Niinhän se aamu valkeni kauniina ja kokoonnuimme jo ennen kymmentä lähteäksemme kohti villieläinpuistoa. Puisto sijaitsee täällä Pudongin puolella. Lentokentälle menevää tietä ajetaan 31 km, jonka jälkeen seuraavasta exitistä ulos ja oikealle, niin pitkälle, että puiston portit ja parkkialueet tulevat näkyviin oikealla puolella. Joten sinne on helppo osata myöhemminkin itse.

Villieläin puisto sai pahamaineista kuuluisuutta, kun vuonna 1999 villieläimet raatelivat yhden työntekijöistä kuoliaaksi, hänen poistuttuaan autostaan.

548933.jpg

Kyllä tämä säyseänä makaileva peto raateluhommiin kykeneekin.

Emme oikein tienneet saako siellä puistossa itse ajaa autolla vai miten siellä liikutaan. Lippuluukulta saimme kuitenkin ostettua liput (100/50Rmb) ja taas lasten lippuihin oikeuttavan lapsen pituus piti olla alle 120cm. Arvaatte, että suomalaislapset saavuttavat tuon mitan jo hyvin varhain, kun kiinalaislapset saavat vielä pitkään mennä lastenlipulla. Viime kesänä Jarkko oli juuri tuon 120cm ja kun muutamassa paikassa eivät osanneet päättää, pääseekö Jarkko lastenlipulla vai ei, osasimme jatkossa häntä opastaa olemaan hieman kyyryssä mittauspisteissä.

Heti lippuluukulta päästyämme oli kimpussamme kiikarinmyyjiä ja ehdin jo harmitella ettei sellainen muistunut kotona mieleen, kun siellä olisi ollut uusi kiikari. Portilla vastassamme oli uudet kauppiaat. Meille nimittäin ehdotettiin omaa pikkubussia, jolla ajoimme tietyn osan puistoa, jossa ei itse saanutkaan kulkea. Otimme sellaisen. Meitä oli 4 aikuista ja kolme lasta ja saimme oman oppaan mukaan. Maksu tästä oli 150 Rmb.

548937.jpg

Karhutkin tulivat aivan automme viereen.

Ihmeekseni huomasin, että tämä eläintarha oli siinä mielessä erilainen, että eläimiä saimme tarkkailla tosi läheltä. Autonikkunoita ei saanut avata ja valokuvat piti ottaa likaisten ikkunoiden läpi. Aikaisemmin ollessani esimerkiksi Keniassa Safarilla, eläimet saattoivat olla niin kaukana, ettei niitä juuri nähnyt, muuta kuin kiikarilla. Täällä eläimet olivat vilkkaita ja karhut tuntuivat jopa opetetuilta, kun tulivat aivan bussin viereen kerjäämään kahdella jalalla seisten makupaloja.

548909.jpg

Eri eläinlajit oli eristetty omiin aitauksiinsa, joihin päästiin kaksoisporttien kautta.

Takimmainen portti sulkeutui aina ennen kuin etummainen aukesi. Naimme seeproja, kameleita, karhuja, leijonia, tiikereitä, kirahveja ja erilaisia antilooppeja sekä monia lintulajeja mm flamingoja tällä osuudella.

Päästyämme tämän osuuden puistoa, jossa voitiin liikkua siis vain busseissa, lähdimme jalkaisin kiertämään muuta osaa puistosta. Nyt alkoi jo puistoon tulla koululais- ja tarharyhmiä ja paljon muitakin ihmisiä, niin että kulku joillakin kujilla oli jo tukalaa. Ensimmäisenä vastaamme tulivat kengurut ja strutsit. Monia muita eläimiä olimmekin nähneet jo Shanghain eläintarhassa; kuten virtahepoja, norsuja, erilaisia apinoita, papukaijoja, leijonia, tiikereitä ym. Nyt näimme ne vähän erilaisissa ympäristöissä ja mielestäni ne täällä olivat paremmin nähtävillä kuin siellä toisessa eläintarhassa.

548942.jpg

Strutseja katsellessa tulee aina mieleen Pian vaihto-oppilasvuosi USA:ssa. Siellä isäntäperhe kasvatti näitä isoja lintuja.

Tärkeimmät kohteemme täällä olivat tietenkin valkoinen tiikeri-harvinaisuus ja panda, jota emme toisessa eläintarhassa olleet onnistuneet näkemään.

548911.jpg

Tiikerien mustat juovat tällä albiino-tiikerillä näyttää olevan.

Valkoinen tiikeri on albiino bengalilaisesta tiikeristä, joka elelee yksinään viidakoissa. Sen elinikä on n. 20v ja sen raskaus kestää 100-106 päivää, jonka jälkeen se synnyttää 2-4 pentua. Pennut ovat sukukypsiä 3-4 vuoden iässä.

Tähän väliin on aivan pakko kertoa, kun kiinalaisessa tv-ohjelmassa soitetaan suomalaista musiikkia hanurilla pianon säestyksellä; Säkkijärvenpolkkaa, erilaisia valsseja ym. Tuli aivan kotoinen olo.

548917.jpg

Pandalla näytti olevan päivälevon aika.

Nyt takaisin villieläinten pariin. Isosta pandasta taas kerrotaan, että se elää bambuja kasvavilla vuorilla 2000-3000 metrin korkeudessa. Se elää vaeltajan elämää ja syö bambun versoja, on hyvä uimaan ja kiipeilemään. Se synnyttää 1-2 pentua 3-5 raskauskuukauden jälkeen ja pennut tulevat sukukypsään ikään 5-7 vuotiaina. Isopanda elää 30 vuotiaaksi.

Näimme vielä eläinten lastentarhan ja baby-puiston, jossa aivan pienet eläinlapset kasvoivat. Pienimmät lapsista alkoivat jo väsyä, olihan kello jo kaksi. Olimme syöneet välillä eväitä puiston penkeillä, mutta varsinaista ruokaa aioimme mennä syömään teknologia puiston ostoskeskukseen. Päädyimmekin Papa Jonesiin pitsalla herkuttelemaan, ennen kuin suuntasimme kotiin. Kello olikin jo neljä, kun saavuin sisälle. Päivä oli taas hurahtanut ja teki mieleni keitellä päiväkahvit.