244251.jpg

Tämä Zen ravintolan pääty on tyypillinen Shikumen tyylinen talonpääty

Eilen oli taas kaupunkipäivä. Jo yhdeksältä Minna tuli autokuskin kanssa hakemaan minua ja Irjaa. Ensin suuntasimme taloustavaramarkettiin. Paikka on myymälä, jossa on kaikenlaista keittiötarviketta neljässä kerroksessa ihan ammattikäyttöön, siis parempilaatuista tavaraa. Siellä on ihania astioita kotikäyttöönkin. Aivan tuli taas halu uusia Suomessakin kaikki astiat. Hyvä, että kaappitila täällä on sen verran rajallinen, ettei voi haalia kaikkea. Hyviä länsimaista tyyliä olevia astioita kyllä löytyisi vaikka liitettäväksi kotimaiseen Arctia-sarjaan. Kunnolliset aterimetkin sieltä olisivat löytyneet, kun olisi heti tänne tultua paikan löytänyt. Nyt täytyy vain pärjätä noilla Carrefourin tylppäpäisillä, kohloilla ja ruostuvilla haarukoilla ja veitsillä. Salaattiottimetkin sieltä olisivat löytyneet, ei olisi tarvinnut Suomesta niitäkään kuskata. Hyvä tietää jatkoa ajatellen.

Ihana aamiaissetti munakuppeineen, muutama tarjoiluvati ja salaattikulho sentään tulivat mukaan minullekin kotiin tuomiseksi.

Astiakaupasta päästyämme olikin jo lounasaika ja päätimme suunnata Xintiandiin syömään. Se on vanha ,1850-luvulta oleva Shikumen-tyylinen asuinalue, joka on kunnostettu 2002 nykyiseen asuunsa. Siellä on paljon ravintoloita, kahviloita ja niitä suomalaistenkin kaipaamia ulkoterasseja, joista käsin voi seurata ohi kulkevia ihmisvirtoja. Liikkeitä siellä myöskin on, mutta ei niitä tyrkyttäviä kauppiaita. Miellyttävä paikka kaiken kaikkiaan.

244258.jpg

Näkymä Xindiandin kävelykadulla

Menimme kiinalaiseen Zen-ravintolaan, sen toiseen kerrokseen. Se, kuten yleensä monet ravintolat ovat lounasaikaan tosi kansoitettuja, mutta pöytä meille kolmelle löytyi. Tilauksemme onnistui hyvin, kun jokainen tiesi jonkun hyvän kiinalaisen ruoan. Söimme kevät- ja syyskääryleitä, "sweet and sour" lihaa, jotain hyviä papuja, jotka tuotiin lämpimänä pöytään sekä munakoisoa suikaloituna tulisen kastikkeen kanssa. Tavallista riisiä lisukkeena. Kaikkia tilaamamme ruoat olivat hyviä. Harmi, kun ei taas oikein muista niitä ruokien nimiä kunnolla, jotta voisi toistekin tilata. Pitää vaan enemmän harjoitella kiinalaisen ruoan kanssa. Kyllä sieltä löytyy hyvää syötävää meillekin, jotka emme ole aikaisemmin niin kauheasti kiinalaista ruokaa harrastaneet.

244252.jpg

Katosvuoteessa on silkkilakana ja silkillä päällystetyt peitot ja tyynyt

Lounaan jälkeen poikkesimme sillä alueella olevaan Shikumen museoon. Museo kertoo alueen historiaa yhden talon ja perheen asunnon myötä. Shikumen, tarkoittaa "kivestä tehtyä porttia" ja erityisesti kuvaa juuri talojen julkisivua. Alue on aikanaan ollut ranskalaisten asuinalueena. Brittiläisethän asuivat Shanghaissa Nanjin Lu:n pohjoispuolella. Perheet asuivat tällä alueella hyvin läheisessä yhteydessä toisiinsa, kolmen sukupolven asunnoissa. Kapeat kujat erottivat talot toisistaan ja väliin jäi mukavia ahtaita sisäpihoja. Asunto, joka on museona, on selvästi hyvin ylhäisen ja hyvin toimeentulevan perheen koti. Siellä oli isoja vuoteita, peilikaappeja, ompelukone, gramofoni ja "sisävessa". Myöhemmin näihin asuntoihin on asutettu aina yksi perhe yhteen huoneeseen.

244253.jpg

Tuoli, jonkä sisään oli piilotettu pönttö, toimi sisävessana.

Ensimmäisenä asuntoon mentäessä kummasteli taas niitä n. 20 cm korkeita kynnyksiä. Ne ovat sitä varten korkeat, etteivät pahat henget pääse asuntoon. Lisäksi kynnykselle ei saanut astua, ettei se kulu ja tule kuopalle, josta taas pahat henget pääset tulemaan asuntoon. Naisten piti astua kynnyksen yli oikea jalka edellä ja miesten vasen jalka edellä. Minkähän takia, en tiedä.

244255.jpg

Keittiö on yksinkertainen, mutta varmaan tässäkin on loihdittu kiinalaiseen tapaan monet ruokalajit perheen illallispöytään.

Huoneita oli kolmessa kerroksessa. Toisissa oli länsimaisen tyyliset parivuoteet, toisissa kiinalaiset, verhoilla eristetyt katosvuoteet. Joku huoneista oli selvästikin lastenhuone. Tyypillisesti näissä taloissa oli myös yksi pohjoishuone, jota vuokrattiin ulkopuolisille. Se huone oli yleensä talvella kylmä ja kesällä kuuma. Kaikki kaapit, piirongit, peilipöydät, sängynpäädyt yms. olivat taitavasti ja hienosti koristellut. Hyvin siellä sai kuvan ylhäisöperheen elämästä jo silloin 1800 luvulla. Naiset elivät silloin kuten me suomalaiset nyt täällä: aamulla laitamme itsemme kuntoon, lähdemme shoppailemaan, käymme lounaalla kaupungilla, palaamme kotiin siksi, kun mies tulee töistä. Apulainen hoitaa siivouksen ja ruoanlaiton. Ihan sitä alkoi tuntea itsensä kuningattareksi. Ei se nyt ihan oikeasti täällä sellaista ole meidänkään elämässä.

Marjan autokuski taitaa jo odottaa minua. Menemme kangasmarkkinoille ja konsulaattiin.