Jos vähään aikaan ette kuule minusta, se johtuu siitä, että täällä viikolla etsiskellessäni vyöhyketerapiaa koskevia kirjoituksia netistä, silmiini osui myös muutama sivu - kielletty sivu. Tietenkin yritin mennä niille, pääsemättä. Jälkeenpäin kuulin, että tekoni johtaa siihen, että joulun "mustalle listalle", erityistarkkailuun kaikkien sukulaisieni ja ystävieni kanssa. Kysymyksessä on se täällä Kiinassa oleva uskonnollinen liike, joka alkaa "Faaraolla". Olen kuullut, että jotkut ovat menettäneet nettiyhteyden pariksi viikoksi = tutkimuksien ajaksi yritettyään päästä näille sivuille.

Onneksi niin ei ole vielä käynyt minulle.

Hong Kong´ssa oli oikein näyttely julkisella paikalla, satamassa, kyseisen liikkeen harjoittajiin kohdistetuista raaoista väkivaltaisuuksista. Uskomattomia kuvia

595107.jpg

Minulla olisi yksi, kuva, mutta en taida uskaltaa sitä tänne laittaa. Panenpa kauniin satamakuvan.

Täällä on uskomaton vapaus kaikessa, verrattuna siihen mitä se oli aikanaan n. 20 vuotta sitten. Silloin emme esimerkiksi saaneet jutella kiinalaisen kanssa, koska heitä tarkkailtiin ja he joutuivat siitä vaikeuksiin. Talomme portilla jokainen kiinalainen joutui antamaan henkilötietonsa ja vastaamaan kaikenlaisiin ylimääräisiin kyselyihin kuten: Kenen luo hän oli menossa, mitä varten ym. ym. Kyllä nykyäänkin portillamme kiinalaisten tulemisia vahditaan, mutta jotenkin tuntuu, että vähän eri syistä. Ulkomaalaisten asunalueet halutaan rauhoittaa, pitää turvallisina, siisteinä jne. Enää en huomaa sitä valtavaa tarkkailua, mitä aikanaan oli.

Tarkkailua on edelleenkin. Sen huomaa joistakin asioista selvästi. Tv-lähetyksiä tarkkaillaan. Jos sieltä tulee Kiinaa arvosteleva ohjelma, niin kas kummaa, tulee lähetykseen heti häiriötä, joita kuuluttaja myöhemmin anteeksipyytelee. Samoin kansainvälisten kanavien lähetykset loppuvat yhtämittaa ja joudumme vähän väliä kutsumaan uutta "korttia" koneeseemme, jotta saamme ne taas näkyviin. Samaten kuulemma kaikkea sähköpostiliikennettä ulkomaille valvotaan. Siksi yhteytemme ulos toimivat niin hitaasti, vaikka ne täällä maan sisällä ovat nopeudeltaan huippuluokkaa.

Välillä jotkut suomalaisetkin sähköpostioperaattorit ovat kokonaan pois käytöstä, joskus muutaman viikonkin peräkkäin.

595114.jpg

Tämä komea pyörä oli siellä Royl Yach Clubin pysäköintialueella Hong Kong´ssa.

Olen kuullut myös, että joitakin ihmisiä edelleen seurataan. Heidän liikkeitään ja kenen kanssa seurustelevat jne. Mutta jotta tähän porukkaan pääsee, täytyy jotenkin joutua ensin "mustalle listalle", jolle meikäläinenkin EHKÄ joutui - hetkeksi ainakin, kunnes huomaavat etten ole uhka Kiinan valtiolle.

Moni ihmettelee, kuten minäkin alussa, että onko täällä liikennesääntöjä ollenkaan. Onhan niitä, mutta jotkut asiat ovat paljon laittomampia kuin toiset ja liikennerikkomukset ovat sillä listalla melko merkityksettömiä. Näin ymmärtää, miksi niitä ei yleensä noudateta ja liikenne on - sitä mitä se on täällä – yhtä kaaosta.

595131.jpg

Valot vaihtuivat pyöräilijöille.

Kiinan avoimuus on syventänyt kuilua ei niinkään Kiinan ja muun maailman välillä kuin Kiinan vanhemman ja nuoremman sukupolven välillä. Nuoriso ei ole enää kiinnostunut politiikasta siinä määrin kuin edellinen sukupolvi. Nuorisoa kiinnostaa, raha, kännykät merkkivaatteet, pikaruokalat eli kaikki mitä Amerikka heille edustaa.