Intoa puhkuen me naiset olimme aamulla ennen seitsemää valmiina kuin porkkanat lähtemään Jianding´iin. Matka taittui mukavasti ja luulen, että Onniakin piristi kolmen naisen seura. Pääsimme näkemään Onnin tällä tehtaalla (hänellä on työhuone myöskin Waigaoqiao`ssa) olevan työhuoneen. Joimme aamukahvit ja sen jälkeen Ilkka ystävällisesti esitteli meille tehtaan, jossa valmistavat niitä paperikoneen osia ja saimme nähdä myöskin valimo-osan. Ymmärsimme mainiosti kuinka pojat siellä tekevät "kakkuja, voitelevat vuokia ja sekoittavat ja paistavat" Tuntui ihan tutulta touhulta. Kaikki oli vain niin valtavan suurta ja lämpötilat uuneissa vähän eri luokkaa kuin täällä kotona. Meillä naisilla taitaa olla ihan luontainen kyky ymmärtää sitä valimotouhua.

588159.jpg

Ensimmäisenä Jiandingin kaupunkiin tultaessa törmää tähän valtavaan sähköjohtojen  ja muuntajien erämaahan. Tästä taitaa kulkea läpi koko Kiinan sähköntuotanto.

Miehillä alkoi kokous ja poistuimme tehtaalta Caon kyydissä kaupungille. Meillä olikin hyvä opas mukanamme. Hän osasi kertoa meille eri rakennuksia, mitä ne olivat jne.

588160.jpg

Vuosiluvuista (551-497) päätellen Konfutse on elänyt jo ennen meidän ajanlaskumme alkua.

Suuntasimme kulkumme ensimmäiseksi Konfutse temppeliin ja sen ympärillä olevaan puistoon. Edeltäpäin olin lukenut, että Konfutse temppelin edustalla on 72 leijonapatsasta, jotka edustavat Konfutsen oppien 72 eri tekijää tai ominaisuutta. En kylläkään tiedä mitä. Pitäisi perehtyä tähän uskontoon lähemmin. Ehkä Veikko tietää paremmin.

588162.jpg

Pikkuleijinia emme laskeneet, mutta kai niitä on se 72 kpl. Toinen mokoma on toiseen suuntaan. Liekö nämä kaksi isoa leijonaa on laskuissa mukana?

Konfutsen oppi on enemmänkin maallista ja käytännöllistä elämää ohjaava, materialistinen oppi. Konfutse ei sanonut tietävänsä Jumalasta, sielusta tai näkymättömästä maailmasta. Taolaisuus edustaa Kiinassa enemmän sitten henkistä puolta ja viisautta. Konfutsen oppi antoi kansalla tiukkoja siveellisyyttä yms. koskevia määräyksiä ja niihin oppeihin perustui aikanaan naisten jalkojen sitominen, jota ei onneksi enää tapahdu täälläkään. Sen nimittäin on täytynyt olla todella tuskallinen prosessi, jonka aikana heidät oli suljettu naistenkammariin.

Sitominen aloitettiin jo alle kouluikäisenä. Sitä ennen kylän naimakauppojen välittäjä on käynyt tarkistamassa pikkutyttöjen jalat kartoittaakseen kuinka kauniit "Liljankukat" niistä saataisiin ja minkälaiset naimakaupat perhe voisi saada. Mitä pienemmät jalat ja mitä kaarevampi jalkaholvi oli, sen paremmat "Liljat" saatiin hyvällä sitomisella aikaan ja sitä paremmin perhe voisi nousta arvoasteikossa ylöspäin hyvän naimakaupan myötä.

Äiti aloitti tyttärensä jalkojen sitomisen kotona tehdyillä kääreillä. Sitä ennen tytölle oli syötetty luita pehmittävää ja haurastavaa yrttiä. Sitoessa käännettiin neljä ulointa varvasta jalkaterän alle. Ukkovarvas jäi siis ulkopuolelle. Joka neljäs päivä kääreet avattiin, pestiin märkivä visva ja vanha veri pois ja tiukennettiin siteitä. Samalla kuollut iho kaavittiin pois. Tyttöjä pakotettiin kävelemään "naistenkammarissa" edestakaisin huoneessa, kunnes kuului luitten murskaantumisen ääni. Tästä tiedettiin, että sitominen edistyi hyvin. Kun luut oli saatu jalkapöydässä murskatuksi, saatettiin koko jalkapöytä kääntää "hyvään" asentoon jalkapohjan alle. Tämä prosessi kesti tosiaankin 2-3 vuotta, jonka aikana tytöt eivät tietenkään liikkuneet eivätkä voineetkaan kulkea ulkona. Konfutsen opin mukaan tytön sidotut jalat olivat vahva osoitus nuoren naisen siveellisyydestä ja luonteenlujuudesta ja nöyryydestä. Kelpo ominaisuuksia naimakaupoissa. Ajatelkaa vain mikä monen vuoden tuska yötä päivää ja lisäksi toimenpide ei ollut mitenkään vaaraton. Moni tyttö kuoli saamaansa verenmyrkytykseen.

Tämä kaikki tuli mieleen siellä Konfutsen temppeli kierroksella.

588163.jpg

Nämä kolme siltaa, jotka edustavat terveyttä, pitkää ikää ja vaurautta, kai tyypillisesti johtavat temppeliin. Me valitsimme kulkureitiksemme vaurauden sillan. Olisi kai pitänyt valita terveys, myöhemmän tapahtuman välttämiseksi.

Puutarha oli tietenkin ihana; iso vanha, tyypillinen kiinalainen puutarha, jonka yli 200 vuotta vanhat puut antoivat mukavasti suojaa paahtavalta auringolta.

588164.jpg

Lounastimme U.N.D.C. Coffee´ssa ja sen jälkeen suuntasimme kulkumme kohti kaupungin vanhaa Pakodaa, joka oli korjauksen alla. Minna ja Marja ehtivät tehdä muutamia ostoksia ennen kuin Jianding´in reissumme päättyi pieneen episodiin, jonka seurauksena makasin täällä Shanghaissa Worldklin´in klinikalla happiletkuissa, sydänkäyrässä ja tiputuksessa. Onneksi sydämessä eikä keuhkoissa ollut mitään. Luultavasti jonkinlainen nestetasapainon häiriö tai niin kuin arvelivat klinikalla, jokin häiriö, kramppi vatsassa. Kaikki on nyt hyvin. Minna ja Marja taisivat vähän säikähtää. Kiitos tytöille hyvästä huolenpidosta ja Minnalle erityiskiitokset, kun oli kanssani ja tulkkasi koko klinikalla oloajan.