Jännityksellä odotan yrittäjänaisia saapuvaksi tänne. Parahiksi sain tämän flunssankin. Onneksi pahin olotila hellittää. Harmi vain, että siitä on taas jäämässä aikamoinen köhä. Kyllä täällä on hengitystiet kovilla. Suomessa en juuri koskaan saanut yskää. Kunnon nuha kerran vuodessa on pitänyt sairastaa, mutta ei siitä koskaan yskää jäänyt. Moni täällä joutuu käyttämään astmapiippuakin jatkuvasti, vaikka Suomessa selviää melkeinpä ilman.

Väsyttääkin niin vietävästi, kun yöt ovat menneet huonoilla katkonaisilla unilla. No tästä ei voi mennä kuin parempaan suuntaan. Mielenkiintoinen reissu on minullakin edessä. Minäkin olen samalla matkalla mukana. Hyppään kyytiin täältä meiltä.

513513.jpg

Tuokiokuvia kadulta.

Naiset saapuvat siis sunnuntaiaamun lennolla. Menen kentälle heitä vastaan. Tulemme bussilla 18 yrittäjänaista ja heidän ystäväänsä ja kiinankielinen opas Mr. Fu Jia Shun suoraan tänne meille. Aikaisemmin tämä asunto on tuntunut ihan isolta, mutta nyt kun ajattelen, että tänne pitäisi mahtua 21 henkilöä, niin eipä ole liikoja neliöitä. Tulee mieleen, että voi kun olisi sellainen iso omakotitalo. Mutta kyllä sopu sijaa antaa ja olemmehan suurin osa hyvin tuttuja keskenämme. Onnikin tuntee tai on nähnyt ainakin suuren osan näistä aktiivisista naisista. Pakko neuvoa naisia jättämään suurimmat matkatavarat bussiin, jotta emme niillä täytä tätä huushollia.

Nautimme täällä meillä jotain virvokkeita; kahvia, teetä, mehua ja hedelmiä. Katselemme ympäristöä ehkä käymme aina Carrefourissa asti ja palaamme Klubitalollemme lounaalle. Lounas on pakko tarjota siellä, kun tilat eivät täällä kotona riitä eikä astiatkaan.

514376.jpg

Näkymä Bundilta pudongin puolelle.

Lounaan jälkeen hyppäämme bussiin ja suuntaamme matkan kohti Suzhouta. Asetumme Garden View hotelliin ja nautimme vielä illallisen paikallisessa ravintolassa. Suzhoussa on aikaa silkkiostoksille, jalkahieronnalle, laivaristeilylle Grand Canal´illa ja muillekin ostoksille. Tietysti tutustumme siellä myös yhteen kiinalaisista puistoista, Humble Admistrator ja teemme Suzoun kiertoajelun.

Tiistaiaamuna lähdemme kohti Hanzhouta. Matkalla poikkeamme Wanglin vesikaupunkiin. Siellä ilmeisesti syömme myös lounaan. Matka jatkuu siitä kohti Hangzhouta, jossa asetumme yöksi Holiday Inn Hotelliin keskelle kaupunkia. Tämä kaupunki onkin minulle aivan vieras. Joten uutta kokemista tulee varmaan. Vierailemme teeviljelmillä, Huqingyu Rharmacy´llä ja ajelemme veneellä West Lake järvellä, joka on kuulemma Hangzhoun ylpeys. Järvet ja vedet ovat täällä suosittuja nähtävyyspaikkoja. Meille tuhansiin järviin tottuneille ne eivät ole niin erikoisia. Maisevat ovat kyllä kauniit. Marco Polo on aikoinaan nimennyt Hangzhoun maailman kauneimmaksi kaupungiksi. Kohta se nähdään pitääkö paikkansa.

Seuraava päivänä tutustumme Lingyin temppeliin ja toivottavasti näemme ympäristössä olevat valtavat patsaat, jotka on louhittu kalliohin. Köysirata-ajelukin olisi huima suorittaa. 6 Harmonian Bagoda kuuluu myös pakolliseen ohjelmaamme. Toivottavasti täällä jää aikaa jonkin verran myös shoppailuun, onhan kaupunki kuuluisa myös silkistään, joka on halvempaa kuin Shanghaissa. Hotellimme on lähellä Wulin Square´a ja Yan´an Roudin ostoskeskuksia.

Ohjelmaan kuuluvat lounaat ja illalliset vievät oman aikansa, mutta onneksi kaupat ovat sielläkin auki myöhään illalla.

Keskiviikkona palaammekin illalliselle Shanghaihin ja asetumme Shanghain ja koko Kiinan kuuluisimmalle kävelykadulle Nanjing Roudille, Sofitel hotelliin. Minäkin asun hotellissa naisten kanssa. Meillä on hyvä sijainti poiketa omin neuvoin ostoksille aina ajan vähänkin salliessa.

513557.jpg

Sofitel hotelli on hyvä maamerkki NanjingLu:lla; se on korkea ja lasinen. Kuvassa siitä näkyy vain alaosa vasemmalla.

Seuraavana aamuna onkin vuorossa Shanghain kiertoajelu, johon saamme suomalaisen oppaan. Minna on luvannut sen vetää. Näin saamme opastuksesta paljon enemmän irti. Millään tavalla arvostelematta kiinalaista opasta, mutta onhan se eri asia saada tieto omalla äidinkielellä ja kuulla niistä asioista, jotka meitä suomalaisia kiinnostaa, eikä vain niistä joita kiinalaiset haluavat meille kertoa. Kiertoajelu on vielä auki, koska toivon, että Minna voi vähän vaikuttaa mihin se suuntautuu. Tornit; Jin Mao ja Pearl Tower tietenkin kuuluvat siihen. Ilmeisesti myös tv-tornin museo, ranskalaikorttelit ja Vanha kaupunki, Yu´An Garden. Ja Bundi tietysti sekä Jade Buddhan temppeli ja Ren Min Square.

Perjantaina on vapaapäivämme, mutta siihen päivään olen sopinut konsulin vastaanoton Shanghain pääkonsulaattiin. Joten vapaapäivämme alkaa sieltä. Joku porukoista menee iltapäivällä FinChi´iin Jykesin toimipisteeseen. Huomasin juuri, että sehän sijaitsee aivan tässä meidän lähellämme, lähellä uutta messukeskusta. Tälle päivälle on varmaankin paljon odotuksia. On matto-ostoksia, taidekujilla käyntiä, helmiä, koruja, silmälaseja ehkä kangasmarkkinoilla käynti ym. ym.

Lauantaina onkin taas virallista ohjelmaa. Tutustumme Shanghailaiseen elämänmenoon kiinalaisessa perheessä. Tehdään ostoksia, ruokaa mm. kevätrullia, tutustutaan lastentarhaan jne. Illalla on akrobaatti shou ja illallinen.

514408.jpg

Jade buddhan tempeli kadulta katsottuna.

Sunnuntai on toinen todellinen vapaapäivämme. Silloin on koko päivä aikaa tutustua vielä kaupungin moninaisiin kohteisiin, tehdä viimeiset ostokset ja valmistautua seuraavan aamun paluulennolle.

Saatan vieraat Maglev luotijuna-asemalle maanantaiaamuna, josta he aloittavat matkansa lentokentälle ja minä palaan laukkuineni kotiin.

Tuntuu kuin jo olisin elänyt tuon matkan kertaalleen. Todellisuudessa koen sen parin päivän kuluttua ja muistelmissani vielä monta kertaa jälkeenpäin.

Tervetuloa naiset! Shanghai ja Kiina odottavat teitä.