Ei muuten olekaan ihan helppo löytää niitä maailman ihmeitä. Kukahan ne on virallisesti valinnut, kun netissä eksyn sivuille, jossa niistä äänestetään. Antiikin 7 ihmettä ovat jokseenkin selvillä, mutta mitä ne nykyaikana olisivatkaan..

Antiikinajan ihmeistä tuntuu olevan nykypäivänä enää jäljellä Gizan pyramidit, jotka on rakennettu 3000-2400 e.a.a.  Muut antiikin ajan ihmeet ovat kokonaan tuhoutuneet. Nehän ovat: Bbylonian riippuvat puutarhat, Artemiin temppeli, Efesoksessa, sielluille pyhitetty, ei jumalille. Lisäksi Zeuksen mahtava patsas Olympiassa, Halikarnoksen mausoleumi, Rhodoksen Kolossi ja Pharoksen majakka Aleksandriassa. Mahtoivat olla sen aikaisia suuryrityksiä kaikki, kun on ihmeiksi valittu.

447318.jpg

Tämä suihkulähde Metson Xian´in tehtaan pihassa ei ole vain koriste, vaan se oikeasti jäähdyttää valimon käyttöveden.

Nykymaailman ihmeiksi olen nähnyt esitettävän kohteita, jotka omasta mielestäni sitä selvästi ovatkin. Joistakin on ilmeisesti poikkeavia mielipiteitä. Intian Thai Mahal, Gizan pyramidi, Kiiinan muuri ovat ehkä ne selkeimmät. Mutta sitten Rooman Colosseum, Stonehenge, Mekka, Machu Picchu Meksikossa, Pääsiäissaarten ukkopatsaat ja nykyinen Terakotta-armeija kilpailevat jo pääsystä maailman kahdeksan ihmeen joukkoon. Pitänee etsiä lisää tietoa, että pääsen selvyyteen.

Huomaan, että itse olen nähnyt näistä vain nuo täällä Kiinassa olevat sekä sen lisäksi Rooman Colosseumin. Vielä on meillä maailmassa nähtävää. Tulee vain mieleen, että riittääkö tämä elämä, jos muita elämiä ei tulekaan?

Pienempiä ihmeitä ja kummallisuuksia täällä Kiinassa tapaa päivittäin. Tänään taas kotiin tullssa huomasin, että revin vanhasta tottumuksesta ovia ulospäin aukeavaksi, kun Suomessa aina niin päin aukeavat. Täällä asunnon ulko-ovikin aukeaa sisään päin, samoin kaikki huoneiden ja vessojen ovet.

Pekingin olympialaisten järjestelykomitea on nyt huomannut, etteivät kiinalaiset hotellit tarjoa Raamattua vieraiden luettavaksi, kuten muualla maailmassa ja varsinkin länsimaissa. Katollinen kirkko on luvannut antaa apujaan ja nyt keräävät ihmisiltä lainaksi (rahaa säästääkseen) hotellihuoneisiin raamatut, jotka palautetaan kisojen jälkeen omistajilleen takaisin. Että sillai. Raamattu on siis saatavilla kuitenkin sitä haluaville.

447326.jpg

Tämä nainen makasi kerjäten katukäytävällä Xian´ssa aivan hotellimme edessä ja ilma oli kymä.

Adoptiotoiminta on täällä saanut uuden vaiheen. Nyt voi adoptoida puun itselleen. Shanghaissa on monia puistoja, joissa adoptoitavia puita on tarjolla. Onni kummasteli, että täytyyköhän "adoptiovanhempien" ostaa uusi puu tilalle , jos vanha sattuu kuolemaan. Tiedä häntä. Rahankeruusysteeminä se ainakin tuntuu toimivan. Täällä Kiinassa vietetään tiettyä puunistutuspäivää, jolloin esimerkiksi autiomaan reunamilla istutetaan joukolla puita autioitumisen estämiseksi ja autiomaan leviämisen estämiseksi sisämaahan. Tuntuu hurjan näköiseltä, kun istuttavat puita pelkkään hiekkaan. Kannattakohan se puuha. En tiedä. Hiekkamyrskyt ovat kyllä totisinta totta ihan Pekingiä myöten, saati sitten sisämaan kaupungeissa kuten Xian´issa.

Ensimmäinen kiinantunti on takanapäin. Olin laskenut, että hallitsen 100-150 kiinansanaa jo ennestään autonkuljettajilta ja muilta kavereilta opittuja tärkeitä sanoja. Nyt tuli joku 10-20 uutta lisää ja niidenkös mieleen painaminen onkin työn ja tuskan takana. Melkein kaksi päivää on tässä niitä yritetty päntätä. Jotenkin anteeksi-sanakin tuntuu tärkeältä. En ole sitä aikaisemmin oppinut, koska kiinalaiset eivät sitä käytä töniessään kaupassa. Kauppareissulla tänään olisi ollut jo joillekin sanoille käyttöä, mutta eipäs vain tullut niin äkkiä siinä tilanteessa mieleen. Oisi vaatinut  vielä sellaisen keskittyneen muisteluhetken. Ei auta, että muista jotenkin sinne päin, kun täytyisi vielä muistaa meneekö se ääntäminen nyt alhaalta ylös, ylhäältä alas, ylhäältä alakautta takaisin ylös vai onko tasaisen korkea. Nämä äänteet jotenkin selvittävät sitäkin, kun kiinalaiset puhuvat niin hirveän lujaa. Eivät kai muuten saa selvää niistä ääntämistavoista. Opettajakin komensi koko ajan: kovempaa, kovempaa. Niin, että älkää ihmetelkö, jos täältä tullessa olemme muuttuneet tavallista kovaäänisimmiksi. Mukava on kuitenkin oppia nyt verbejäkin, niin kuin haluta "yao" ja varsinkin en halua "bu yao" lausutaan buu jao. Se on erittäin käyttökelpoinen tuolla feikkimarkkinoilla tyrkyttäjille. Kiinan kielioppi on erittäin yksinkertainen ja helppo. Muuta helppoa siinä kielessä ei sitten olekaan. Minä en aio opetella niitä kiinalaisia merkkejä ollenkaan. Hyvä kun tietää, mikä on naistenvessan merkki erotuksena miesten vessasta ja exit merkki. Niillä pärjää jo pitkälle.