Shanghaissa arvioidaan olevan 10 miljoonaa pyörää. Osa näistä on mopedeja ja moottoripyöriä, koska ne täällä tilastoidaan samaan luokkaan. Standardi pyörä maksaa tänä päivänä n. 300 Rmb (30e) kun se vuonna 1950-1960 maksoi 170 Rmb. Se oli silloin noin viisi kertaa tavallisen työläisen kuukausipalkka. Vaikka pyörän hinta onkin noussut kaksinkertaiseksi, on palkkataso noussut huomattavasti enemmän. Keskiansio tänä päivä on suunnilleen 2000 Rmb.

Työläiset täällä saavat myös sen 13. kuukauden palkan kiinalaisen uudenvuoden aikoihin. Yleensä työpaikkoja vaihdetaankin juuri tuolloin.

Pyöräilijöitä Shanghain asukkaista on noin 30% ja pyöräteitä on 70% kaupungin tieverkostosta.

460869.jpg

Tavallinen näky jo missä tahansa kaupungilla.

Nyt kaupungissa suunnitellaan Lontoon tapaan, että pyörätiet maalataan punaisella värillä. Täällä sekä tavalliset pyörät, että moottoroidut pyörät ajavat samoilla pyöräteillä ja se tekee pyöräilystä erittäin vaarallisen. Täällä Pudong´in puolella, jossa kadut ovat leveämmät kuin Puxi`in puolella, minäkin selviän hyvin pyöräni kanssa. Moottoripyörien suurin sallittu (miksi, en tiedä) moottoriteho on vain 250 cc. Kun mietin, että omassa Yamahassamme Suomessa on 750 cc, eikä sekään ole niin hirveän iso pyörä, niin aika pieniä ne täällä ovat. Ne onkin tarkoitettu vain kaupunkisurffailuun, eikä matka-ajoon ollenkaan.

Tänään uutisoitiin myös Suomen eduskuntavaalien tuloksista täällä. Matti Vanhanen pääsi lehtien palstoille lausunnollaan jossa hän vakuuttaa, että hän pystyy muodostamaan uuden hallituksen. Suomen uuden eduskunnan paikkajako esiteltiin ja hallitukseen mahdollisesti tulevat puolueet. Ei täällä siis ihan pimennossa tarvitse olla. Tosin itse olin vaalien tulokset jo saanut internetin kautta aiemmin.

460888.jpg

Bambutikkaathan ovat täällä "must-asia". Juuri kun olin päättänyt ostaa valkoiset, ostinkin tummat.

Tietsikkaani saan koko ajan tarjouksia erilaisista yliopistollisista tutkinnoista. Soittamalla vain tiettyyn numeroon, niin saan vaikka tohtorin paperit. Siinä houkutellaan ostamaan tutkintoja sillä perusteella, miten paljon parempaa palkkaa voit saada kun nimesi yhteydessä on tietyt kirjaimet. Nyt en yhtään ihmettele sitä, miten täällä ei voi ollenkaan luottaa ihmisten cv:hen. Onnillakin on ollut vaikeuksia uusien ihmisten palkkaamisessa, kun cv lupaa vaikka mitä, mutta todellisuudessa. insinööri ei osaa sanaakaan englantia eikä ymmärrä "työkuvista" mitään. Cv:ssä kuitenkin lukee: erinomainen englanninkielen taito ym. ym. Heillä onkin erityinen henkilö, joka etukäteen tarkistaa hakijoitten cv:n paikkansapitävyyden, ennen kuin ne tulevat Onnin haastateltavaksi.

Pistin tänään elämän risaiseksi ja tilasin kiinalaisen kaapin. Olin suunnitellut sitä jo kauan. Onni ei oikein ollut ajatuksen takana, kun hänen mielestään emme tarvitse kiinalaisia huonekaluja. Tilasin vain hyvin pienikokoisen kaapin, jotta se on hyvä sijoittaa Suomessa minne vain. Toivottavasti se edes onnistuu. Olemme olleet vuoden ilman päiväpeittoa makuuhuoneessamme. On ollut niin mukavaa, kun ei ole erikseen tarvinnut päiväpeitteitä asetella. Nyt kuitenkin sain idean päiväpeiton väristä ja suunnittelin sen itse. Eilen kävin kangasmarkkinoilla valitsemassa siihen kankaat ja jättämässä sen teetettäväksi. Jännittää, minkälainen siitä tulee. Ennen kaikkea jännittää sopiiko se noihin landlord´in sävyihin. Siitä tulee kaksipuolinen, iso 250 x 250 ja lupasin maksaa siitä 1300 Rmb.

Huomenna onkin sitten Tee--seremoniaan osallistumisen vuoro. Saapa nähdä onko erilainen kuin esim. Jade Puddhan temppelissä.