Juuri palattuani viikon turneelta yrittäjänaisten kanssa, oli edessä päivän reissu Shanghain suomalaisten naisten kanssa Hainingin nahkakaupunkiin. Aamulla aikaisin heti klo 7 jälkeen lähdimme täältä meidän alueelta matkaan kohti Pudongin "pysäkkiä, josta tilausajo meidät poimi kyytiinsä. Matka jatkui kohti Puxi´in puolta, josta suurin osa naisista nousi kyytiin.

541393.jpg

Kuvaan ei mahtunut kuin vähän keskiosaa koko kompleksista.

Olin saanut paikan linja-auton etupäästä ja seurailin mihin päin matkamme suuntautui. Ja kas kummaa, ajoimme juuri samaa valtatietä kohti Hangzhouta, jota juuri viime viikolla ajoimme yrittäjänaisten kanssa Shanghaihin päin.

Ajoimme suunnilleen 1,5 h ennen kuin erkanimme Hainingin kaupunkiin ja silloin olimme jo lähempänä Hangzhouta kuin Shanghaita.

541397.jpg

Olimme perilla vasta puoli 12.

Paikka oli uusi – valtava- ja kun sanon valtava se todellakin oli suuri, ostoskeskus. Kolmessa kerroksessa nahkatavaraa ja vain nahkatavaraa ja turkiksia. Ylin kerros oli pyhitetty ravintoloille. Alimmassa kerroksessa näytti olevan laukkuja ja kenkiä. Toisessa kerroksessa olivat nahkavaatteet; naisten sekä miesten takit, housut, hameet, liivit turkit ym. Kolmas kerros oli ns. Business-kerros eli samaa tavaraa, ehkä kalliimpaa ja hienompaa.

541394.jpg

Käytävät olivat todella pitkiä ja tyhjiä. Ostaminen helppoa - ei tuputusta.

Pelkästään yleiskuvan saaminen koko keskuksesta vei aikaa. Käytävät olivat pitkiä ja autioita. Oma bussillisemme 34 naista, pari miestä joukossa "häipyi kuin pieru Saharaan" siihen valtavaan kompleksiin. Muutama kiinalainen näytti liikkuvan käytävillä, mutta mitään tekemistä ei myyjillä näyttänyt olevan kuin korttien peluu ja nukkuminen. Ihmettelin vain, että kuinkahan kauan tällainen kannattaa.

Nahkatakeissa oli hieman sellaista kiinalaista vaikutusta, mutta hyviä ostoksia naiset kuitenkin tekivät. Joukosta löytyi etsimällä hieman yksinkertaisempia mallejakin ja hinnat näyttivät olevan nahjakku/takkilla 400 –800 Rmb. Miesten nahkatakin vaikuttivat hieman yksinkertaisimmilta eli Suomen oloihin sopivimmilta. Niissä näytti olevan tarjouksia jopa 280 Rmb.

541399.jpg

Laukkuvalikoimissa löytyi jos jonkin laista.

Minulle kävi kuten yleensä aina täällä, etten saanut ostettua mitään, koska koot olivat niin pieniä. Kenkäpareissa oli sama juttu. Tuli vain mieleeni siellä ne valkoiset nahkasaappaat, joita Virpi ei keskustasta löytänyt. Täältä nekin olisi saanut. Laukun ostoon jäi niin vähän aikaa, että en siinä ajassa enää, mikä jäi alimman kerroksen tutkimiseen, ehtinyt sitä katsella. Toisaalta mitään tarvetta ei ollut. Ainoa ostokseni sillä reissulla oli siis kupillinen kahvia 10 Rmb. Uskomatonta, mutta totta.

Bussiin tulleessa pussia ja nyssäkkää näytti naisilla olevan ihan riittämiin, joten reissu oli tarpeellinen. Vasta illansuussa olin kotona ja nälkä jo hieman kurni vatsaa, kun olimme pelkkien pienten eväitten kanssa reissussa.

541400.jpg

Hainingin symboli, hevospatsas suuressa liikenneympyrässä.

Tulipahan taas nähtyä, ettei meikäläisen kannata niin kauaksi enää mennä, kun en sieltä mitään oikeasti voi ostaa. Laukkuja ja rahakukkaroita saan lähempääkin. Illalla yhdeksän maissa Onnikin kotiutui Pekingistä.

Nyt odottelen taas Shanghain rautateiden kuriiria, jonka pitäisi tuoda junalippumme HongKong´iin. Hinnat on ilmoittetu vain USA:n dollareina, joten niitä sain vaihdettua illalla Irjalta. Katsotaan nyt, maksetaanko ne dollareina vai rempuloina. Toivottavasti tulee kuitenkin ajallaan, koska olen sopinut lounastapaamisen naisten kanssa.