Olemme olleet täällä vasta 7 kuukautta ja siitäkin ajasta kuukauden Suomessa. Jo muutamia viikkoja sitten huomasin ruokapöydässä, että maiskutamme, mussutamme ja olemme muutenkin äänekkäitä kuten kiinalaiset. Se tulee kuin itsestään ja onhan se kohtelias tapa täällä. Varsinkin Onni joka arkipäivisin syö kiinalaisten kanssa kiinalaisen lounaan työpaikalla, on hyvin omaksunut heidän tapansa. Olemmeko enää "salonkikelpoisia" kolmen vuoden kuluttua. Itsessänikään kun ei ole kehumista. Oikein täytyy jo muistuttaa itseään ruokailutavoista länsimaisten vieraitten läsnäollessa.

227295.jpg

Arvelemme tämän ruokalistaksi, koska se on katukeittiön ulkopuolella

Muutoin olemme todennet, että puikoilla syöminen on todella kätevää, usein helpompaa kuin haarukalla ja veitsellä. Keitonkin syöminen sujuu mainiosti vaikka en aluksi uskonut sen voivan onnistua ollenkaan. Loppu liemi vain ryystetään kupista . Pöytäliinoja emme vielä ole oppineet suttaamaan kiinalaiseen tapaan. He nimittäin heittelevät kaikki ruuantähteet ravintolassakin valkoiselle liinalle. Näyttää tosi hurjalta. Varsinkin aito kiinalainen ravintolameininki on jotenkin "sottapyttymäistä" minunkin mielestäni. Toivottavasti en siihen totu.

Ruokaa haalitaan niin paljon pöytään, että suurin osa jää syömättä. Tämä onkin kiinalaisten mielestä kohteliasta ja osoittaa isännälle, että ruokaa on ollut riittävästi. Tämä tapa aiheuttaa sen, että valtavat määrät ruokaa menee hukkaan, mikä tuntuu jotenkin pahalta. Meidän ravintolamme Suomessa ovat kauhistus kiinalaisille, eihän siellä tule eteen kuin yksi pieni annos. Jos siitä ei satu tykkäämään, niin kuin yleensä tapahtuu, ei ole mitään syötävää.

Muutoinkaan täällä emme lajittele roskia mitenkään. Kaikki ruoantähteet, paperit, lehdet, pullot, muovit vain samaan roskapussiin ja käytävän roskikseen. Täällä ei ole edes mitään pullojen palautussysteemiä kauppoihin kuten siellä kotona.

227291.jpg

Tässä jätteiden kerääjä lastinsa kanssa

Mutta täällä riittää ihmisiä penkomaan sitten ne roskapussit. Sieltä kaiken sotkun keskeltä he keräävät erikseen muovit, pahvit, pullot, purkit, lasi- ja metallitavaran erikseen. Kuljettavat ne pyörien selässä jonnekin, josta ilmeisesti saavat rahaa ja jokapäiväisen leivän pöytäänsä.

227296.jpg

Tässä oikea "jätehuoltolaitos"

Arvatkaa onko kivaa puuhaa tuo roskapussien penkominen näissä helteissä, mitä vieläkin täällä on. Joka päivä vielä lähes +30oC.

Tulipa kosolti noita laitapuolen kuvia. Laitan seuraavaksi nätimpiä. Niitähän täällä riittää.