. Kampaajan jälkeen Minnan kanssa lounaalle ja sitten jalkahierontaan. Jalkojen akupisteet tuntuvat joka kerta; milloin enemmän milloin vähemmän. Tämä hieronta ei ole mitään hemmottelua, vaan joskus suorastaan kärsimystä. Mutta sehän onkin ns. terveyshierontaa.

994684.jpg

Tämä ei ole ruuhkaa. Kaksi vasemmanpuoleista kaistaa menee Fuxin tunnelia pitkin Pudongin puolelle.

Ulkona on kaunis ilma. Taidan lähteä pyöräilemään tähän lähiympäristöön. Pieni yksityiskohta: syyskuun liikenteessä kuoli Shanghaissa, 87 ihmistä ja loukkaantui 271. Ruuhka-ajat ovat täällä aamulla klo 7-9 ja illalla klo 5-7. Silloin voi pahimmillaan elevated teillä joutua joissakin rampeissa odottaman jopa 45 min