Joukko naisenergiaa tulla tupsahti Finnairin koneesta pitkän lennon jälkeen väsyneinä, mutta niin freeseinä meille. Monien mielessä varmaan risteilivät jännittyneet odotukset matkan suhteen. Nyt jälkeenpäin luulen, että kaikki olivat kuitenkin tyytyväisiä matkaan.

536484.jpg

Lounastettuamme täällä meidän klubitalossamme jatkoimme matkaamme Sutzoun vesikaupunkiin, jossa näimme vain osan Köyhän virkamiehen puutarhasta Humble Administrato´ista ja joka on eteläisen Kiinan suurin puutarha. Tutustuimme silkkitehtaaseen, joka oli minullekin uusi nähtävyys, olinhan käynyt ainoastaan silkkimuseossa. Siellä näimme, miten kaikki todellisuudessa tapahtuu. Saimme tietää, että toukasta silkkilankaan koko homma kestää kaksi kuukautta ja silkkilankaa yhdestä kotelosta tulee 1600m. Silkkitehtaan myymälä sai naisten kukkaronnyörit aukeamaan ja silkkitäkit ja kankaat vaihtoivat kiivaassa tahdissa omistajaa. Siinä vaiheessa opaskin jo huomasi, että todella olemme business-ladyjen kanssa liikenteessä ja kuiskasi korvaani, että taitavat olla rikkaita naisia.

536493.jpg

Yhteiskuva Humble Administrator puistossa, Suzhoussa.

Kanavaristeilyn jälkeen pääsimme kaikki jalkahierontaan, joka olikin aikamoista lätkyttelyä, niin että osa poistui sieltä pohkeet mustelmilla. Illalla myöhään keksimme vielä viereisen kampaamon, jossa hiusten pesu, leikkaus , niska-hartiahieronta ja kuivaus maksoivat kokonaista 2 e. Taitaa Jyväskylästä löytyä tämän jälkeen ainakin yksi kampaaja, jolla on uusia otteita kampaamossaan. Käykääpä testailemassa.

536506.jpg

Rohkeana naisena Anna-Liisa vielä leikkautti hiuksensa.

Harmittavasti seuraavana päivänä losotti vettä, kun menimme Wanglin vesikaupunkiin. Sadeviitat ja –varjot tekivät kauppansa, mutta jalat kastuivat monilta pahasti ja olisi ollut suoranainen ihme, jos kukaan ei olisi flunssaa siitä saanut.

536517.jpg

Elämä pyörii kanavan laidalla.

Sade jatkui vielä Hangzhoussakin. Päätimme ottaa kiinalaisen kokovartalohieronnan ylimääräisenä ohjelmanumerona. Minäkin vakuuttelin arimmille, ettei se ole niin kovakouraista kuin aikaisemmin saamamme jalkahieronta. Jouduin perumaan sanani. Pojat olivat päättäneet ottaa meidät naiset oikein kunnon käsittelyyn, niin että kenellä ei siihen mennessä mustelmia ollut, niin nyt ainakin tuli. Siihen loppuivat hieronta-ajatukset.

Onneksi seuraava aamu valkeni kauniina. Edellisen illan teeplantaasivierailukin oli kuihtunut pieneen tee-esittelyyn, mutta nyt näimme todella kauniin Hangzhoun kaupungin. Saatoimme istua veneen avonaisella takakannella järvimaisemaa ihaillen ja näimme kaupunkia myös Six Harmony Bagoda-kukkulalta käsin.

536494.jpg

Tässä kohden Hangzhoussa vesi nousee vuoroveden vaikutuksesta kerran vuodessa lokakuussa jopa 20 m.

Illalla myöhään saavuimme Shanghain keskustaan, jossa ensimmäisen kerran saatoimme purkaa laukkujamme kaappeihin. Hotelimme sijaitsi aivan ostoskeskusten läheisyydessä. Ensimmäinen Shanghain päivämme oli varattu viralliselle kiertoajelulle, jolle olimme saaneet suomalaisen oppaan. Kävimme pakollisia kohteita, mutta iltaa myöten alkoi jo shoppailuhammasta pakottamaan, niin, että keskittyminen museon nähtävyyksiin alkoi jo hiipua. Niinpä seuraavana aamuna heti konsulaatissa käyntimme jälkeen naislauma lehahti ympäri kaupunkia, kenellä minkinlaiset ostosuunnitelmat mielessään. Tosiaankin illalla ei voinut kuin ihmetellä, miten tehokkaasti ostoksia oli tehty. Räätäli oli käynyt edellisenä iltana vielä myöhään, ottamassa vastaan jo hätäisimpien vaatetilaukset ja olihan meillä silkkejä jo Sutzhousta ostettuna. Muutamat löysivät oman räätälin kaduilta, niin, että ensi elokuun yhdistyksen 60-vuotisjuhlissa on yhdellä jos toisella mitä kaunein kiinansilkistä valmistettu juhla-asu.

536529.jpg

Iloisia laukunostajia.

Oli siinä laukkujen kanssa sumplimista, kun piti silkkimatot, puvut, kankaat, laukut, pashmiinat ym.ym ostokset saada mahtumaan 20 kiloon. Kerrospukeutuminen oli kova sana lähtijöillä. Kaikki mahdollinen päälle, minkä pystyi laittamaan, kaikki painava naisten käsilaukkuun, jota ei punnita. Toivottavasti matka onnistuu siltä osin hyvin.

Eilen saimme kuin saimmekin Mervin kanssa teetettyä yhteisen cd-levyn kuuden kameran kuvista, joten matkakuvia löytyy runsaasta.

536539.jpg

Aina palvelualtis matkaoppaamme "Mike" Mr. Fu Jia Shun.

Ruokailimme, mitä moninaisimmissa ravintoloissa ja moni taisi saada muutaman ylimääräisen kilon matkatuliaisina päivittäin syödyn kolmen täydellisen aterian nauttimisen seurauksena.

Matkasta olisi niin paljon kerrottavaa. Ehkä jossain kohden muistelmia myöhemmin lisää.

Mukava muisto jää ainakin minulle pitkäksi aikaa. Ayi oli iloisena ovella vastassa ja rupesi matkavaatteitani pesemään. Onnia en ole nähnyt vielä, lähtee kuulemma suoraan töistä Pekingiin, joten huomenna illalla vasta tapaamme. Huomenaamulla aikaisin lähden kuitenkin Shanghain suomalaisten naisten kanssa päiväretkelle Hainingin nahkakaupunkiin. Elämä jatkuu täällä taas entiseen malliin.