Ei se riitä, että nuoria neitoja on saatavilla vähän, kiitos yksilapsisen politiikan ja tyttölasten surmien, heitteillejättöjen, ulkomaisten adoptioiden yms. asioiden, vaan yhtä sun toista muutakin painetta nuorilla miehillä löytyy. Täällä on näes tapana järjestää tosi mahtavia = kalliita (tulotasoon nähden kalliita) häitä. Juhlia pitää molempien nuorten paikkakunnilla, hääkuvat, puvut autot, koristelut ja häämatka tietenkin. Ja arvatkaa kuka maksaa? - Sulhanen. Ei ole ollenkaan tavatonta, että kaikkeen tuohon menee yli 50000 Rmb. Shanghaissa, keskipalkka nykyään on maan korkeimpia sen ollessa n. 3300 Rmb/kk.

Sehän ei nuorille neideille ja varsinkaan heidän vanhemmilleen riitä, että on komeat häät. Sen lisäksi sulhasella pitää olla valmiina asunto ja tietenkin auto ja hyvät tulot, varsinkin, jos tytön vanhemmilla sattuu menemään vähänkin hyvin, taloudellisesti meinaan. Tapana on, että sulhanen ostaa asunnon, mielellään 2-3 makuuhuonetta. Asunnosta pitää säästää etukäteen 60% ja lopulle saa lainan, jota lainaa yleensä nuoret kyllä hoitavat ja lyhentävät yhdessä. Mutta siihen 60%.iin on sulhasen kerättävä rahat etukäteen itse. Tuntuu, että Williamkin luottaa osake- ja rahastosäästämisen tuovan helpotusta näihin ongelmiin.

634396.jpg

Yöpukukansa on vallannut jälleen kadut.

Ei ole kuulemma ollenkaan tavatonta, että kun neitonen vie sulhaskandidaatin ensimmäistä kertaa kotiinsa, niin tytön vanhemmat kysyvät suoraan, paljonko poika ansaitsee palkkaa, millaisen asunnon hän voi tarjota heidän tyttärelleen jne. Kiinanopettajani William on joutunut tällaisiin tilanteisiin henkilökohtaisesti ja näyttää, että häntä pelottaa seuraavan tyttöystävän tapaaminen tai heidän vanhempansa. Hänen omasta mielestään tuollaiset kysymykset ensimmäisellä vanhempien tapaamisella ovat olleet aika hämmentäviä.

Nuorenparin on otettava huomioon, että heidän on naimisiin mentyään huolehdittava molempien vanhemmista ja sen lisäksi yhdestä omasta lapsestaan. Williamin mukaan siihen tarvitaan vähintään 5000 Rmb kuukausitulot. William asuu edelleen omien vanhempiensa kanssa, jotka kuulema saavat eläkettä sen verran, että se riittää heidän ruokamenoihinsa. Mutta, jos tulee yllättäviä sairauskuluja, niin hänen on autettava vanhempiaan. Ja tällaisiin yllättäviin menoihin on tietenkin varauduttava, mitä ikääntyneimmäksi vanhemmat tulevat.

634394.jpg

Tyypillinen kiinalainen leijonapatsas, koka on leijonan ja kiinanpalatsikoiran sekoitus.

Kiinassa ajat ovat monella tapaa paremmat nyt. Deng XiaoPingìn tullessa valtaan Maon kuoleman jälkeen, hän aloitti aivan toisenlaisen talouspolitiikan, josta Kiina saa kiittää nykyistä avointa talouspolitiikkaansa ja nopeaa kehitystä alalla kuin alalla. Viimeisen 10-15 vuoden aikana Kiina on muuttunut valtavasti. Aikaisemmin kaikki saivat samaa palkkaa n.70 Rmb/kk tekivät työtä tai eivät. Tai tekivät työnsä hyvin tai huonosta tai ei ollenkaan. Saman summan saivat myös kaikki eläkeläiset. Ruokaa sai vain kupongeilla, vielä 90-luvulla. Kaikki oli valtion omistamaa ja valtio maksoi mm. kansalaisten vuokran. Ja kuten aikanaan ollessamme Xianíssa 1989-1990 tehtaan piti tarjota työläisilleen asunnot, päivähoitopaikat, koulut , kuljetukset, sairaanhoito siis lähes kaikki. Mutta 1997 asunnot annettiin yksityisille ihmisille omaksi. Niin Williamin vanhemmatkin saivat silloisen asuntonsa NanPu sillan kupeessa omakseen. William kertoo, että hän muistaa hyvin asunnon arvon olleen silloin 100000 Rmb ja nyt se on ainakin 500000 Rmb. Lisäksi hän kertoi, että aikaisemmin heillä oli 4 m2/henkilö asuintilaa ja yhteinen keittiö kahden muun perheen kanssa ja "vessa" 5 min kävelymatkan päässä. Nyt heillä on 40 m2/henkilö asuinpinta-alaa ja kuten aiemmin sanoin, hänen vanhempansa saavat eläkettä, joka riittää jokapäiväiseen elämiseen, kun asunto on oma.

Onni kertoi, että hänen nuorilla insinööreillään, ei tänä päivänä ole varaa ostaa asuntoa täältä Pudongin alueelta, vaan heidän on katseltava sitä, jostain kiinalaiskortteleista. Tosiaankin asuntojen hinnat Shanghaissa ovat aivan meidän Suomen hinnoissa. Muutama esimerkki. Tässä meidän alueellamme tällaisessa korkeassa kerrostalossa 67 m" maksaa 60000 e, 128 m2/ 185000 e ja 222 m2 / 422000. Hintoihin tietenkin vaikuttaa se, kuinka ylhäällä asunto sijaitsee yms.

634395.jpg

Hinnat tässä ikkunamainoksessa ovat siis 10000 tuhansia remimbejä.

Asuntojen neliömäärät eivät vastaa meidän neliöitämme, vaan ne on luultavasti laskettu ulkomitoin ja osa käytävästä mukaan lukien.