Tänään on yllättäen 10 asetetta kylmempää kuin eilen. Eilen vielä parvekkeella hikoilin lukiessani Marjalta lainaksi saamaani dekkaria. Tänään täytyy etsiä jo pitkähihaista ja mietin miten tarkenen pyöräillä kauppaan. Ajattelin käydä täydentämässä hieman hedelmävatiamme ennen kuin tapaan muut naiset lounaalla. Samalla voi haistella vähän ilmaa. Eilinen päivä meni aivan kotona. Onnilla oli taas jokin iso työ tehtävänä aamuksi.

250017.jpg

Osa Carrefourin hedelmätarjonnasta. Mansikoitakin sai taas tänään.

Hedelmät ovatkin täällä melkeinpä ihanin asia mitä tiedän. Rakastan hedelmiä ja marjoja, mutta marjoja täällä ei ole. Suomalaiset tuovat mustikat ja puolukat tänne kotona käydessään. Kiinalaista alkuperää olevat hedelmät ovat halpoja. Nyt on tullut kauppoihin suuret greipin näköiset pomelot. Niissä on paksu kuori, mutta ovat maultaan makeita. Jopa Onnikin, jolle omenakin on usein liian kirpeä, voi syödä näitä sitrushedelmiä.

Kiinalaiset banaanit ovat myös maukkaampia kuin tuonti Dole-banaanit. Ne ovat usein ruppaisemman näköisiä, mutta maku on hyvä ja hinta halpa.

250009.jpg

Banaanit maksavat siis alle 20 centtiä/500g.

Meloneita täällä on vaikka minkälaisia. Niitä tarjotaan usein ravintoloissa aterian päätteeksi.

250007.jpg

Ananakset ovat tänään näköjään alle 40 centtiä/500g.

Yhteisen lounaan jälkeen suunnistamme lamppukauppaan. Jotenkin tuntuu heti hankalammalta, kun kenenkään auto ei tänään ole vapaana ja joudumme menemään taksilla.

Toivottavasti Minna on saanut minulle perjantaina Ikeassa käydessään puolukkahilloa. Ei se oikein "oma tekemää" hilloa vastaa, mutta menettelee paremman puutteessa.

Lamppukauppa ,johon tänään suunnistamme, on todella vaikeasti löydettävissä,  jos ei tiedä paikkaa tarkalleen. Kadulta päin ei mitenkään voi arvata, että erään talon sisäpihalla ja siellä takana olevan talon sivuovesta avautuu myymälä ja käsityöpaja. Sieltä voi ostaa jo valmiiksi tehtyjä sisustuslamppuja ym. tai teettää tilaustyönä itselleen sopivan mallin.

Itse en ole lamppua ostamassa, mutta voisin katsella sieltä jonkinlaista ruukkua tai koria sateenvarjotelineeksi eteiseen.

Olipa näky matkalla kauppaan. Kuvitelkaa sellainen Röllipeikon näköinen pienikokoinen ukkeli, jolla on jokin pusakka yläosassa ja alaosassa sellaiset gowboy-nahat reisien ulkosyrjällä. Sikäli kun minä vähänkään uskalsin häntä tutkailla  - takaapäin, hänellä ei ollut minkään näköistä vaatekertaa siellä nahkaläpysköiden alla; paljaat reidet ja pylly vain vilahti. Menin niin sekaisin näystä, että unohdin postiin mennessä lukita pyöräni. Onneksi ei kukaan sitä ollut tajunnut. Ajattelin ottaa vielä valokuvan tuosta näystä, mutta juuri silloin hän suuntasi kulkunsa jo minusta niin kauaksi, että en ehtinyt. Yleensä kiinalaiset pukeutuvat tosi asiallisesti, miehet mustiin pitkiin housuihin ja valkoiseen paitaan ja naiset sipsuttelevat korkokengissään melkein paikassa kuin paikassa. En oikein tiedä oliko ukkeli kiinalainen vai mikä, kun sen tukkakauhtanan ja partareuhkanan alta ei oikein saanut selvää. Enkä oikein kunnolla kehdannut tuijottaakaan.

250013.jpg

Nämä vastaleivotut muffinit maksavat 10 centtiä kpl.

Ei sitten mentykään lamppukauppaan. Ei pitäisi julkisesti lupailla mitään etukäteen, otsikkoonkin piti lisätä- ei vaineskaan. Lounaalla juttelimme niin pitkään, että aika kävi vähiin ja päätimme mennä yhdessä Carrefouriin. Joku tiesi hyvän pyykinpesuaineen, toinen hyvät koinkarkoitusnauhat vaatekomeroihin, joku kosteudenimijät vaatekaappeihin. Aamulla olin löytänyt lapsille tarkoitetut kielenopiskelikortit. Korteissa on kuva, sille englannin ja kiinankielinen sana. Ajattelin antaa kortit Jarkolle. Täytyy itsekin ensin vähän opiskella niistä. Vaihtelimme kokemuksiamme eri tuotteista ja mitä kukin ostaa ja käyttää. Kutsuimme Mian kuskin kaupan ovelle vastaan, kun kaikilla meillä oli raskaat kantamukset.

250015.jpg

Tässä aamulliset pienet ostokset, mutta pusseja riittää. Kassa pakkaa täällä tavarat kasseihin ja melkein  jokainen tavara laitetaan omaan muovikassiinsa.

Tulimme meille päiväkahville. Samalla tarkastimme astianpesukoneemme. Irjalle suunnitellaan kunnon isoa astianpesukonetta keittiöön, edellinen pieni sellainen on sijoitettu parvekkeelle. Arvaatte varmaan, että siinä perheessä tiskataan kuitenkin käsin. Kuka nyt kantaisi astioita parvekkeelle ja sieltä taas takaisin pesun jälkeen kaappiin.

Keskiviikkona kuitenkin suunnistamme (?) verhomarkkinoille, kun saamme Irjan tai meidän auton käyttöömme.

Muistattehan hyvät ystävät näitä sivuja lukiessanne, että nämä ovat vain minun henkilökohtaisia kokemuksiani ja näkemyksiäni Kiinasta. Jollakin muulla voi olla aivan toisenlaista. Eri paikkojen esittelyihinkin voi aina vähän varauksella suhtautua. Kirjoitan niin kuin itse olen asian ymmärtänyt. Joskus myöhemmin saatan ymmärtää ja kuulla asiasta aivan toisen puolen

Ihana makaroonilaatikon tuoksu tulee keittiöstä. On aika lopettaa.