Shanghain aamu valkeni tänään poikkeuksellisen kirkkaana. Monen sumuisen ja utuisen päivän jälkeen ikkunastamme näkee taas kymmenien kilometrien päähän. Tuntuu kuin itsekin olisi kirkastunut aivan sielua myöten.

241569.jpg

Historiallinen Gotheborg-alus jätti eilen Shanghain sataman. Se on aikoinaan toiminut kauppa-aluksena (silkkiä, posliinia, teetä) Ruotsn ja Kiinan välillä.

Eilinen päivä meni lattiaa ayi´in kanssa jynssätessä, emmekä silti saaneet siitä vanhaa vahaa pois kuin vasta pieneltä alueelta. Hirveä homma. Kävimme jo B&Q:ssa kyselemässä valmistajalta, mitä aineita voisimme käyttää. Sieltä ei tietenkään löytynyt neuvoa. Täytyy vain vähitellen yrittää puhdistaa koko lattia. En ymmärrä, mitä kumman ainetta siihen on alun perin laitettu. Muilla sama lattia kiiltää ja meillä se on kummallisen harmaa ja läikikäs. Täytyy katsoa Suomessa käydessä vahanpoistoaineita. Täällä ei saa mitään selvää purkeista ja niiden PH arvoista puhumattakaan.

340774.jpg

Tämä iloinen vanhus tienasi elantoaan asettumalla kuvattavaksi Vanhassa kaupungissa.

Täällä on kaikenlaisia festivaaleja; eilen vietettiin Double Ninth festivaalia. Se tarkoittaa yhdeksännen kuun, yhdeksättä päivää kuukalenterin mukaan. Päivää vietetään vanhojen ihmisten, 60 vuotta täyttäneiden päivänä. Tällöin kiinnitetään huomio vanhusten elinoloihin ja niiden parantamiseen. Täällä Kiinassakin, jossa perinteisesti pojat huolehtivat vanhemmistaan, yhden lapsen politiikka on tehnyt tehtävänsä. Moni vanhus asuu yksinään vailla minkäänlaista suvun turvaa.

Työelämässä täällä näkee vain nuoria, hyvin nuoria ihmisiä. Monesti mietin, missä ovat vanhukset, ehkä jossain omissa kommuuneissaan. Yksi vaihtoehto tietysti on, että kiinalaiset näyttävä vain niin nuorilta. Kaikki ovat niin laihoja ja sutjakoitakin. Täällä elinikäodotus on WHO:n mukaan 72 vuotta. Vanhuksia täällä on v 2005 yli 140 miljoonaa, joista yli 100 vuotiaita 600. Vuonna 2050 vanhuksia on täällä jo yli 400 miljoonaa. Taitaa tulla aikamoinen ikärakennekriisi Kiinaankin.

Yhden lapsen politiikka on jo tuonut yhteiskuntaan aikamoisia ongelmia. Kaikille naimaikäisille nuorille miehille ei löydy enää kumppania.

241566.jpg

Tämäkin pienokainen lienee poika, vaatteiden väristä päätellen. Liekö aivan kiinalainen?

Valtava kilpailu koulutuspaikoista alkaa jo 2-vuotiaana, jolloin lapsi viedään ensimmäiseen varsinaiseen päivähoitopaikkaan. Silloin lapsella on jo oltava CV (erilaisia taidekerhoja suoritettuna), jotta pääsee heti mahdollisimman tasokkaaseen tarhaan. Sieltä sitten pyritään parhaisiin kouluihin jne. Opetus tarhoissa alkaa jo kaksivuotiaana. Monet suomalaislapset laitetaankin täällä montessoripäiväkoteihin, joissa opetus ei ole vielä aivan niin tiukkaa ja päivät ovat lyhyempiä kuin monissa muissa päiväkodeissa. Päiväkotien maine mitataan sillä, kuinka sieltä lapset sijoittuvat jatkokoulutukseen.

Parhaisiin kouluihin pääsevät tietenkin vain ne lapset, joilla on varaa maksaa kalliit koulumaksut. Koko suku osallistuu lasten koulutukseen.

En haluaisi olla täällä lapsi. Stressi alkaa jo aivan lapsena. Kyllä suomalaislapset saavat sentään olla lapsia pitkään.