Menoja on taas ollut niin paljon, ettei tahdo ehtiä istumaan ja kirjoittamaan. Vaikka joka aamu nousen jo kuudelta, niin päivä vaan käy lyhyeksi.

Mitähän tapahtuisi, jos joutuisi vielä itse hoitamaan huushollia. Mahtaa olla hirveä shokki Suomeen palatessa, kun nyt on jo niin tottunut tähän, että joku siivoaa, pyykkää, silittää, ja pitää muutoinkin huushollin moitteettomassa kunnossa. Nyt on kuitenkin tämä aika ja aion nauttia tästä mahdollisuudesta. Samoin kuin mahdollisuudesta mennä ja tulla, katsella ympärille ja osallistua kaikenlaiseen mukavaan.

465075.jpg

Kiinalaistytöt valmistavat teetä maisteltavaksemme.

Meistä expatriooteista pidetäänkin täällä hyvää huolta. Asunnonvälitystoimisto, jota Onnin työnantaja täällä käyttää järjestää silloin tällöin kaikenlaista kiinalaiseen kulttuuriin liittyvää. Kaikkeen en ole päässyt mukaan, mutta eilen oli sitten vuorossa kiinalainen teeseremonia, johon liittyi myöskin lounas. Seremonia pidettiin isossa Tee-Housessa., mahtavan hienossa ympäristössä. Harmi että siellä oli niin hämärää, että kuvani eivät oikein onnistuneet. Maistelimme Jasmin, Wulong, Puer ja Green teetä. Teet valmistetaan vähän eri tavalla. Wulong teessä teelehdet huuhdellaan kolmeen kertaan, kupit ja teekannu lämmitetään kiehuvalla vedellä sekä sisä- että ulkopuolelta. Vasta kolmas tee varsinaisesti juodaan. Wulon teetä suositellaan täällä juotavaksi ennen uudenvuoden juhlia. Se on nimittäin hyvää maksalle, puhdistaa kehoa ja on erinomaista laihduttamiseen. Täytyy vissiin kokeilla, kun kaikki muut konstit onkin jo kokeiltu. Maultaan se on ihan hyvää. Saimme maistaa sitä myös Xian´ssa Tee Housessa. Ja jo silloin ihastuin siihen.

Maistelimme myös hedelmä teetä , joka oli väriltään aivan meidän mustaviinimarjamehun väristä. Sekin maistui hyvältä ja voi nauttia aivan ilman sokeria tai hunajaa.

465070.jpg

Tavallisen kiinalaisen tee-juoma näyttää juuri tällaiselta.

Usein olen miettinyt, että mitä ihmeen teetä itse nuo kiinalaiset ryystävät koko päivän. Se on vihreää teetä. Siina teenlehdet ovat koko ajan siellä juoman joukossa. Koko päivän he lisäävät vain kuumaa vettä päälle. Usein he juovat sitä myöskin kylmänä. Itse en siitä nyt maistettuani erikoisemmin tykännyt. Varmaan senkin vuoksi, kun ne ruohot tunkivat suuhun koko ajan.

Tämä oli Tee-House, joka myöskin tarjosi ruokaa. Saimme itse kerätä tarjottimelle ainakin 50 eri sortin joukosta sitä mikä tuntui maistuvan. Kaikkea emme suinkaan pystyneet emmekä edes olisi uskaltaneet maistaa. Saatiin siis samalla lounas ja kun aikaa jäi niin suuntasimme vielä kuskin kanssa Ikea´aan muutamia pieniä tarve-esineitä hankkimaan.

465088.jpg

Kiinalaisille tämä hääkaapin ovi tarjoaa valtavasti arvokasta symboliikkaa ja tietysti se on väriltään punainen.

Aamu alkoikin tänään sitten kahdella kiinantunnilla. Sen jälkeen lounas omassa Klubi House´ssa ja kiireen vilkkaa Community Center´iin kuulemaan esitystä kiinalaisen taiteen symboliikasta. Vähän meni esitys ohi hilseen, oli niin syvällistä tietoa. Vähempikin ja yksinkertaisempi esitys olisi meikäläiselle riittänyt. Sellainen kuva kuitenkin jäi, että melkein kaikki hahmot, eläimet ja kasvit tai mitä ikänä maljakoissa, lautasissa, tauluissa, jade- ja puuveistoksissa esiintyykään aina toivottavat onnea, menestystä, vaurautta, pitkää ikää ym. hyviä asioita. Tuntuu olevan hyvin tärkeää, että nämä symbolit esiintyvät myöskin lahjoissa, joita toisille annetaan. Kelloahan ei kuitenkaan saa kiinalaiselle antaa, koska se toivottaa kuolemaa saapuvaksi. Punaista väriä ei myöskään saa käyttää kutsuissa ym. kirjeissä, koska sillä on huono kaiku. Aikoinaan kuolemaan tuomitut kirjoittivat viimeisen viestinsä omalla verellään. Punaisella värillä tehdään myös virheiden korjaukset. Käytetään siis mustaa väriä. Muutoinkin turvallisin väri lahjassa on punainen ja kulta, ei esimerkiksi sininen tai valkoinen.

465108.jpg

Milloinkahan ja missä oppisin tämän kiinalaisen kompassin symbolit?

Ayin kanssa on ollut ongelmia, minulla vähemmän kuin toisessa perheessä, joka häntä myös käyttää. Harmi. Työnsä hän tekee erinomaisesti, mutta… Kun saisi pitämään lupaukset. Katsotaan miten käy. Olen jo kaksi kertaa keskustellut hänen kanssaan asiasta. Hänellä tuntuu nyt olevan jotain omia paineita.