Mukava saada viestiä, että näitä juttuja joku jaksaa lueskella. Kiitoksia sähköposteista kaikille!

Tänään taas tulee ayi. En ole vielä oikein tottunut, että omassa kodissa joku toinen huushollaa. Hän on aivan umpi kiinalainen eli kommunikointimme on lähinnä elekielen tasolla. Huomasin hänen kyllä ostaneen heti kiina-englanti sanakirjan. Haluja näköjään on oppia englantia.

Kun hänellä on minulle jotain asia, kuuluu "mistö"!! Ymmärrän kuitenkin, että hän tarkoittaa minua, kun ketään muita ei ole kotona. Mrs. ja Mr. ovat vähän menneet sekaisin.

Hän tuli meille malesialaisperheestä, joka palasi kotimaahansa keväällä. On jo sellainen aikuinen nuori nainen ei siis enää mikään tytönhupakko. Tästä kai johtuu, että odotin hänen osaavan jo tiettyjä asioita, mutta… kun kaikki tehdään täällä niin kiinalaisittain. Siivoamisen jäljet ovat kyllä päällisin puolin ihan ok!

Usein en kestä katsoa sitä touhua ja lähden asioille. Aina ei viitsi olla neuvomassakaan, aikuista ihmistä.

419346.jpg

Omalla parvekkeella.

Viimeksi maanantaina ihmettelin, kun se meidän "huutava" pölynimuri käy aina niin vähän aikaa tuolla meidän makkarissa, jossa sentään on kokolattiamatto. Kävin salaa kurkkimassa, mitä hän tekee ja huomasin hänen vetävän imurilla vain komeroitten edestä n. parin neliön alueelta. Silloin hyökkäsin sisään ja yritin näyttää, että pitää imuroida joka paikasta: seinänvieret tuolin- ja pöydänaluset, sängynalusta jne. Oikein piti kädestä pitäen kuljettaa imuria, ettei tehnyt sitäkään hutiloiden.

Luulen, että seuraavan kerran hän teki taas niin kuin ennenkin. Ymmärsi varmaan, ( niin kuin ennenkin,) että se tehdään vain tämän yhden kerran. Eli tänään täytyy taas vahtia. Yleensä hän ajaa minut heti pois neuvomasta ja hokee okei, okei. Ja jälkeenpäin huomaan, ettei hän taaskaan ymmärtänyt, mitä yritin neuvoa.

Aina en jaksa puuttua. Tarvitsen sellaisen erityisen energiapuuskan puuttuakseni asioihin.

Usein ihmettelen, miten ihmeessä nämä suomalaiset miehet, jotka joutuvat työskentelemään kiinalaisten kanssa, jaksavat, kun perusasioiden ymmärtäminen on jo niin vaikeaa. Yritän olla kärsivällinen.

419347.jpg

Talomme ala-aulan oleskelutilaa.

Usein juomme teetä yhdessä ja hän opettaa minulle kiinalaisia sanoja ja minä hänelle englantilaisia.

Ulkomaalainen, varsinkin eurooppalainen isäntäperhe on heille melkein lottopotti. Mehän maksamme heille paremmin ja kohtelemme ihmismäisesti ja kunnioittavasti. Meillä ayi käy 3 kertaa viikossa 3 tuntia kerrallaan ja maksaa minulle n. 40-50 euroa.

Täällä on paljon ayi´ta tuolta lähimaista: Indonesiasta, Malesiasta, Filippiineiltä. Useat osaavat englantia, jolloin kommunikointi on helpompaa. Monissa asunnoissa, ei meillä, on erikseen huone varattu ayi´lle, ei kovin iso "koppero", mutta kuitenkin.

Lähden tästä kiinalaiseen kynsihuoltoon. Suomessa laitatin rakennekynnet ja nyt ovat kasvaneet niin, että tarvitsee huoltoa. Täällä ei kylläkään ole samanlaista systeemiä, mutta jos jotenkin saisi nämä kasvurajat siistimmiksi. Saapa nähdä miten käy.