Sanotaan, että jos tahdot nähdä 50 vuotta vanhaa kulttuuria, niin matkusta Shanghaihin. Jos tahdot nähdä 500 vuotta vanhaa, niin matkusta Pekingiin, mutta jos haluat nähdä 5000 vuotta vanhaa kulttuuria, niin matkusta Xian´iin. Ja totta se on. Kaupunkikuva on heti jo aivan toisenlainen, matalampaa ja vanhoja rakennuksia huomattavasti enemmän kuin Shanghaissa. Historia aivan huokuu kaikessa ja kaikkialla. Ilma on vielä huonompaa kuin täällä Shanghaissa, vaikka enää ei roskia poltetakaan ympäri kaupungin katuja. Pölyä on kaikkialla ja Gobin autiomaasta tuleva keltainen hiekkapöly peittää silloin tällöin koko kaupungin.

Pyöräilijät ovat tässä vajaassa 20 vuodessa vaihtuneet autoihin. Moottoriteitä on rakennettu ja mainosvalot ovat tulleet kaupunkiin. Silloin aikanaan, jos jossain oli 10 Watin lamppu, niin hyvä. Sähköstä oli pulaa, niin että sitä jaetiin tehtaille vuoropäivinä. Nyt on toisin. Kaikki rakennukset ja kaupunkia ympäröivä muuri sekä Bell Tower on neonvaloin koristeltu.

442441.jpg

Bell Tower iltavalaistuksessa.

Saavuimme jo pimeän laskeuduttua perjantaina Xian´in uuden uutukaiselle lentokentälle ja sieltä Bell Tower hotelliin.

Huoneemme ikkunat avautuivat aivan kellotorniin päin. Iltapalan jälkeen nukkumaan ja valmistautumaan aamun haasteisiin.

Seuraavana aamuna meidät kuljetettiin bussilla Metso-Xian tehtaalle, jossa meille esiteltiin tehdasta ja söimme tehtaan vierasruokalassa maittavan lounaan. Lounaan jälkeen oli vuorossa Kaupungin muuri, joka on 13,5 km pitkä, 12 m korkea ja ylhäältä n. 10-12 m leveä. Muurin läpi johtaa kaupunkiin 4 porttia; eteläinen, läntinen, pohjoinen ja itäinen portti, jotka kaikki ovat väyliä vanhaan kaupunkiin. Muurilta eteläisen portin kohdalta saimme ihailla näkymiä sekä muurin sisä- että ulkopuoliseen kaupunkiin. Tämän jälkeen oli tutustuminen Xaanxi museoon ja vielä sen jälkeen Muslimikujalle, jonka muistan sieltä lähes 20 vuoden takaa, kun kaupungissa asuimme. Nykyäänkin siellä voi tehdä edullisia ostoksi. Kuja on kovasti siistiytynyt entisistä ajoista; kadut päällystetty ja kojut siistiytyneet kunnon liikehuoneistoiksi. Harmi, kun kaikilta meillä loppui kamerasta akku juuri ennen muslimikujaa, mutta tehtaalta tuli sentään paljon kuvia.

442492.jpg

Tämä monumentti muistuttaa siitä, miten lukuisat kamelikaravaanit aikoinaan vaeltivat silkkitietä pitkin. Kuva on napattu liikkuvan bussin ikkunasta.

Muslimikujalta olikin kiire valmistautua illalliselle, joka tarjoiltiin meille kaupungin ulkopuolella olevassa sisäpuutarhassa. Samantyylisessä kuin meillä on Viherlandia, mutta paikka vain oli 10-100 kertaa suurempi. Onneksi meidän ei itse tarvinnut valita ruokaamme niistä kala-, äyriäis-, kilpikonna-altaista, vaan isäntämme olivat tehneet sen jo etukäteen puolestamme. Shanghaista ja Jianding´stä meitä oli yhteensä 19 henkilöä ja Xianín tehtailta puolisoineen melkein sama määrä, joten illallisella meitä oli iso joukko.

Yhä uusia ja uusia ruokalajeja kannettiin pöytään, laseja kilisteltiin ja lahjoja saatiin. Illan päätteeksi linja-automme vei meidät vielä katsomaan vesi- ja musiikkiesitystä, joka olikin todella mahtava näky värivaloineen kaikkineen. Xianissa on kuulemma Aasian isoimmat "vesiurut" ja helppo oli uskoa.

442448.jpg

Vähän nostalgiaa. Tässä samaisessa paikassa meidät on kuvattu  aikaisemmin vuonna 1989.

Takaisin hotelliin ja iltadrinkkien jälkeen nukkumaan. Aamulla olisi lähtö terrakottahaudoille jo 7:30. Onneksi olimme ajoissa matkassa, ennen kuin paikka täyttyi paikallisista ja ulkomaisista turisteista. Vajaat kaksi kuukautta sitten oli avattu valtavat rakennelmat ja puistikko hautahallien eteen, niin että parkkialueelta sai kävellä kotvasen matkaa päästäksemme varsinaiseen kohteeseen. Ensimmäinen halli muistui heti mieliimme, mutta ympäristö oli täysin muuttunut. Rakennuksia oli tullut lisää kymmeniä ja kaivauksiakin oli tehty lisää.. Samoin panoraama-esitys hautojen löytymisestä oli uutta.

442447.jpg

Näiden sotilaiden oli määrä suojella QinShihuang´ia, ensimmäistä Kiinan keisaria hänen kuolemansa jälkeen. Tämä keisari nousi valtaistuimelle jo 13 vuotiaana ja yhdisti Kiinan seitsemän kuningaskuntaa yhdeksi keisarikunnaksi, uudisti rahat, mitat ja kirjoitusmerkit, yhdisti Kiinan muurin yhdeksi kokonaisuudeksi ja rakennutti tämän valtavan mausoleumin ja tappoi kaikki rakentajat haudan mukana salaisuuden säilyttämiseksi. Kaikki kammioissa sisällä työskentelevät tulivat elävältä haudatuikai. näiden hautojen restaurointityö jatkuu vielä 50-70 vuotta.

Ostin haudoista hyvän cd-levyn ja kirjan, johon sain sen maaviljelijän (???) allekirjoituksen, joka haudat oli pelloiltaan löytänyt. Häntä vaan ei saanut kuvata, vaikka muutoin kaikkialla siellä oli kuvaaminen sallittu. Terrakottasotilaat on nimetty maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. En nyt oikein muista, mitä ne seitsemän muuta olivatkaan. Täytynee tarkistaa internetistä.

442443.jpg

Puisto on täynnä vanhoja kiinalaisia rakennuksia, siltoja  ja vesialtaita.

Lounaan nautimme kuumien lähteiden alueella, koska sen jälkeen tarkoituksemme oli vielä mennä siellä olevaan Huaqingchi puistoon. Tässäkin puistossa olimme aikaisemmin vierailleet ja siellä muistan nähneeni luonnossa ensimmäisen kerran naisella "sidotut jalat". Koska puisto on Lishan vuoren rinteeseen rakennettu ja on korkeimmilla paikoilla oleviin rakennuksiin tervejalkaisillakin kiipeämistä, saati sitten pienillä sidotuilla jaloilla. Puistossa on aitoja kuumia lähteitä, joissa vesi pulppuaa maan uumenista 47 asteen lämpöisenä ympäri vuoden. Tätäkin paikka on kovasti korjailtu ja kunnostettu ja näköjään rakennustöitä oli nytkin käynnissä. Koko kylpylä Resortista on varmaankin tulossa oikein turistipyydys, ainakin kiinalaisille. Riippuu siitä, miten sen rakentavat, tulevatko sinne myös länsimaalaiset. Onnia tuntui asia vähän epäilyttävän.

Täältä puistosta olikin meillä jo kiire kentälle ja paluulennolle, joka lähtikin tunnin myöhässä, mutta lensi sitten noin tunnin nopeammin. Miksi, en tiedä. Ilta oli pimentynyt Shanghaissa, kun Cao ajoi meidät turvallisesti kotiin. Tosi hienoa oli olla mukana vaihteeksi tällaisella täysin järjestetyllä matkalla, jossa kaikki tuodaan valmiiksi eteen, ei tarvitse kuin seurata mukana. Kiitoksen Xian´in tehtaalle, joka meidät sinne kutsui ja kustansi. Xian´ilaiset tulevat vastavierailulle Shanghaihin kuukauden kuluttua.

Sunnuntaiaamuna otimme vähän takaisin aikaisia ylösnousuja, ennen kuin lähdimme pienelle aamu kävelylle. Iltapäivällä meillä olikin Mikaelan 7-vuotis synttärit naapurissa.

Huomenna odottaa uudet haasteet, aamupäivällä sisustuskurssin 5. osa ja sen jälkeen ensimmäiset kiinankielen tunnit.

Tuntien jälkeen odotan taas internetasentajaa - kuinkahan monennen kerran Viimeksi hän tuli taas laitteen kanssa joka ei yllätys, yllätys toiminutkaan.