Oletteko kuulleet pankkiryöstöstä jossain Kiinassa? Ette varmaankaan, en minäkään. Syyn tähän kuulin tänään. Kukaan täällä ei ryöstä pankkia, koska siitä on laissa määrätty ammuttavaksi. Mutta vastasyntyneitä vauvoja voi kidnapata, kuten tänään saimme lukea Shanghai Daily`stä, koska siitä ei ole laissa sellaista rangaistusta. Kukaan ei tekisi sellaista jos siitä joutuisi ammuttavaksi. Tänään tosiaan saimme lukea lehdestä, että viisi 10 päivän ikäistä vauvaa oli saatu kidnappaajalta kiinni eräällä tulliportilla, Shanghaista varastetun Santanan takapenkiltä. Vauvat olivat onneksi hyvässä kunnossa neljän päivän katoamisensa jäljiltä. Poliisi joutui kuitenkin tekemään DNA-testit vauvoille, koska vanhemmatkaan eivät olleet ihan varmoja uusista vauvoistaan.

Pankkiryöstöistä ja vauvoista toiseen asiaan. Kiinan armeijaan eivät joudu nuoret miehet, jotka suorittavat loppututkinnon jossain yliopistosta. Armeijan leipiin, vähintään kahdeksi vuodeksi mennään kuulemma mielellään, koska se takaa työpaikan armeijan jälkeen jossain byrokratian rattaissa.

641676.jpg

Kuulin myöskin, ettei Chibao- kiinalaisen naisen puku alun perin olekaan aito kiinalainen vaatekappale.

Se on kuulemma tullut pohjoiselta Mantsu heimolta, joka hallitsi n. 1400 vuotta sitten Kiinaa. Mantsut tunnettiin erittäin raakoina ja sotaisana kansana ja koska he melkein elivät hevosen selässä, heitä oli vaikea voittaa taisteluissa. Kiina oli aikoinaan jakautunut eri heimojen mm. Han ja Zing kesken, jotka sotivat keskenään. Nykyisin kaikki ovat samoja kiinalaisia. Muistaakseni Mantsu-heimoa oli kuuluisa Zingiskan. Mantsu-hallintakaudella miehien määrättiin pitämään pitkää lettiä. Sekään ei siis ole alun perin kiinalainen tapa.

Sen sijaan alun perin kiinalainen vaatekappale on Japanissa tunnettu "kimono". Sen ovat japanilaiset kiinalaisten kirjoitusmerkkien lisäksi saaneet Kiinasta. Kiinassa kimono-perinne on valitettavasti hävinnyt. Tosiaankin Japanissa oli aikoinaan vain puhuttu kieli, ei ollenkaan kirjoitettua kieltä ja he saivat kirjoitusmerkit Kiinasta. Tästä johtuen japanilainen kirjoitus muistuttaa kovin paljon kiinalaista ja siellä on paljon yhtäläisyyksiä. Tämäkin on tietenkin tapahtunut kauan aikaa sitten.

641686.jpg

Tänään oli kunnon kolari tuossa meidän portin edessä.

Tulin pyörälläni parahiksi paikalle, kun autot olivat siinä nokakkain. Henkilöauton kuljettaja oli vielä ohjaamossa ja poliisi ja ambulanssimiehet yrittivät saada hänet ulos autosta. Tilanne näytti oikein tyypilliseltä. Toinen autoista, pakettiauto oli varmaankin ajanut henkilöauton eteen kuten ne ihan sumeilematta tekevät. Suomessahan odotetaan ja annetaan suoraan ajavalle tietä. Täällä tullaan suoraan eteen.Täällä tapahtuukin kuulemma autokantaan nähden eniten kolareja maailmassa. Ja se on kyllä helppo uskoa.Ihmisiä kerääntyi paikalle pian ihan riittämiin. Itsekin jäin siihen kiinalaiseen tapaan pällistelemään ja ottamaan kuvia.

Shanghai on rankattu maailman kahdeksanneksi kalleimmaksi asuinpaikaksi. Vertailussa oli 3 makuuhuoneen asunto, (juuri sellainen kuin mikä meillä on) eri kaupungeissa. Kalleinta on asua Hong Kong´ssa 8592 US$/kk, Seuraavaksi tulevat Tokio 7358, New York 7249, Moskova 6526, Soul 6214, Lontoo 5901, Bombay (Intia) 4933 ja sitten Shanghai 4000 US$/kk. Viidentoista kalleimman kaupungin joukkoon mahtuvat vielä Caracas, Pariisi, Peking, Ho Chi Minh City, Istanbul, Dubai ja Singapore.

641669.jpg

Toivottavasti näen teistä mahdollisimman monta kesällä Suomessa.