900448.jpg

Nämä Kiinan korkeimmat tornit; vasemmalla Jin Mao Tower ja oikealla Shanghai Word Financial Center ovat maantasosta katsottuna kunnioitusta herättäviä.

Shanghai Word Financial Center´n vuokrat tulevat olemaan huippuluokkaa nimittäin US$ 1,70 – US$ 1,96 /m2/pv eli kuukaudessa n. US$51-58,8 / m2 /kk. Rakennus valmistuu ensi vuonna ja tulee olemaan Shanghain ja koko mannerkiinan korkein rakennus. Siinä on 101 kerrosta ja korkeutta 492 m. Vieressä olevassa Jin Mao Towerissa kerroksia on 88 ja korkeutta 420 m. Uudessa pilvenpiirtäjässä ehti olemaan elokuussa jo tulipalokin. Jos en väärin muista se alkoi sähkölaitteista jostain 20-30 kerroksen tietämiltä ja lieskat löivät aina 50. kerrokseen saakka. Tulipalo oli niin uhkaava, että viereinen Jin Mao tornikin evakuoitiin ja noin 1000 työmiehelle tuli hätä tornin ylimmissä kerroksissa. Ilmeisesti pahemmilta henkilövahingoilta vältyttiin.

900450.jpg

Moon cakekkeja on nyt kaupat pullollaan, mitä hienoimmissa, kirkkaanpuna/kultapaketeissa. Ensimmäiset moon caket tulivat tällä viikolla kotiinkin, jokainen pakattuna hienoon kuparinväriseen metallirasiaan. Illalla pakotin itseni syömään yhden. Luulen, että se riittää tänä vuonna. Emme ole oikein tykästyneet niiden äitelään makuun. Varsinainen Moon Day on 25. syyskuuta.

Tällä viikolla aloitin kuntoilun luonteelleni tyypillisesti "kaikki tai ei mitään" - tyylillä; tiistaina fitball, keskiviikkona steppi, eilinen jäi väliin tulossa olevan flunssan vuoksi, mutta tänään kuntosalitreeni, sunnuntaina salsa ja sunnuntaiaamuna mahdollisesti kuntosaali. Maanantaiaamuna alkaakin sitten golf-tunnit. Nyt jo tuntuu jäsenissä. Minulla on nyt hyvät kannustajat Irja ja Kata, jotka myöskin treenaavat ahkerasti.

900451.jpg

Xintiandi on niitä harvoja paikkoja Shnghaisa, jossa on terassi kahviloita ja ruokapaikkoja.

Tiistaina kävimme Minnan kanssa kangasmarkkinoilla ja söimme lounaasta Zintiandissa Luna ravintolassa. Päivä on jo sen verran mukava, ettei ulkona ole liian kuuma syödä. Kahvit joimme siellä olevassa The Coffee Bean´ssa. Eilen sitten kävimme Jenny`n antiikki huonekalupaikassa, josta olen aikaisemmin tilannut korukaapin. Minnalla oli paljon huonekaluja tilauksessa ja itse jätin tilaukseen vain jotain pientä kiinalaista. Kotona Suomessahan on jo koti täynnä.

Kello läheni jo kahta ennen kuin pääsimme kotiin ja söin salaattilounaan kotona ja lähdin pyörällä uuteen Carrefouriin. Löysinkin Annikalle 1v. syntymäpäivälahjan ja kotiin tultuani tein hänelle kortin. Syntymäpäiväkutsut ovat huomenna lauantaina.

Onni tuntuu yhä useammin menevän Jianding´iin ja se tarkoittaa, että hän lähtee aamuisin töihin jo klo 7 ja tulee illalla n . klo 7.  ja tänään taas tosi myöhemmin illallisten vuoksi.. Hänelle tulee paljon 12 tuntisia päiviä.

Olen taas ilman ayi´ta. Toissa päivä poliisi oli tullut ratsaamaan tyttöjen Joan ja Jenniferin asuntoon. Tytöt olivat päässeet livahtamaan ulos ilman tavaroita ja tietysti ilman rahaa. Joanilla ei ole edes passia, joten hän pelkäsi joutuvansa vankilaan. Jenniferille maksoin palkan ja saatuaan kiinalaisen ystävän välityksellä vaatteitansa asunnosta, hän karkasi Macaolle, jossa voi olla rauhassa. Periaatteessa Jenniferillä on työlupa, mutta se on hänen edelliseen työpaikkaansa, kouluun, jossa hän oli opettaja, eikä hän näin ollen voinut enää antaa sinne tarkistuspuhelutietoja. Poliisi ratsaa nyt filippiiniläisiä kuulemma tehovalvonnalla. Pekingissä on samanlainen "puhdistus" jo tehty olympialaisten nimissä.

Tilanne on täällä aika hulvaton. Filippiiniläisiä on koko Kiinan alueella valtavasti kuka minkinlaisilla viisumeilla töissä, ilman kunnollisia työlupia. Kiinan hallitus on jo aiemmin pyrkinyt rajoittamaan filippiiniläisten pääsyä maahan.

Pitäisiköhän meikäläisenkin yrittää taas kiinalaista ayi´ta. Ei olisi tällaisia ongelmia, mutta kylläkin toisenlaisia