Suomen Eduskuntavaalit tuntuvat hieman kaukaisilta täältä käsin, mutta täytyy sitä kuitenkin käydä äänestämässä. Sitä paitsi tullaanhan sitä täältä joskus poiskin. Tämä on minulle ensimmäinen kerta, kun äänestän ulkomailla. Täällä Kiinassa on 5 eri kaupunkia ja äänestyspaikkamahdollisuutta: Pekingin Suomen suurlähetystö, Hong Kong, Kanton ja Shanghai, jossa pääkonsulaatit sekä vielä Suzhoussa eräs hotelli. Suzhoussa on paljon suomalaisia, joten sinne on haluttu järjestää paikanpäälle äänestysmahdollisuus. Minulla on tilaisuus mennä Shanghain pääkonsulaattiin. Etukäteen kyselin jo konsulilta, miten äänestys onnistuu, kun passi on juuri parhaillaan asumisluvan jatkamista varten muualla ja äänestyslippukaan ei vielä silloin ollut saapunut tänne. Passikopiolla ja suomalaisella ajokortilla voin kuulemma todistaa henkilöllisyyteni. Sitä paitsi ilmoitus äänioikeudesta saapui viikonloppuna. Joten kaikki pitäisi olla kunnossa.

433074.jpg

Tällä viikolla kesä on vaihtunut talvikeleihin ja eilenkin toppatakki oli tarpeen. Kuva antiikkitorilta.

Aamulla, kun pyöräilin tuohon läheiseen kirjakauppaan, niin tuntui, että hattukin olisi ollut poikaa. Löysin kuitenkin kirjakaupasta hyvän kirjan "Home Dekoration and Furnising: The New Look of Chinese Homes". Tosi hyviä kuvia nykypäivän kiinalaisesta, modernista sisustustyylistä. Hyviä vinkkejä kuinka kiinalaista ja aasialaista sisustusta voidaan soveltaa myöskin meidän länsimaalaisiin koteihimme.

433073.jpg

Iltapäivällä pääsin myös ensimmäistä kertaa käymään Shanghain kuuluisimmilla antiikkikujilla, joka on oikein merkitty Shanghain karttaankin Antiikkitorina.

Siellä sitä on vanhaa ja vanhan näköistä tavaraa, ainakin se on pölyistä ja likaista, jos vaikka minkä laista. Se on oikein keräilijöitten paratiisi. Itse, kun en enää juuri mitään keräile, päinvastoin yritän päästä eroon kaikesta, mitä aikaisemmin on kerääntynyt kotiin, niin ostotarpeita ei niinkään ollut. Mukava siellä oli katsella ja tutkia tavaroita. Sikälikin miellyttävämpi paikka kuin feikkimarkkinat, että siellä sai melko rauhassa katsella, ilman että joku koko ajan tyrkyttää jotain. Koska ilmakin oli aika viileä, tosin aurinkoinen silloin iltapäivällä, tungostakaan ei ollut ja katseleminen oli oikein miellyttävää.

433075.jpg

Tavaraa on pöydät notkollaan ja katukaupalla.

Pari ostosta sentään tarttui minullekin mukaan: kaunis syömäpuikkorasia ja ne bambutikkaat. Onni kysyi illalla. Oliko tarpeelliset? Myöntävän vastauksen merkiksi saatu nyökkäys riitti todistamaan, että ostokset olivat tuiki tarpeelliset. Olimme liikenteessä tila-autolla, mutta silti tikkaani sojottivat suoraan kuljettajan niskaan ja pelkäsin hänen saavan ne päällensä tiukassa jarrutuksessa.

Tullessa kävimme vielä tässä aivan meidän lähellämme sijaitsevassa kukkamarkkinatalossa. Siellä en myöskään vielä ollut käynyt. Talo on kahdessa kerroksessa täynnä niin silkki kuin eläviä kukkiakin, taidetta, huonekaluja, puutarhakalusteita ym.ym. Nyt löysin paikan, josta saa kaikki kukkatarvikkeet paljon halvemmalla kuin B&Q:sta, josta olen ne aikaisemmin ostanut. Täällä paikassa oli myös sama meininki, kukaan ei tyrkytä mitään ja saa aivan vapaasti katsella. Jotenkin tuntuu, että tuollaiset paikat saavat yhä enemmän ja enemmän arvostusta silmissäni. Sieltä voi myöskin löytää kotipihaan ihania suihkulähteitä. Nyt siellä oli esillä japanilaistyylisiä, feng shui puutarhoja. Varmaankin kevään edistyessä sinne tulee oikein puutarhaparatiiseja.

433068.jpg

Ostin muutaman orkidean oksan maljakkoon á 1 e/kpl ja pienen lasimaljan, jossa kukat sisällä makuuhuoneemme pöydälle yhteensä 4e.

Kukka-asetelmat ja kimput olivat aivan jotain uskomatonta. Tässä muutama esimerkki.

433071.jpg

433072.jpg

Taas olemme saaneet syödä reissumiestä ja HK:n sinistä lenkkiä ja suomalaista metvurstia ja kahvivarastokin sai täydennystä. Ihania tuliaisia kaikki suomalaiset arkiruoat. Lakat odottavat vielä pakkasessa, eikä puolukkahillokaan ole vielä loppu. Ihania nautintoja on siis vielä edessäpäin.

Tänään pitäisi tulla taas China Com`lta mies asentamaan sitä langatonta yhteyttä. Sitten voimme käyttää koneitamme joka puolella asunnossamme. Viikon olemme joutuneet taiteilemaan ja vuorottelemaan yhden johdon varassa.

Huomenna lähdemme Xian´iin eikä lentolippuja ole, puhumattakaan muusta aikataulusta tai ohjelmasta. Huomenna olisi myös Katalla naisten "joululounas", myöhäinen sellainen. Saapa nähdä ehdinkö mukaan? Toivottavasti sentään tunniksi pariksi. Täytyy yrittää pakata laukku tänään valmiiksi. Kun vain tietäisi mitä ohjelmaa siellä on, että sen mukaan vaatteet. Luultavasti siellä on ainakin kylmempää kuin täällä tai ainakin tällaista kuin juuri nyt Shanghaissa on alle +10 astetta.

Täytyy käydä nostamassa ainakin rahaa