Melkein kaksi viikkoa hurahti tässä noin vain. Tyttären perhe on nyt saatettu koneeseen ja "mummin mussukat" suukoteltu hyvästiksi. Ihme, että lapset jaksavat tällaista menoa. Pienimmäinen 6v. välillä jo halusi olla kotona; syödä tavallista kotiruokaa, leikkiä pihamme leikkipaikalla, uiskennella porealtaassa, piirrellä ja tehdä kaikkea, mitä nyt sen ikäiset tekevät.

Pitkänhuiskeat pojat olivat täällä nähtävyys vaaleine hiuksineen. Varsinkin Jarkko pellavapäineen ja sinisine silmineen joutui olemaan kiinalaisten kuvattavana jatkuvasti. Hän kesti kaiken kuin mies.

Tuntui, että vajaan kahden viikon aikana oli niin paljon nähtävää ja koettavaa, että melkein minuuttiaikataululla mentiin.

341381.jpg

Jin Mao Towerista otettu kuva TV-torniin päin (lasin läpi)

Ehdimme käydä kuitenkin suuren osan Shanghain "must-kohteista"; TV-torni Oriental Pearl Tower, JinMao Tower, Ocean akvaario, Maglev-juna, Vanha kaupunki Yuan Garden´n basaarit ja temppelit. Kaksi museotakin oli ohjelmissa, joista kumpikin oli mielenkiintoinen jopa lapsille. Toinen oli TV-tornin alakerrassa oleva Shanghain historiasta kertova Municipal Historical museo ja toinen Science & Technology museo kaikenlaisine aktiviteetteineen.

Feikkimarkkinoilta löytyi kaikenlaista ostettavaa. Ne ovatkin nyt mukavasti tässä meidän lähellämme. Pojille löytyi t-paitoja, huppareita, toppapukuja, farkkuja, lenkkareita, vöitä, leluja, jalkapallokenkiä. Yleensäkin kaikenlaista tarpeellista kouluun, tarhaan ja vapaa-aikaan. Henri osoittautuikin oikeaksi kauppamieheksi ja taitavaksi tinkijäksi. Täällä se on oikea oma taiteenlajinsa. Siinä näytellään puolin ja toisin erilaisia tunteita ja "my friend" on kova sana.

Jadea, koruja ja kiinalaista taidettakin taisi sujahtaa matkalaukkuihin, joita vieraamme joutuivat ostamaan täältä lisää.

Kangasmarkkinoilla ehdittiin teettämään housuja, jakkuja, juhla-asuja yms. Kaikki onnistuivat tosi hyvin.

Ehdimme tutustua Aasian suurimpaan (2. suurin maailmassa New Yorkin Macy´n jälkeen) tavarataloon Nextageen. Myymälätilaa on 10 kerroksessa yhteensä 100 000 m2. Sieltä löytyy lähes kaikkea, mutta ei minun aikanaan etsimääni kakkuvuokaa. Yksi ainoa sähkövatkainkin siellä vain oli. No, mutta niitähän ei kiinalaiset tarvitse.

341375.jpg

Tässä vain osa lounaastamme. Pöytään tuotiin koko ajan lisää lisää erilaisia ruokalajeja.

Lauantaina kävimme landlordimme kutsumalla lounaalla Hai Shang Xuan nimisessä kiinalaisessa ravintolassa. Se olikin jälleen oikea elämys sekä meille että vieraillemme. Kiitos siitä ihanalle landlordi pariskunnalle. Saimme tutustua taas kerran oikein tyypillisiin kiinalaisiin ruokiin, jotka kuitenkin olivat erinomaisesti valmistettuja ja maistuivat meille kaikille, jopa lapsille. Vähän nikottelimme siinä kohtaa, kun kuulimme syövämme lehmän pötsiä. Saimme lahjaksi Moon Day kakkuja lahjapakkauksessa. Niitä muuten tuli lisää kotona Klubi House´n puolesta. Taitaa olla tapa täällä.

Sunnuntai-iltana menimme Shanghai Circus World´iin katsomaan kiinalaista akrobatiaa. Esitys oli meille itsellemme jo tuttu ennestään, mutta tuli tunne, että kannatti nähdä uudelleen. Kyllä nämä kiinalaiset osaavat. Ei voi muuta sanoa. Hieno esitys.

341383.jpg

Yksi esimerkki Century Park´in kukkafestivaaleilta

Century Park´in 2006 Shanghai International Mosaiculture kukkafestivaalit olivat myös kuvattavan upeat. Puisto on ilmeisesti kaupungin laajin ja mekin jaksoimme pyörällä polkea siitä vain pienen osan. Siellä tulee näitten festivaalien aikaan olemaan kolmena iltana upea ilotulitus. Sitä voimme ihailla omalta parvekkeeltamme.

344107.jpg

Century Park´in pyörävuokraamo

Tiistaina pääsimme vierailemaan Rafla Tac´in tehtaalla tutustumassa suomalaiseen tarran valmistukseen. Että piti minunkin Kiinaan asti matkustaa nähdäkseni tällaisen suomalaisen tehtaan. Kiitos siitä isännällemme siellä.

341376.jpg

Ihana kuljettajamme Cao, joka palvelee meitä viimeisen päälle.

Vaikka vauhti oli meillä kova, ehdimme sentään pelata omassa pihassa tennistä ja pöytätennistä. Ajelimme Jarkon uusilla formula-autoilla ja lennätimme helikopteria. Jalkahieronnat vain jäivät viimetippaan. Eräänä iltana katselimme Shanghain valoja HuangPu joen rannalla ja ilmakn on ollut lämmin ja sateeton koko ajan.

Nämä nuoret oppivat kiinaa tosi nopeasti. Taitavat jo sanoja sen verran, että selviävät takseissa, ostoksilla ja ravintoloissa. Meikäläisellä menee siihenkin rutkasti enemmän aikaa.

Nuoret pyöräilivät paljon tässä lähimaastossa ja juuri ostettu digi-kamera oli heillä ahkerassa käytössä. Monenlaisia muistoja ja kokemuksia rikkaampana saivat varmaan palata kotiin. Paljon on heillä sulattelemista kunhan saavat matkan väsymykset nukuttua.

Minä valmistaudun uusiin vieraisiin ensi viikolla. Tervetuloa heille. Sitä ennen menemme O:n kanssa Shanghain F-1 kisoihin. Niitä on ajettu täällä Shanghaissa vuodesta 2004. Formularata on tässä aivan puolen tunnin automatkan päässä kotoamme. Emme ole varsinaisesti formulafaneja, mutta kerran elämässään täytyy sekin kokea, kun näin lähellä ollaan.